Évtizedeken keresztül folyt arról a vita, hogy a tojás egészséges-e vagy sem, hiszen rengeteg fehérjét és vitamint tartalmaz ugyan – de mi a helyzet a koleszterinnel? Ezért az ausztráliai Monash University kutatói elhatározták, hogy tisztázzák ezt a sokakat foglalkoztató kérdést.
Vizsgálatukban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a szívre a tojásevés, és mennyire köthető össze az időskori, szívpanaszokra visszavezethető halálozásokkal. A kutatók 8756 ausztrál és amerikai, 70 év feletti felnőtt adatait elemezték, akik különböző életmódfelmérésekben vettek részt, melyek tartalmazták a tojásfogyasztási szokásokat is.
Miután az eltérő életkörülmények okozta hatásokat és az egyéb befolyásoló tényezőket kiszűrték, arra jutottak, hogy azok, akik heti 1-6 tojást fogyasztanak, 29 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt, és általában is 17 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg, mint akik ritkán vagy rendszertelenül esznek tojást.
Amikor a tojásfogyasztás egy jó minőségű étrend része volt, még magasabb különbség alakult ki: 33-44 százalékkal csökkent a halálozás esélye azoknál, akiknek diétájában a tojás is helyet kapott.
A tanulmány további érdekes eredménye, hogy a kockázatcsökkenés azok esetében is fennállt, akiknek magas a koleszterinszintje.
Forrás: firstclass.hu
Indexkép: Shutterstock