A kutatók a világűrben termelt római saláta 2015. évi sikere után a paradicsom termesztését is előirányozták, és annak előkészítését a NASA a Nemzetközi Űrállomáson – Kaliforniai Egyetem útmutatásai alapján – több mint öt év óta szervezi, és szakértőinek becslése szerint az első termést 2025-ben lehet majd szüretelni.

paradicsom

A paradicsom döntő fontosságú mintaszervezet a tudományos kutatásokban – fotó: pixabay.com

Az űrben termelt paradicsomnövények a földieknél valamivel alacsonyabb növésűek, de a területegységre számított hozamuk azokkal azonos, az alapvető tápanyagokban pedig rendkívül gazdagok, így különös értéket képviselnek az egészséges táplálkozás fenntartásához.

Ezen túlmenően a paradicsom pszichológiai előnyökkel is jár azáltal, hogy javítja az űrhajósok hangulatát és csökkenti a stresszt a friss, ízes ételek érzékszervi élménye révén és jobb komfortérzetet biztosítva elszigetelt űrbéli környezetben.

A paradicsom egyben döntő fontosságú mintaszervezet a tudományos kutatásokban, mivel jól jellemzett genomja van, így ideális a génexpresszió tanulmányozására a földi gravitáció és a mikrogravitáció hatása alatt egyaránt.

Az űrben történő termesztés jelentősen hozzájárul a földi termés javításhoz és a szélesebb körű növénybiológiai kutatásokhoz is.

Az első, űrben szüretelt paradicsomtermést az Advanced Plant Habitat Mission 08 bemutatójának keretében tervezik piacra dobni. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja a paradicsomon kívül egy olyan rendszer kifejlesztésén is dolgozik, amely ehető gombák világűrben történő termesztését teszi lehetővé.

Forrás: hortidaily.com