Csak só és paprika. Ráadásul még főzni sem kell. A nyár ízét pedig akár két évre is el tudjuk zárni az üvegekben. Akár kenyérre kenve, akár pörköltben, vagy bármilyen ételben kiváló, amelyben a paprika is megállja a helyét.

Aki az erőset szereti, az bátran cserélje le a kápia paprikát erős paprikára. A lényeg, hogy pillanatok alatt el lehet készíteni ezt a csodás paprikakrémet, amely hosszú időn át lehet a család kedvence.

Mert az igazán finom ételek általában nagyon egyszerűen készülnek. Ha pedig saját magunk készítjük őket, az ízeken kívül belekerül az üvegekbe a gondoskodás és szeretet is, és ettől lesz csak igazán különleges és finom. Ha pedig másnak is szeretnénk megfűszerezni az ételét és az életét, készítsünk még pár üveggel, és adjuk ajándékba. Így minden alkalommal, amikor előkerül a finom paprikakrém, egy kicsit mi is ott leszünk a megajándékozottal.

Így készíts gyorsan és egyszerűen paprikakrémet

Csupán só és paprika kell ehhez a csodás finomsághoz. Ha pedig eltaláljuk a kellő mennyiséget, akár két éven át élvezhetjük az ízét, akár kenyérre kenve, akár a különféle ételekbe keverve.

paprikakrém

A házi paprikakrémet főzés nélkül is el lehet készíteni, és akár két évig is eláll. Fotó: Shutterstock

1 kg kápia paprikához adjunk 20 dkg sót. A kápia paprikát magozzuk ki és daráljuk le húsdarálón. Ezután adjuk hozzá a sót, és hagyjuk állni 5 órán át. Közben néha, amikor éppen arra járunk, keverjük meg alaposan. Steril üvegbe töltve egy hónap múlva fogyaszthatjuk. Akár két évig is eláll ez a csodás paprikakrém.

Ha kicsit több időd van és csíped a csípőset

Ha egy kicsit több időd van, és szeretnél egy kis csípőset is az édes paprikakrém mellé, ez a paprikalekvár egészen biztosan megfűszerezi az ételed és az életed, ráadásul nem kell hozzá sem tartósítószer, sem egyéb adalékanyagok.

Az erősségét aszerint érdemes beállítani, hogy mennyire bírjuk és szeretjük, ha ég a nyelvünk alatt az étel. Ez alapján kell eldönteni, hogy erős, vagy csípős paprika kerül bele az édes paprika mellé.

A paprikakrémhez szükség van 2 kg nem csípős paprikára, ami az édes íze miatt lehet akár kaliforniai paprika is. A színe miatt nem árt, ha pirosat választunk. Szükség lesz még hozzá 1 csípős paprikára, 1 citromra, 3 evőkanál ecetre, 10 dkg cukorra és 2 teáskanál pektinre.

A paprikákat mossuk meg és töröljük szárazra, majd tegyük egy tepsibe és süssük 180 fokon, körülbelül 35 percig. Várjuk meg, amíg egy kissé kihűlt, majd húzzuk le a paprikák héját és csumázzuk ki azokat. Tegyük a paprika húsát egy lábasba, majd pürésítsük.

Ezután tegyük fel főni, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a sót, a citromlevet és az ecetet. A cukrot keverjük el a pektinnel, majd adjuk a szószhoz, hiszen ettől lesz igazán sűrű az állaga. Forraljuk össze az egészet, miközben kevergetjük, és már készen is van!

A paprikakrémet töltsük tiszta üvegekbe, csavarjuk rá alaposan a fedelet, majd fordítsuk pár percre fejjel lefelé. Ez a titka, hogy ne romoljon meg. Tartsuk sötét, hűvös helyen a felbontásig, majd ha fel lett bontva, kerüljön be a hűtőbe.

A paprikát teleltetni is lehet

Ha imádjuk a paprikát, nem csak a kertben nevelhetjük, hanem akár az otthonunkban is. Ha pedig nagyon finomat sikerült nevelnünk belőle, akkor tehetünk érte, hogy jövőre is legyen részünk az ízében.

Fontos, hogy csakis egészséges példányt teleltessünk át. Ősszel távolítsuk el a száraz leveleket a parikáról, és szedjük le róla az összes termést. A paprika teleltetéséhez keressünk neki egy olyan helyet, ahol körülbelül 13 Celsius-fokos hőmérsékleten tudjuk tartani. Habár túl sok fényre nem lesz szüksége, egy kis ablak azért legyen a helyiségen.

Az öntözéssel nem kell túl gyakran foglalkozni, de semmi esetre se hagyjuk kiszáradni a paprikát. Ne ijedjünk meg ha a levelei elkezdenek hullani, az teljesen természetes jelenség, mivel a paprika ekkor már nyugalmi állapotban van, felkészül a télre, és ez a folyamat is ennek a következménye.

paprika lekvár

A paprikakrémet akár erős paprikával is készíthetjük. Az erőssége csakis tőlünk függ. Fotó: Shutterstock

Ha már elszáradtak a levelei, metsszük meg a paprikát. Hagyjunk meg néhány nagyobb, Y alakú hajtást. Az Y felső két szára 3-5 cm hosszú legyen. Ne ijedjünk meg a metszéstől, tavasszal új hajtásokat fog hozni a növény, így azonban sokkal könnyebben vészeli át a teleltetést.

A paprikát április közepén tegyük kissé világosabb helyre, de még ne kerüljön ki a kertbe. Ekkor már természetesen gyakrabban kell öntözni, azonban pangó vízben ne álljon. Hamarosan új hajtásokat fog hozni, és amikor már egészen biztosan nem kell tartani a fagyoktól, körülbelül 4 héttel később, tegyük ki a kertbe.

Paprikában gazdag napokat kívánunk!