A dió rengeteg ételnek az összetevője, számos módon felhasználható, és ráadásul rendkívül egészséges is. Fontos tápanyagok és egészséges zsírok forrása, emellett a szív és a bélrendszer egészségére, a vérnyomásra is jótékony hatással van, ráadásul kutatók arra jutottak, hogy az agy egészségét is támogatja, csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

dió magnéziumot, vasat, cinket, bórt, molibdént, rézt, nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz. A mangán olyan ásványi anyag, amely támogatja az egészséges csontokat, és szükséges a kollagéntermeléshez s a sebgyógyuláshoz. A dió továbbá gyulladáscsökkentő hatású, segít csökkenteni a rák, a szívbetegségek és a neurodegeneratív betegségek kialakulását és progresszióját.

Az Alzheimer-kór megelőzése pusztán az étrenddel nem lehetséges ugyan, de csökkenthető a kockázat olyan élelmiszereket fogyasztva, amelyek támogatják az agy egészségét. Szakértők szerint a dió az egyik legjobb választás ebből a szempontból.

A diófogyasztás segíthet lassítani a kognitív hanyatlást egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint, melynek során több mint 600 idős felnőttet véletlenszerűen osztottak be egy olyan étrendbe, amelyben a kalóriák 15%-a dióból származott, illetve egy dió nélküli kontrolldiétába. A diófogyasztás nem befolyásolta az egészséges alanyok kognitív funkcióit, az agyi MRI-felvételek viszont azt mutatták, hogy hatással volt a magasabb kockázatú emberekre, például azokra, akik sokat dohányoztak vagy alacsonyabb kiindulási neuropszichológiai teszteredményekkel rendelkeztek.

A szakértők úgy vélik, az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez fontos előnyben részesíteni az egyszeresen telítetlen zsírokat, a telített zsírokat pedig minimalizálni kell.

dió

A diófogyasztás segíthet lassítani a kognitív hanyatlást – fotó: Shutterstock

A mérsékelt mennyiségű telítetlen zsírok fogyasztása segít megvédeni az agyat a gyulladástól, azonban a telített zsírokban gazdag étrend növeli a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.

Ráadásul a dióban található polifenolos vegyületek nemcsak az oxidánsokat és a gyulladást csökkentik az agysejtekben, hanem segíthetnek új agysejtek képződésében és az agysejtek közötti jelátvitel fokozásában is.

Az antioxidánsok segítenek megelőzni a krónikus gyulladást az agyban, ezzel is hozzájárulva az Alzheimer-kór kockázatának csökkenéséhez.

Kiváló forrásai az egyszeresen telítetlen zsíroknak a zsíros halak, az olívaolaj és az avokádó is. Tudományos kutatások szerint a mediterrán étrend követése csökkentheti a kognitív károsodás és a demencia kockázatát.

Forrás: divany.hu