Amikor az emésztőrendszer nem működik megfelelően, a legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük azokat a táplálékokat, amelyek a panaszokat okozzák. Van azonban néhány étel és gyógynövény, melyek gyomor- és bélrendszeri problémák esetén segítségünkre lehetnek a tünetek megszüntetésében vagy enyhítésében.

Dr. Garnett Cheney kutató 1949-ben azt szerette volna megtudni, hogy a káposztalé gyógyítja-e a fekélyeket. Kutatása során minimum 1 liter káposztalevet kellett elfogyasztaniuk olyanoknak, akiknek gyomorfekélye volt. A tünetek már 9 nap elteltével jelentősen csökkentek. A tanulmányában a kutató leírta, hogy a fekélybetegségben szenvedőknél a káposztalé mindennapos fogyasztása teljes gyógyulást hozhat akár 40 nap alatt. A legtöbb fekélyes megbetegedést ugyanis a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza, és a káposztalé jelentős gátló hatást fejt ki e baktériummal szemben. A káposztalének nagy szerepe van a máj méregtelenítésében is, illetve jelentős rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A joghurt, a kefir és a savanyú káposzta erjesztett tápláléknak számítanak, melyek bővelkednek probiotikumokban, és hozzájárulnak a bélmikrobiom egészségéhez. Egyes kutatási eredmények szerint egyes erjesztett táplálékok enyhítik az IBS tüneteit, és megakadályozzák a belek gyulladását is.

joghurt

A joghurt bővelkedik probiotikumokban, és hozzájárul a bélmikrobiom egészségéhez – fotó: Shutterstock

A csontleves gazdag forrása a kollagénnek, az ásványi anyagoknak, a glükozaminnak és a kondroitinnak. Ezek olyan vegyületek, amelyek lúgosítják és táplálják a testet, illetve jótékony hatást fejtenek ki a bélrendszerre. A csontlevesben található tápanyagok hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez és annak optimális működéséhez. A kollagén azért is van pozitív hatással a bélrendszerre, mert segít újjáépíteni a bél sérült szöveteit.

A chiamag, a lenmag és a kendermag kiváló rostforrásnak számítanak, és gyógyító tápanyagot jelentenek a bélrendszer számára. A rost a bélmikrobiom kulcsfontosságú tápláléka. A lenmag csökkenti a bélgyulladást, és javítja a glükóztoleranciát. A lenmag és a chiamag gazdag forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a gyulladást. A magokban lévő rostok pedig hozzájárulnak a vastagbél egészségének megőrzéséhez.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Shutterstock