A koronavírus ideje alatt rengetegen kezdtek el otthon sütni és főzni. Nemcsak kenyeret, hanem például joghurtot is csinálhatunk házilag, mindössze két dologra van hozzá szükség.
Így készíts joghurtot!
A karantén ideje alatt a nagy otthonülésben mindenki kenyérsütésbe fektette az idejét. Akkor még nem sejthettük, hogy pár éven belül a spórolás késztet majd minket arra, hogy a konyhában tevékenykedjünk. Egyre több alapélelmiszert éri meg házilag előállítani, ami nemcsak sokkal finomabb, hanem még örömet is szerez.
Jelenleg a tejtermékek ára igen magas, a natúr joghurtokról nem is beszélve, amik esetében a kilós ár elérheti a 2 ezer forintot. A teljes tej bár drága, de piacon olcsóbban hozzá lehet jutni, amiből aztán bőven készülhet joghurt vagy egyéb finomság. Egy liter joghurthoz csupán ezer forintra van szükség, ami egy ötfős család esetében már jelentős mennyiségben elfogyhat.
A házi változat ráadásul jóval finomabb, mint a bolti és sokkal kevesebb benne az adalékanyag. Ízesíteni szinte bármivel lehet, sokan csak lekvárt tesznek hozzá, hogy ízesebb legyen. Ráadásul, ha otthon készítjük el, akkor kevesebb lesz a műanyagszemét, így a környezetet sem szennyezzük annyira.
Mire van szükség a joghurt készítéséhez?
A házi joghurthoz csupán tejre és egy kis élőflórás joghurtra lesz szükség. Mindkettő esetében fontos, hogy friss legyen, tehát a tej se legyen tartós változat. A zsírtartalom nem számít, viszont annál krémesebb lesz, minél zsírosabb tejjel dolgozunk. A joghurt baktériumai a melegben szépen elszaporodnak, besűrűsödik, amihez nagyjából 8-12 órára van szüksége.
Ha sikerrel jártunk, akkor a következő alkalommal már nyugodtan használhatjuk az első joghurt maradékát, így nem kell többé megvenni a drága és adalékanyagokkal teli bolti változatot.
A házi joghurt sokkal ízletesebb, mint amiket a boltban vehetünk meg - fotó: pexels.com
Amint elkészült, testre lehet szabni, tehát akár tovább savanyíthatjuk azt. Ehhez nem kell mást tenni, mint szobahőmérsékleten tartani pár órán át és úgy sűríteni, hogy lecsepegtetjük. Mindkettő módszer esetében fontos az odafigyelés, hogy azt az ízt és állagot érjük el, amit a család minden tagja szívesen fogyaszt.
Hol tároljuk, hogy joghurt legyen a tejből?
Ha egész nap megy a fűtés, tehát egyenletesen meleg van a lakásban, ott bőven elegendő egy alátétre tenni és az asztalra helyezni. Másik megoldás a sütő, ahol csak a világítás megy, esetleg néha rákapcsolunk, hogy melegen tartsa az üveget, amiben az oltvány van. Persze kell hozzá egy kis energia és figyelem, viszont rengeteg joghurt készül el így egyszerre.
Később, ha már megtaláltuk a legjobb állagot, akkor akár egy automata gépet is be lehet szerezni hozzá, hiszen így szinte semmi gondunk nem lesz vele. Pár tízezer forintért már igen jó készülékeket lehet kapni, ami nagyobb családok esetében rövid távon térül meg.