A fenyőfákra elsősorban mint karácsonyfára gondolunk, azonban másképp is gondolnunk kellene rájuk. Egész évben körülöttünk vannak, és széppé varázsolják a kertünket, évszaktól és időjárástól függetlenül. Ráadásul a fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. A fenyőfáknak ugyanis szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására.
A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, C-, B2- és K vitaminokat, karotinoidokat és illóolajokat. A tűlevélben ráadásul hatszor annyi C-vitamin van, mint a citromban vagy a narancsban.
A friss fenyőhajtások nagyon hatásosak a bőrbetegségek esetében, és a köszvény is gyógyítható velük. A fenyőgyantatej segít az asztma leküzdésében, és megszünteti a köhögési ingert is. A fenyőrügy is nagyon hasznos, az ára azonban igazán borsos, ezért érdemes a szirupot saját magunknak elkészíteni.
A fenyőrügyszirup nagyon jó a légúti megbetegedések kezelésében. Fotó: Shutterstock
Ezért hasznos a fenyőrügy szirup
Gyógyászati célra többféle fenyő is megfelelő, mint például a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő. A lucfenyő különösen hasznos, hiszen rengeteg terpentint tartalmaz, amely fokozza gyógyító hatását.
A fenyőrügyből készített szirupot nagyon sokan használják megfázás esetén. A fenyőrügy elnevezés a fenyőfák friss ágvégeit jelenti. Az itt található anyagok nyákoldó hatásúak. A belőlük készült szirup kiváló köptető, ráadásul csupa természetes anyagot tartalmaz, ami még jobban szolgálja az egészségünket.
A fenyőrügy szirup kiváló segítség a megfázás, a köhögés, a torokfájás és egyéb, légúti fertőzések esetében, továbbá a hörghurutot is remekül gyógyítja, így igazi szuperfegyver a téli, megfázásos időszakban. De nem csak szirupként használható. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású, és segít bármilyen betegség utáni felépülésben is.
Így készíts fenyőrügy szirupot
A legjobb, ha a tavaszi hajtásokat és rügyeket használod fel, hiszen ezek bővelkednek vitaminokban. Érdemes otthon elkészítened, hiszen az üzletekben nagyon drága. Ráadásul, ha tavasszal készítesz belőle jó pár üveggel, akkor jövő karácsonykor már kiváló ajándék lehet belőle. A rügyek gyűjtésénél figyelj rá, hogy a szennyeződéseket elkerülve, mindig az autóúttól távol eső területeken szerezd be a hozzávalót. A legjobbak a körülbelül 3 és 7 cm közötti hosszúságú rügyek.
Csupán a következőkre van szükséged az elkészítéséhez:
1 darab üveg
1 kg kristálycukor
3-4 marék fenyőrügy
fél dl víz
Az üveget alaposan mosd el, majd tegyél az aljára 2.3 cm magasságig cukrot. Ezután helyezz rá egy sor fenyőrügyet. Ha tiszta helyről származik, nem kell megmosni. Kicsit nyomkodd meg, és tegyél rá megint cukrot, majd újra rügyet. Ezt addig folytasd, míg el nem fogy a cukor és tele nem lesz az üveg. Ezután zárd le az üveget és tedd meleg helyre. Akár napsütés is érheti, bár ekkor a színe barnás lesz.
Pár nap múlva látni fogod, ahogy összeesik az egész az üvegben. Ekkor adj hozzá még friss rügyeket, majd zárd le az egészet újra. Ha a cukor nem olvad megfelelően, adj hozzá egy nagyon kevés, körülbelül fél deciliternyi vizet. Ezzel jobban be tudod indítani a folyamatot. Amikor a rügyek már kifakultak és úgy látod, hogy besziruposodott az üveg tartalma, szűrd le, és töltsd tiszta üvegekbe. Ha rögtön fogyasztani akarod, akkor nem szabad forralni, dunsztolni és eszedbe se jusson tartósítószert adni hozzá! A szirup olyan tömény, hogy nem fog megromlani.
Azonban, ha hosszú ideig szeretnéd tárolni, ügyelni kell rá, hogy ne maradjon oxigén az üveg tetején, mert könnyen megpenészedhet. Vegyél elő egy lábast, majd lazítsd meg az üvegek kupakját, hogy kijöjjön belőlük a levegő. Tedd az üvegeket a lábasba, majd öntsd fel háromnegyedig vízzel, és lassú tűzön kezd el forralni. Addig forrald a vizet, míg a benne lévő üvegekben el nem kezdenek mozogni a buborékok. Ekkor zárd el a tüzet, tedd az üvegekre szorosan a kupakokat, majd hagyd őket kihűlni a vízben hagyva. Így akár évekig is eláll a szirup. Ha nem szeretnéd ezt elvégezni, akkor tartsd hűtőben a szirupos üvegeket.
A fenyőrügyszirup ajándéknak is tökéletes. Fotó: Shutterstock
Megfázás és köhögés esetén egyél belőle egy teáskanálnyit étkezés előtt, de teába is beleteheted a fenyőrügyszirupot. Arra azonban mindenképp ügyelj, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja. Sőt, még mézet is készíthetsz belőle. El is áruljuk, hogyan.
Így készíts fenyőmézet
A fenyőméz kitűnően enyhíti a torokfájást és segít megszünteti a köhögési ingereket. A tavasszal, a fiatal hajtásokból készített fenyőméz télre érik be, amikor a legnagyobb szükség van rá a megfázások miatt. Ahogy a szirup esetében, úgy a méznél is, minél zsengébb hajtásból készül, annál magasabb a vitamintartalma, így annál egészségesebb. Ekkor ugyanis még nagyon magas a rügyek C-vitamin és a terpentin tartalma. A terpentin a legerősebb természetes oldószer, mely minden lerakódást képes feloldani a légutakban, ezen kívül megöli a bélférgeket, tisztítja a nyirokrendszert és az érfalakat is. Külsőleg is nagyon sokat tesz egészségünkért, hiszen reumatikus fájdalmak, ficamok, rándulások és zúzódások kezelésére is kitűnően alkalmas.
A leszedett friss hajtásokat mosd meg alaposan, majd hagyd őket megszáradni. Tölts meg egy üveget 40 dkg fenyőrüggyel, és önts rá 1 kg mézet. Ezután hagyd pihenni 1-2 hónapig. Mikor letelt az idő, öntsd át a mézet egy másik üvegbe egy szitán keresztül. A kész mézet tedd sötét, hűvös helyre.
Egészségben gazdag telet kívánunk!