A fügefa levelei nagyon sokoldalúan felhasználhatók, és egyre népszerűbbek a konyhaművészetben.

A fügefalevél jótékony hatásai

A fügelevél íze kellemes és gyümölcsös, enyhén kesernyés, ezért számos ételhez remekül illik, ráadásul a fügefalevél egészségügyi előnyei sem elhanyagolhatók, ugyanis gazdag A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rézban, cinkben, folsavban és káliumban.

A fügefalevélteát már az ókorban is alkalmazták természetes hangulatjavítóként. Emellett segít a vércukorszint szabályozásában és a koleszterinszint, valamint a vérnyomás csökkentésében, továbbá antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. A népi gyógyászatban az emésztés serkentésére és csonterősítőként is használják.

Sokan a levelek pürésítésével arcápoló és egyéb krémet készítenek belőle.

A fügefalevél felhasználási módjai

Az európai konyhában a fügefalevél egzotikus ételnek számít, az ínyencek a mediterrán konyhában számos étel elkészítéséhez használják. Mivel a fügefalevelek nagy méretűek, remekül helyettesíthetik a káposztát, ezért a mediterrán konyhában a fügefaleveleket a szőlőlevelekhez hasonlóan az ételek csomagolásához is használják. A görög konyhában a fügelevelekbe csomagolt sült húsok és halak receptjei is megtalálhatók, és grillételekként is nagyon finomak.

füge

Az európai konyhában a fügefalevél egzotikus ételnek számít – fotó: Pixabay

Ha a fügefalevelet forró tejhez adjuk, finoman kókuszos ízt kölcsönöz neki, amit ráadásul a kávénkba is tehetünk. De tehetjük a fügelevelet a panna cotta-ba is vagy egyéb, hagyományos pudingokat is különlegesebbé tehetünk vele.

A fügefa levele és a belőle készült italok, például a tea különösen népszerűek Kínában, ahol gyomorproblémák, emésztési zavarok és általános fáradtság ellen is használják.

Napjainkban egyre népszerűbb a fügelevélszörp is, ami a nyári melegben különleges, frissítő ital lehet.

Forrás: 24.hu, hazipatika.com