A filmekből sokaknak ismerős lehet a japán teaszertartás, amikor egy zöld port kevernek a csészébe egy kis habverőre emlékeztető bambuszkeverővel. Ez a matcha, amely mostanra a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend mint a kávé egyik alternatívája, hiszen ennek a zöld teaőrleménynek sokkal több pozitív hatása van a szervezetünkre.
Mi is az a matcha?
A „matcha" japán szó, jelentése „őrölt tea". A készítéséhez a tencha nevű teanövény leveleit szüret után párolják, szárítják, majd finom porrá őrlik. A hagyományos japán feldolgozás során csak a legfinomabb levélszövetet használják fel, a szárak, ágacskák és levélerek nélkül, így az ital lágy és selymes ízű lesz. Bár eredetileg Kínából származik, a matcha Japánban vált igazán népszerűvé.
Hogyan készül a matcha tea?
A matchából kétféle teát készítenek:
Uszucsa (híg tea) – Lágyabb, habos változat, amelyhez általában két bambuszkanál (csasaku) matchát és 1 dl körülbelül 80 fokos vizet használnak. Az italt bambusz keverővel habosítják, hogy kellemesen selymes, krémes állaga legyen.
Koicsa (sűrű tea) – Erőteljesebb változat, amelyhez több teaport és kevesebb vizet használnak. Az elkészítése nagyobb gyakorlatot igényel, és hagyományosan csak a legjobb minőségű teából készül.
Matcha vagy kávé – melyik a jobb?
A matcha, akárcsak a kávé, koffeint tartalmaz, de teljesen másképp hat a szervezetre. Az L-teanin nevű aminosav miatt a koffein lassabban szívódik fel, így nem okoz hirtelen energialöketet és későbbi kimerültséget, mint a kávé.
A matcha előnyei:
• Magas antioxidáns-tartalom: 70-szer több, mint a narancsban és 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban.
• Stabil energiaszint akár 8-10 órán át.
• Csökkenti a stresszt, és segíti a koncentrációt.
• Fogyást támogató és öregedésgátló hatású.
• Stabilizálja a vércukorszintet.
• Csökkenti a vérnyomást és a „rossz" koleszterinszintet (LDL).
• Erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír, így erősíti az immunrendszert is.
• Méregtelenítő és lúgosító.
A kávé előnyei:
• Erőteljesebb, gyorsabb élénkítő hatás.
• Intenzív ízélmény.
• Szélesebb választék és olcsóbb elérhetőség.
Mennyibe kerül a matcha?
Bár a matcha világszerte egyre népszerűbb, ára még mindig meglehetősen magas. Magyarországon például 30 gramm minőségi matcha jellemzően 4400–7000 Ft.
A kávéhoz hasonlóan itt is igaz, hogy minél jobb minőséget keresünk, annál magasabb árral kell számolnunk. Az igazi japán ceremóniateák drágábbak, míg a gyengébb minőségű, fanyarabb ízű matcha termékek (amelyekben a teacserje teljes levele megtalálható őrölt formában) olcsóbban is elérhetők.
Érdemes a kávét matchára cserélni?
A választás egyéni preferencia kérdése. Ha valaki szereti a kávé hirtelen élénkítő hatását, akkor a matcha lassabb, kiegyensúlyozottabb energialöketet adó hatása nem biztos, hogy elég lesz neki. Viszont azok, akiknek fontos az egészséges életmód, az antioxidánsokban gazdag, kiegyensúlyozott energiaszintet biztosító matcha ideális választás lehet.
Forrás: 24.hu
Indexkép: Shutterstock