A paprika az egyik kedvenc zöldségfélénk, amelyet akár nyersen, akár ételeink hozzávalójaként is szívesen fogyasztunk. Az erős paprikát pedig szintén nagyon sokan szeretjük, azonban időről időre felmerül, hogy vajon az erős ételek fogyasztása egészséges, vagy inkább káros az egészségre. Egy biztos, ahogyan mindennek, így ennek az érmének is két oldala van. Nem mindegy ugyanis, hogy ki fogyasztja, és természetesen a mérték sem.

Ezért érzed erősnek a paprikát

A paprika magas C-vitamin tartalmú zöldség, amelyik ezen kívül nagyon sok vitamint és egyéb fontos növényi hatóanyagot tartalmaz, mint amilyenek a karotinoidok, a lutein, a likopin vagy a zeaxantin. A legfontosabb hatású összetevője pedig a kapszaicin.

A kapszaicin a felelős a paprika erősségéért. A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti. Ezért érezzük forrónak a csípős ételt. Ezt a hatást pedig nem csak a szánkban érezhetjük. Például nem túl kellemes, amikor erős paprika evés után megdörzsöljük a szemünket.

chili sok paprika

Az erős paprika nagyon finom, de vannak, akiknek nem ajánlott a fogyasztása. Fotó: Pixabay

Azonban hiába érezzük úgy, hogy szinte ég a szemünk vagy a nyelvünk, nem történik hő hatású szövetkárosító hatás, hanem az érintett területen enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik - tudjuk meg a webbeteg.hu cikkéből.

A kapszaicin hatása az egészségre

A kapszaicin egyik legtöbbet kutatott területe a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása. Ezen kívül gyakran vizsgálják a fájdalomcsillapítással és a diabétesszel kapcsolatban is. Laboratóriumi és állatkísérletekben hatékonyan gátolta például a prosztataráksejtek növekedését, és az emlőrák esetén is hatásosnak bizonyult.

Egy másik állatkísérletben kiderült, hogy a kapszaicin csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást, amely egyes embereknél gyomorfekélyt okoz, hosszú távú jelenléte pedig növeli a gyomorrák kockázatát.

Habár a kapszaicin rákellenes hatásának pontos mechanizmusa még tisztázatlan, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy segít megakadályozni a daganatos sejteket ellátó erek növekedését.

A kapszaicin ezen kívül enyhíti a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásait, és fájdalomcsillapító hatása is jelentős. A kapszaicin tartalmú krémek régóta használatosak kopásos, reumás vagy más eredetű ízületi panaszok, izomfájdalmak enyhítésére, de egyes bőrbetegségekre, például a pikkelysömör kezelésére is alkalmas.

A kapszaicin rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, növeli az inzulinérzékenységet, és segít a vérnyomáscsökkentésben. Az erős paprika fogyasztása serkenti az anyagcserét, így több kalóriát égetünk el. Gyulladáscsökkentő hatású, fogyasztásakor pedig endorfin szabadul fel, amely a test természetes fájdalomcsillapítója.

Azonban nem véletlen, hogy azt szokták mondani, az erős paprika kétszer csíp. A kapszaicin ugyanis nem bomlik le teljesen az emésztés során, így amikor eléri a "végső kijáratot", az idegvégződések úgy érzékelik, mint az elfogyasztásakor a szánk.

Ne egyél erős paprikát, ha ilyen panaszaid vannak

Hiába van nagyon sok pozitív hatása, bizonyos esetekben tilos erős paprikát fogyasztani. Gyomorfekély és gyomorhurut, reflux, irritábilis bél szindróma, végbélrepedés esetén egyáltalán nem ajánlott erős ételeket fogyasztani. A szívbetegségben szenvedők számára sem ajánlott a csípős ételek fogyasztása, hiszen azok rövid ideig befolyásolhatják a vérnyomást és a szívfrekvenciát. De akinek gégeproblémái vannak, azok se egyenek erős paprikát.

Így csökkentheted gyorsan az égő érzést

Ha úgy érezzük, ég a szánk, és minél hamarabb szeretnénk elmulasztani az érzést, még véletlenül se nyúljunk a vizespohár után! A kapszaicin ugyanis zsírban oldódik, ezért sokkal jobban enyhíti az égő érzést és a fájdalmat, ha egy pohár tejet, vagy egy kanál tejfölt választunk a víz helyett.

Így termessz otthon chili paprikát

Ha nincs kertünk, akár a balkonon is termeszthetünk saját chilit, úgyhogy érdemes belefogni. Sokféle vetőmag közül válogathatunk attól függően hogy mennyire erősen szeretjük az ételeket, így azok is találhatnak megfelelőt, akik a csípős, és azok is, akik a nagyon erős ételeket kedvelik.

erős paprikák egészben porként

A csípős ételeket sokan szeretik, azonban a mérték itt is nagyon fontos. Fotó: Pixabay

1. Arra azonban ügyeljünk, hogy a magot csakis ellenőrzött forrásból szerezzük be.

2. A chili paprika palántája nagyon igényli a fényt, és nem elég, ha egyszerűen kitesszük a cserepet az ablakpárkányra. Ez a fény ugyanis igencsak kevés lesz a számára. Mivel keresni fogja a fényt, a fényforrás felé meg fog nyúlni, ezáltal el fog vékonyodni a szára, és gyenge lesz. A fényhiány miatt a növények jóval érzékenyebbek lesznek, így gyakrabban fordulhatnak elő náluk a különféle gombás megbetegedések. Éppen ezért nem árt, ha mesterséges fényt biztosítunk a palánták számára, amely kertészeti boltokban szerezhető be.

3. A csíráztatásnál a tálcákat zárjuk le folpackkal, amely segít bent tartani a hőt és a párát. Hogy elkerüljük a penészedést és a gombásodást, naponta levegőztetni kell, miközben ügyelni kell arra is, hogy a földje soha ne száradjon ki.

4. A chilipaprika palánták hőigénye csírázáskor magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb. Az optimális hőmérséklet csírázáskor 28-32 Celsius-fok, a szikleveles fázisban 17-22 Celsius-fok, míg a lombleveles növényeknél 20-24 Celsius-fok. Az ideális páratartalom 70-80%. Csíráztatás során fontos, hogy ha nedves ruha közé helyeztük a magokat, azok soha ne száradjanak ki.

5. A kicsírázott magokat vessük könnyű, laza szerkezetű, enyhén savas talajba. Amikor megjelennek a lomblevelek, nagyobb párologtatásra van szükség, és egyre több öntözésre.

6. A chilipaprika érzékeny a hidegre, így teleltetésre van szüksége. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken, a chilipaprika nyugalmi állapotba kerül és tavasszal hajt ki újra. Azonban télen is szüksége van fényre, és legalább 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Mivel alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat, nincs szüksége olyan mértékű öntözésre, mint az év többi szakaszában. Tavasszal, amikor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk neki a fejlődésben.

7. Ha sárgulnak a chili levelei, vagy éppen megállt a növekedésben, akkor valami hiányzik neki. Vagy ásványi anyagok, vagy napfény, vagy kellő mennyiségű víz. Fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor változtassunk a tartási feltételein, és próbáljunk meg mindent megadni neki, amire a fejlődéséhez szüksége van.

Az erős paprikával tehát bánjunk óvatosan, és csak akkor fogyasszuk, ha az nem árthat az egészségünknek!