A higiéniai előírások betartása beléptető rendszerekkel biztosítható – fotó: amsa.hu
Beléptető rendszerek, hogy mindig higiénikus legyen a gyártás
Az élelmiszerbiztonsági előírások szinte évről évre szigorúbbak; az ellenőrzéseknek nő a jelentőssége és a fogyasztók egészségtudatossága, figyelme és öntudatossága is egyre csak élesedik. Ezért a higiéniai előírások betartása ma már a kötelezőn is túlmutat. Ha egy élelmiszeripari vállalkozás életben szeretne maradni, akkor nincs más választása, mint ezek legszigorúbb követése.
Aki élelmiszerekkel vagy mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, vagy egyéb okokból szükséges olyan higiéniai körülményeket teremtenie, ahol nem fér bele a hibázás lehetősége, nekik mindenképp hasznos lehet a beléptető rendszerek tanulmányozása!
A dolgozó csak cipőtisztítás és kézfertőtlenítés után tud továbbhaladni – fotó: amsa.hu
A higiéniai előírások és ellenőrzések rendszere több évtizedes tapasztalatra épül és állandóan frissül a ma használatos technológiának, illetve az aktuális körülményeknek megfelelően. Céljuk a megelőzés, valamint az okozott károk és azok következményeinek minimális szintre való csökkentése. A higiéniai beléptető rendszerek ezen előírások betartásában segítik a gyógyszer- és élelmiszeripari dolgozókat.
Higiéniai beléptető rendszerek segítik a gyógyszer- és élelmiszeripari dolgozókat – fotó: amsa.hu
A beléptető rendszerek kiépítése
Funkció és kialakítás szempontjából is többféle beléptető rendszer különböztethető meg. A kiépítés megtervezésekor mindenképpen meg kell vizsgálni az alábbiakat:
- Felszínből kiemelkedő vagy aknába süllyesztett legyen a beléptető rendszer?
- Jobb vagy bal oldali felhasználású beléptető rendszerre van szükséged?
- Mekkora a rendelkezésre álló hely?
- Biztosítható-e a beléptető rendszer számára a megfelelő áramfeszültég (220-400V)?
- Elérhető-e a beléptető rendszer számára víz- és lefolyócsatlakozás?
Újonnan épülő vagy felújítás előtt álló gyáregységeknél érdemes aknába süllyesztett beléptető rendszert kiépíttetni, amelyekhez könnyen csatlakoztathatóak a víz-és lefolyóvezetékek, valamint a megfelelő áramforrás is.
A higiéniai beléptető rendszerek kiépítése előtt meg kell tervezni azokat – forrás: amsa.hu
Jelenleg az élelmiszeriparban a következő beléptető rendszerekre van a legnagyobb igény:
- Kézfertőtlenítő kapu
- Szappanadagoló kapu
- Cipőmosó állomás
- Kötény és cipőtisztító állomás
- Kombinált beléptető rendszerek
Funkció és kialakítás szempontjából is többféle beléptető rendszer különböztethető meg – fotó: amsa.hu
A beléptető rendszerek alkalmazása nem kötelező, de használatuk erőteljesen ajánlott. Sőt a HACCP rendszer kiépítésekor is érdemes számolni velük, mint ellenőrzési pontokkal.
Minden üzemben, ahol felelősen szeretnének élelmiszert előállítani, azok számára nem lehet kérdés a beléptető rendszerek alkalmazása.
Kézfertőtlenítő kapu – fotó: amsa.hu
Funkció és kialakítás szempontjából is többféle beléptető rendszer különböztethető meg – fotó: amsa.hu
A megfelelő higiéniai kapu kiválasztása
Egy jó higiéniai kapuval biztosítható az alkalmazottak személyes higiéniája és ezáltal a gyártási folyamat higiénikus indítása. Nagyon fontos, hogy a megfelelő kaput kell kiválasztani, amely a felhasználók számához és a kívánt higiéniai folyamathoz igazodik.
A higiéniai kapu sokféleképpen felállítható, így tökéletesen illeszkedik cége kívánságaihoz és igényeihez.
|
Egy jó higiéniai kapuval biztosítható az alkalmazottak személyes higiéniája – fotó: amsa.hu
Főleg nagyobb forgalmú beléptető rendszerek esetén szükség lehet különálló kiléptető kapu létesítésére is.
Üzembe helyezés előtt ki kell számolni a beléptető rendszernek az egy fő átengedéséhez szükséges idejét. Mindegyik kapunak van egy minimális működési időtartama, aminél kevesebb idő alatt a rendszer nem fog hatékonyan működni.
Nagyobb létszámú brigádok esetén, a műszakváltás gördülékeny lebonyolítása érdekében, érdemes több beléptető állomás párhuzamos működtetése.
Kifejezetten a beléptető rendszerek kiépítéséről további hasznos információkat olvashatsz az AMSA Higiénia blogján Higiéniai belépőkapuk cím alatt.