Van néhány étel, amelyek elfogyasztása után fáradtabbnak fogod érezni magad, illetve léteznek olyanok is, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintedet, ezáltal hirtelen rengeteg energiához jutsz, azonban 30-60 percen belül ismét fáradt leszel.
Az ultrafeldolgozott ételek és italok általában magas cukor- és finomítottszénhidrát-tartalmúak, a fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk pedig alacsony. A finomított szénhidrátok kellemes ízélménnyel jutalmaznak meg ugyan, de nem csillapítják hosszú időre az éhséget. A következő ételek fogyasztását érdemes korlátozni energiád szinten tartása érdekében.
Feldolgozott gabonák és más egyszerű szénhidrátok
A fehér lisztből készült kifli, zsömle, kenyér, tészta és a fehér rizs olyan egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintedet, de néhány óra múlva annak drasztikus csökkenését okozzák, emiatt pedig kimerültnek érezheted magad. Az összetett szénhidrátok lassabban emésztődnek, ezáltal stabilabb vércukorszintet biztosítanak, így érdemes inkább a teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyeret, a barna rizst, az édesburgonyát, a korpapelyhet, a bulgurt vagy a teljes kiőrlésű zabot választani. Továbbá a szénhidrátot érdemes fehérjével és egészséges zsírokkal párosítani.
Cukros italok
A szénsavas üdítők, édesített teák, limonádék és energiaitalok rengeteg cukrot tartalmaznak, ami nem tesz jót az energiaszintednek. Egy doboz üdítő körülbelül 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, míg egy doboz energiaital 9-12 teáskanálnyit. Ha ebből nagy mennyiséget fogyasztasz, az az energia megugrását, majd hirtelen csökkenését okozhatja, amitől sokkal fáradtabbnak érezheted magad.
Narancslé és más gyümölcslevek
A narancslé először energialöketet adhat, ez azonban gyorsan elmúlik a vércukorszint csökkenésével. Az ok ugyanaz, mint a feldolgozott gabona esetében: az egyszerű szénhidrátok – más néven cukrok – gyorsan emésztődnek, ami a vércukorszint gyors emelkedését és csökkenését okozza. Sok gyümölcsital tartalmaz magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, hozzáadott cukrot, valamint mesterséges színezékeket és aromákat. A mesterségesen édesített italok sem jelentenek megfelelő alternatívát, hiszen a mesterséges édesítőszerek jobban megemelhetik a vércukorszintet, mint ha cukorral édesített üdítőket és desszerteket fogyasztanánk.
Sok gyümölcsital tartalmaz hozzáadott cukrot, mesterséges színezékeket, aromákat – fotó: Shutterstock
Alacsony vastartalmú ételek
Ha túl kevés vasat juttatsz a szervezetedbe az elfogyasztott élelmiszerekkel, az fáradtsághoz, gyengeséghez vezethet, és csökkentheti az energiaszintedet. Bizonyos betegségek, valamint egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a szervezet vasfelszívódási képességét.
Alacsony kalóriatartalmú ételek
Ha a zsíros ételek helyett általában az alacsony kalóriatartalmú, zsírmentes változatokat választod, jó, ha tisztában vagy vele, hogy bár az alacsony zsírtartalmú, kalóriaszegény ételeket gyakran egészségesebb választásként hirdetik, gyakran több adalékanyagot tartalmaznak, mint a magas zsírtartalmú megfelelőik. Ráadásul az állati zsírokat gyakran hidrogénezett olajokkal és rengeteg cukorral helyettesítik.
Az egészséges zsírokat pedig semmiképpen ne zárt ki az étrendededből, hiszen ezek támogatják az egészséged és az energiaszinted. Az alacsony kalóriatartalom helyett tehát érdemes inkább az elfogyasztott tápanyagokra koncentrálni. Az egészséges energiaszint fenntartásához rendkívül fontosak a B-vitaminok, a magnézium, a vas és a D-vitamin, ezért válassz olyan ételeket, amelyek gazdagok ezekben a tápanyagokban.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock