Azok az ételek, amelyeket gyakran fehérjeforrásként hirdetnek, előfordul, hogy valójában kevés fehérjét tartalmaznak, míg más makrotápanyagok (például zsírok és szénhidrátok) nagyobb arányban találhatók meg bennük. A következő ételek nem annyira fehérjedúsak, mint ahogy azt sokan gondolják.
Mogyoróvaj
Sok helyen olvasható, hogy a mogyoróvaj kiváló növényi fehérjeforrás, azonban az igazság az, hogy elsősorban az egészséges zsírok nagyszerű forrása. Szakértők szerint ezért érdemes inkább olyan ételek kiegészítésére használni, melyekben már van elég fehérje.
Chia mag
Bár két evőkanál chia magban négy gramm fehérje található, a chia puding összességében nem tartalmaz elegendőt, ezért érdemes a magokat például joghurtba téve fogyasztani. A chia magnak azonban a fehérjén kívül is számos nagyszerű egészségügyi előnye van, például különösen magas a rosttartalma.
Pisztácia
A pisztácia és az egyéb diófélék elsősorban zsírforrások, amelyekben egy kevés fehérje is található. A pisztáciában azonban valamivel több fehérje van, ráadásul teljes értékű fehérjének számít, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van. Ennek ellenére nem számít fehérjedús ételnek, inkább érdemes olyan ételhez adni, melyben már alapvetően jelen van a fehérje.
Tojás
Ha a klasszikus fehérjeforrásokra gondolunk, akkor a lista a következő: hús, hal, tejtermékek és tojás. A tojás értékes és teljes értékű fehérjeforrás, azonban jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy három tojást kell megennünk ahhoz, hogy étkezéskor megkapjuk a megfelelő fehérjemennyiséget.
Három tojást kell megennünk ahhoz, hogy étkezéskor megkapjuk a megfelelő fehérjemennyiséget – fotó: Shutterstock
Csicseriborsó
A csicseriborsó napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg magas rosttartalma és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Sok helyen azt olvashatjuk, hogy fehérjetartalma nagyon magas, azonban egy fél bögrényi adag mindössze hét gramm proteint tartalmaz. Ezért érdemes a csicseriborsót is más, fehérjében gazdag étellel párosítani.
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock