A szervezetünkben mindenhol ott vannak a fehérjék, amelyek közül a leggyakoribb a kollagén. Minél több van belőle, annál szebb, feszesebb, rugalmasabb lesz a bőrünk. Bebizonyították, hogy az antioxidánsok, valamint az ebben bővelkedő élelmiszerek aktívan támogatják a kollagéntermelést, amiből az idők során egyre kevesebbet állít elő a szervezetünk.
Miért fontos a kollagén?
A bőrünknek, a csontjainknak, a kötőszöveteknek, de még a körmeinknek is kollagénre van szükségük, hogy erősek és egészségesek maradjanak. A kollagén az a fehérje, amely a bőrünk rugalmasságáért felel. Ha tehát nincs belőle elég a szervezetünkbe, akkor számos problémával nézhetünk szembe.
Szerencsére a termelését számos gyógy- és fűszernövény támogatja. Ilyen a menta, a bazsalikom, az oregánó, a zsálya, a fekete bors, a Cayanne-bors, valamint a szegfűszeg, a gyömbér, és a kurkuma. Ezek mindegyike flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns hatásukkal lehetővé teszik az egészséges gyulladásos válasz kialakítását, valamint csökkenthetik a szervezetben a sejtkárosodást.
Sokat segíthetnek még az egészséges zsírok, amelyek támogatják a kollagén termelődését a szervezetünkben. Nagy szerepük van továbbá a tápanyagok hatékony felszívódásában, illetve. a mentális egészség és a hormonok egyensúlyának fenntartásában.
Jó választást jelenthetnek még az erjesztett élelmiszerek, mind a káposzta, az uborka, a kefir, az egyéb zöldségek, amiket egész évben érdemes lenne fogyasztani. Ezek az ételek erősíthetik az immunrendszerünket, emellett felveszik a harcot a gyulladásokkal szemben.
Gyümölcsök és zöldségek a kollagéntermelés érdekében
Számos gyümölcs létezik, amelyek aktívan támogatják a kollagéntermelődést, hiszen polifenolokban gazdagok. Ilyen a szőlő, az alma, az ananász, a narancs, a többi citrusféle, valamint az olajbogyó. Noha általában a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, a bogyósok szintén bővelkednek ebben a tápanyagban. Az eper például több C-vitamint biztosít a szervezetünk számára, mint a narancs. Emellett érdemes lenne málnát, áfonyát, valamint szedret is fogyasztani, hiszen magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, amelyek óvhatják a bőrt a károsodástól.
Ha a zöldségeket nézzük, akkor nem maradhat ki a felsorolásból, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a sárgarépa, valamint az édesburgonya, vagy éppen a hagyma. Ugyanúgy a zöld levelesek, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, illetve a zeller. Ezek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a szervezetünk kollagéntermelését. A C-vitaminban, cinkben, E-vitaminban, mangánban, rézben, valamint A-vitaminban gazdag zöldségek fogyasztásának egyik célja a rugalmas bőr fenntartása.
Végül pedig a babfélék, amelyek a legjobb növényi fehérjeforrások. Gyakran tartalmaznak a kollagén szintéziséhez szükséges aminosavakat. Több fajtájuk gazdag rézben, amelyre szintén szükség van a kollagén előállításához.
Hogyan segít a C-vitamin?
A C-vitamin fontos szerepet játszik többek között az immunrendszer erősítésében, de fontos tápanyag a kollagén termelésének segítségére. Döntő fontosságú tehát, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk belőle elegendő mennyiséget. Mivel erős antioxidáns, így óvhatja a bőrt a környezeti hatásoktól. A bőrünknek szüksége van erre a vitaminra a kollagén szintetizálásához.
Tudtad? Az eper több C-vitamint tartalmaz mint például a narancs - fotó: pexels.com
A fokhagyma és a csontleves titka
Végül pedig két olyan élelmiszer, amelyek meglepően hatékonyan támogatják az egészségünket. A fokhagymában lévő kén felel a kollagén szintetizálásáért. Bár itt meg kell jegyezni, hogy a mennyiség nagyon sokat számít, hiszen valószínűleg sokat kell belőle megenni, hogy minden előnyét kihasználhassuk.
Míg a csontleves gazdag forrása az aminosavaknak, emellett kalciumot, magnéziumot és kollagént egyaránt tartalmaz. Érdemes lenne hetente több alkalommal fogyasztani belőle.
Forrás: gyogyszernelkul.hu