A birsalma nem csak szép gyümölcsével hódít, hanem a kertet is bejárja csodálatos illata. Mivel a birsalma utóérő gyümölcs, így a szekrény tetejére helyezve az otthonunk is illatozni fog tőle. Azonban sajnos gyakran hiába várjuk a finom termést, mert az látjuk, hogy a birsalma húsa megbarnul, vagy éppen megpenészedik. De vajon mi lehet az oka, és mit tehetünk ilyenkor?

Ezt tedd, ha barnul vagy penészedik a birsalma

Sajnos gyakran hiába örülünk a birsalmának, azt tapasztalhatjuk, hogy a gyümölcsök belsejében szürke penész van, így a gyümölcs fogyaszthatatlanná válik. Ennek oka a monília nevű gombabetegség, amelynek a spórái a virágok bibeszárán át jutnak be a birsalma magházába, és ott szaporodnak el a nyár folyamán. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a birsalma virágzása idején permetezzük le azt réztartalmú gombaölő szerrel, például bordói lével, vagy rézoxikloriddal.

birs birsalma sajt

A birsalma nagyon finom és egészséges. Készítsünk belőle birsalmasajtot. Fotó: Shutterstock

De az is gyakran előfordul, hogy a birsalma húsa bebarnul. Ez kívülről gyakran nem látszik a birsalmán, csak akkor látjuk meg, amikor felvágjuk. A barnulás lehet részleges, de akár az egész gyümölcsre is kiterjedhet. Az ok leggyakrabban az, hogy túl későn szedtük le a birsalmát, és az túléretté vált. De egyéb okai is lehetnek a birsalma barnulásának.

1. Ha élettani okok állnak a birsalma barnulása mögött, azt általában valamilyen anyagcsere hiány, leggyakrabb esetben kalciumhiány okozza. Ez adódhat a talaj alacsony kalcium tartalmából, és abból is, ha nem öntözzük kellőképpen a birset. Mivel a növények minden tápelemet a talajból, vízben oldott állapotban vesznek fel a gyökérzetükkel, ha a talaj száraz, az a birsalma kalcium hiányához vezethet.

De ha a talaj nitrogén tartalma túlságosan magas, az is okozhatja, hogy a növény nem képes megfelelő mennyiségű kalciumot felvenni. A Ca-tartalmú lombtrágyás permetezéssel megelőzhető, illetve sokat segít, ha száraz idő esetén öntözzük a növényt.

2. A késői szüret is előidézheti a birsalma barnulását, és a rossz tárolás is. A túlérett gyümölcs húsa gyakran lesz barna, de ha nem megfelelő módon tároljuk az utóérés során, sajnos az is barnulást okozhat. Fontos, hogy ne tartsuk túl meleg helyen az utóéréskor a birsalmát, hiszen az felgyorsítja az érést, ezáltal megnövelve a barnulás lehetőségét. Az így keletkezett barnás színű húsa miatt a birsalma nem romlik meg, ezért fel lehet használni élelmezési célokra.

3. A birsalma barnulását sajnos más is elő tudja idézni. Ez pedig a birsalma moníliás rothadása. Ezt a gyümölcsökön a monília gomba okozza, mely egy sebfertőző parazita, amely a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, ahol gyorsan felszaporodik. A barnulás mindig foltokban képződik, és már a birsalma héján is jól látható az elszíneződés. A folt egyre nagyobb, és sajnos a birsalma húsa nem csak barna, hanem puha is lesz, és meg is rothad. A moníliás rothadást leggyakrabban az almamoly vagy a keleti gyümölcsmoly lárvák okozzák. A legjobb tehát a rovarölőszeres megelőző permetezés.

Ne csak edd, illatosításra is használd a birsalmát

Nem csak mesterséges illatosítókkal tehetjük kellemes illatúvá az otthonunkat, hanem például a birsalma segítségével is. Nem véletlen, hogy ezt az utóérő gyümölcsöt nagymamáink a szekrény tetején érlelték, az illata pedig betöltötte az egész házat.

A birsalma illata igazán különleges és intenzív, azonban egyáltalán nem kellemetlen, sőt, finom, édes illattal tölti be otthonunkat. Fontos, hogy egészséges gyümölcsöt válasszunk, amelyiken nincs semmilyen sérülés. Tehetjük a szekrény tetejére, ahol be tud érni a birsalma. Általában 2-3 hétig igazán intenzíven illatozik, de ahogy elkezd érni és puhulni a birsalma, úgy veszíti el illatát. 

Ahhoz, hogy az egész házat illatosítani tudjuk vele, érdemes több gyümölcsöt is elhelyezni, különböző helyeken. De nem csak illatosít, dekorációnak is tökéletes a birsalma. Amikor pedig beérik, akkor fogyasszuk el bátran!

Ezért együnk sok birsalmát

1. A birsalma több vitamint tartalmaz, mint az alma! Egy birsalma fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

2. A birsalma bővelkedik jól lebomló szénhidrátokban, valamint A-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminban, de jelentős a kalcium-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és nátrium tartalma is.

3. Kitűnő méregtelenítő is, és az emésztést is segíti a birsalma, a pektintartalmának köszönhetően. Ráadásul a birsalmára akkor is számíthatunk, amikor gyengének, fáradtnak érezzük magunkat, hiszen magas vastartalma miatt erőt ad nekünk.

4. A birsalma hatásos a magas vérnyomással szemben, de az ízületi fájdalmak elleni küzdelemben is számíthatunk rá.

5. Vírus- és baktériumölő hatása is van a birsalmának. Éppen ezért a megfázásos időszakokban és az azt követő lábadozáskor is kiváló ötlet minél több birsalmát fogyasztani, akár kompót, akár sajt formájában.

6. De amellett, hogy egészséges, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen finom. A birsalma egyszerre édes és savanyú. Csodálatos sajt, szörp, gyümölcslé, leves, köret és befőtt készíthető belőle.

7. A népi gyógyászat a birsalma magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazta.

8. A birsalmát krémekben is megtalálhatjuk, hiszen segít a repedezett és az égett bőr kezelésében.

Legyen saját birsalmád

A birsalma azért is praktikus, mivel fája nem nő túlságosan nagyra, ezért a kisebb kertekben is kiválóan elfér. Nem fog 8 méternél magasabbra nőni, és a koronája sem lesz szélesebb, mint 6 méter.

birs birsalma sajt

A birsalma fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Fotó: Shutterstock

A birs nagyon kedveli a meleg, napos helyet, ezért ennek megfelelően találjuk ki, a kert melyik részére ültessük. A talaj szempontjából nem válogatós, de a homokos talajon nem érzi jól magát. Mivel a birs virágai április végén, május elején nyílnak, így a fagyok sem tesznek kárt benne, ezért igazán hálás növény. De a jó tulajdonságainak még nincs vége, mivel kevés törődést igényel. Metszeni sem szabad, mivel a termőrügyek a vesszők végén helyezkednek el. Így hát, ha az éves vesszőt levágjuk, akkor nem kell bajlódnunk a szüreteléssel.

Azonban a védelmére nagyon oda kell figyelni, hiszen a monília nevű gombabetegség sajnos gyakran felüti a fejét a birs esetében. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, amelyek késő őszre ledörzsölődnek és a gyümölcsök aranysárga színűvé válnak. Az pedig, hogy a kertünkben birsalma, vagy birskörte van, csakis a nézőpontunk kérdése. A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról vagy birskörtéről, hiszen ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. A birsalmából kiváló befőtt készíthető, de mindenképp próbáljuk ki a saját készítésű birsalmasajtot is.

Így készíts birsalmasajtot

A klasszikus birsalmasajthoz szükség van 60 dkg birsalmára, fél citromra és 30 dkg cukorra. Mossuk meg a birsalmát, és daraboljuk fel. Nem szükséges meghámozni, és a magházat is nyugodtan hagyjuk benne. Tegyük annyi vízbe, amennyi éppen ellepi, és körülbelül 35 perc alatt főzzük puhára. Ezután szűrjük és csepegtessük le, majd törjük át.

Keverjük össze a citrom levét és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett főzzük meg. Állítsuk jeges vízfürdőbe, és hűtsük langyosra. Közben párszor keverjük meg. Öblítsünk ki hideg vízzel egy formát, ami lehet akár egy őzgerinc forma, vagy egy téglalap alakú doboz, simítsuk bele a masszát és hagyjuk két napig pihenni. Vegyük ki a formából, majd egy hétig hagyjuk száradni úgy, hogy közben egy ruhával le van terítve. Miután elkészült, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Jó étvágyat és egészséges birsalmákat kívánunk!