Egyre több terület sivatagosodik el a világon, és úgy tűnik, a sok vizet igénylő szarvasmarhák helyett egyes területeken a tevék is bevethetők lesznek. Mivel a tevetej kevesebb allergént tartalmaz, akár egészségesebb alternatívája is lehet a hagyományos tehéntejnek.
A tevetej egészségügyi előnyei
"Kissé sósabb, mint a tehéntej, háromszor annyi a C-vitamin-tartalma, vasban, telítetlen zsírsavakban és B-vitaminban igen gazdag" – írja honlapján a tevetejről az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO). Egy friss tanulmány szerint pedig további előny, hogy nem tartalmaz béta-laktoglobulint, amely az egyik fő allergén a tehéntejben.
A tevetej emellett erősítheti az immunrendszert, valamint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Bioaktív peptideket is tartalmaz, amelyek antimikrobiális és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, emellett gátolhatják bizonyos kórokozók működését, elősegítve az egészséges bélflóra kialakulását, ezáltal is hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a tevék képesek túlélni száraz, mostoha környezetben, ahol a hagyományos szarvasmarha-tenyésztés szinte lehetetlen kihívásnak számít. Így például Ausztráliában – ahol már létezik kivadult tevepopuláció – idővel növekedhet a termelés.
"A termék iránt világszerte növekszik az érdeklődés, részben az éghajlati viszonyok miatt. A száraz vagy félsivatagos területek kihívást jelenthetnek a hagyományos marhatenyésztésnek, de tökéletes a tevék számára" – mondta az egyik kutató.
A termék sikeres forgalmazásában rejlő egyetlen kihívást az íze és a szaga jelenti, ugyanis a tevetej valamivel sósabb és testesebb ízű, a szaga pedig azonnal elárulja eredetét.
Forrás: firstclass.hu
Indexkép: Pixabay