A Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, de ma már az egész világon elterjedt petrezselyem tápanyag-összetétele kivételes, ezért a téli hónapokban különösen megéri fogyasztani. Zöldje és gyökere is védi a gyomrot, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, de számos más előnye is ismert.

A petrezselyem nagyszerű kalciumforrás: egy 50 grammos adagból 83 mg-os mennyiséghez juthatsz. A kalcium a csontok és a szív egészségében is fontos szerepet játszik.

A petrezselyemben található kálium, magnézium, folát és vas is, amelyek nélkülözhetetlenek a vérképzéshez.

A petrezselyem bővelkedik vitaminokban is, tartalmaz többek között C-vitamint, amely erősíti az immunrendszert, A-vitamint, amely óvja a szem egészségét, valamint K-vitamint, amely csontképző, rákellenes tulajdonságairól ismert.

A petrezselyemben lévő antioxidánsok, mint a lutein és a zeaxanthin, semlegesítik a szervezetet károsító szabad gyököket, továbbá csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A petrezselyem a gyomor védelme szempontjából is nagyon előnyös, hiszen hatásos a gyulladásokkal, valamint a stressz által kiváltott gyomorrendszeri károsodásokkal szemben, melyek fokozott kockázatot jelentenek a gyomorfekélyben szenvedő betegekre nézve.

Egy vizsgálat során a petrezselyemmel kezelt diabéteszes patkányok esetében szignifikánsan alacsonyabb vércukorszintet mutattak ki, ami arra utal, hogy jelentős májvédő hatással is rendelkezik.

A petrezselyem fogyasztása csökkentheti a rákos sejtek aktivitását, és elősegíti a szervezet immunválaszát. Ez a benne lévő apigenin nevű flavonoidnak köszönhető, melyről úgy vélik, hogy a jövőben nagyobb szerephez juthat a daganatos megbetegedések kezelésében.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock