A gomba finom és egészséges. Azonban egy fontos dolgot ne felejtsünk el vele kapcsolatban, mégpedig azt, hogy otthon is nagyon könnyedén termeszthetjük. Ráadásul, otthon gombát termeszteni, igazán különleges dolog. Nincs évszakhoz és időjáráshoz kötve, így az év bármely szakában kellemes és hasznos elfoglaltság. Az is mellette szól, hogy nagyon gyorsan juthatunk sikerélményhez, hiszen a gombák valóban gombamód szaporodnak.

Sajnos nem minden gombát termeszthetünk otthon, így az őzlábat például ne próbáljuk meg otthoni körülmények között szaporítani, de sok ízletes gombaféle megteremhet a pincénkben. Így hát vágjunk bele, és büszkélkedjünk el bátran a saját termesztésű gombáinkkal! A belőle készített finomságok pedig nem csak finomak. A gombák igazán egészségesek is.

Így termessz otthon gombát

Az ehető gombákat sokszor a fűszerek, sokszor a zöldségek csoportjába sorolják. Azonban a gombák se nem állatok, se nem növények, hanem egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják. A gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik.

Legfontosabb tápanyaguk a fehérje, de tartalmaznak még fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat és antibiotikus anyagokat is. Így hát fogyasztásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket.

A gomba a sötét, nedves, hideg, páradús környezetet kedveli. Az otthoni termesztéshez a pince a legideálisabb, de akár a lépcsőházban, vagy a garázsban is kialakíthatunk egy számára tökéletes helyet. A legfontosabb, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet. A legtöbb gomba a 13-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedveli. Mivel nyáron a legtöbb pince túl meleg, így célszerű az őszi időszakban belekezdeni a termesztésbe.

A hőmérséklet mellett fontos még a fény mennyisége is. A tökéletes gombatermesztő helyiség vagy teljesen sötét vagy kevés fény jut csak be.

Csiperke

A csiperke gomba jellegzetesen magyar termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés. Bár elsőre ijesztőnek és bonyolultnak tűnik, a valóságban egyáltalán nem az. A gombazsákokat készen tudjuk megvásárolni. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét, de a fejlődéshez nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra is szüksége van, melyet a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja a komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll.

csiperke gomba

A csiperke leggyakoribb termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés. Fotó: Pixabay

A csiperke csírájával beszőtt zsákokat pincében, garázsban vagy fóliasátorban helyezhetjük el. A zsák felszínét vízszintesre kell igazítani, és nyirkos fóliával betakarni. Az első két hétben 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség, majd le kell venni a borítást és a tápközeget 4 cm vastagon takarófölddel kell beborítani. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük le 17-18 Celsius-fokra, hogy kellő mennyiségű gombánk teremjen. A zsákok környékét locsoljuk meg.

A termés négy hullámban jelenik meg. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. Fontos, hogy csak akkor szedjük le, amikor a gombakalap alatt az úgynevezett fátyol kitapintható. A gombát csavarva emeljük ki a talajból. Ha beszakadna az alja, azt is szedjük ki.

Laskagomba

A laskagomba termesztéséhez PE zsákba töltött becsírázott alapanyagot kell beszerezni. A zsákok több hullámban teremnek. 4-5 termésidőt célszerű bevárni, amely alatt 3-5 kg termés várható. A zsákokat olyan helyiségekben kell elhelyezni, ahol a gombák számára megfelelő klíma található, így ideális lehet számukra a pince, a garázs, de akár a lépcsőház is.

A laskagombát farönkön is termeszthetjük. A gombafonalakkal átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen, háromnegyed részig kell a földbe süllyeszteni. Ügyeljünk rá, hogy a rönk környéke mindig kellően nedvesen legyen tartva, hiszen így tudnak kifejlődni a gombatestek.

A laskagomba legszívesebben 17 Celsius-fok környéki hőmérsékleten terem. 25 Celsius-fok feletti helyiségben már nincs is értelme kísérletezni a termesztésével, hiszen ilyenkor a zsákok nagyon könnyen kiszáradhatnak. A jól átszőtt zsákoknak nem árt a hideg és a fagy sem. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy válik a zsák újra termőképessé. A szükséges páratartalom 75 és 90% között van.

Ehhez a gombatestet permetszerűen, tiszta vízzel kell locsolni, naponta 2-3 alkalommal. A túl sok víz ártalmas lehet. A páratartalom növelése legkönnyebben a padozat öntözésével érhető el. A laskagomba kevés fényt igényel. Ha ezt nem kapja meg, a gombák nem tudnak kalapot fejleszteni.

laskagomba laska

Az otthoni gombatermesztés hasznos és izgalmas. Fotó: Shutterstock

A fény csak a termésidőszakban szükséges. Fontos, hogy a zsákok jó levegőjű helyiségben legyenek elhelyezve. Ügyeljünk rá, hogy a nagy ellenség, a meztelen csiga, ne férjen hozzá a zsákokhoz, hiszen összekenné a gombákat a váladékával, így azt már nem tudnánk elfogyasztani.

A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények kibújnak a zsák lyukain. Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is kellő méretűre tudjanak megnőni. A gombát akkor kell leszedni, amikor a kalap széle kezd elvékonyodni és barnulni. A nagyságot nem lehet figyelembe venni, hiszen néha nagyra nőnek, néha pedig aprók maradnak, de attól még tökéletesek a fogyasztásra.