A gyömbér erős illata és íze semmihez nem hasonlítható, ráadásul nagyon sokoldalúan felhasználható, hiszen bár egzotikus, tehetjük akár töltött káposztába vagy húslevesbe is. És amit nem árt tudni: már megterem Magyarországon is.

Sokan még mindig elsősorban az ázsiai ételeket ízesítik vele, pedig a régi magyar konyha egyik legfontosabb fűszere: a legrégebbi magyar receptek sok zöldfűszert, sáfrányt, borsot és gyömbért használtak. A csaknem 300 éves Szakácsmesterségnek könyvecskéje nemcsak húsokhoz, húslevesekhez, de gombához, tojáshoz, lencséhez, gyümölcsös édességekhez és tejberizshez is használ gyömbért. Azonban az újkori szakácskönyvekből egyszerűen eltűnt a gyömbér, és kb. 15 évvel ezelőttig csak por formájában ismertük itthon. Mára azonban széles körben elterjedt, és egyre többen használják.

A gyömbér jellemzői

A szakirodalom megkülönbözteti a mature, azaz érett és a fiatal gyömbért, ez utóbbinak vékony a héja, zsenge, virágos illata van, és a rostjai is puhábbak.

A gyömbér erős aromájú fűszer, melynek egészen más az íze, ha szárított, por formában és ha frissen, aprítva használjuk, illetve más a fiatal és az érettebb gyömbér íze is.

A gyömbér egy föld alá futó szár, más néven rizóma. A kínai népi gyógyászat fontos alapanyaga, de Indiában és Japánban is évszázadok óta használják, és sok angol ételnek is fűszere, sőt italok összetevője is, ismert például a gyömbértea, a gyömbérszörp és a gyömbérsör.

gyömbér

A gyömbér erős illata és íze semmihez nem hasonlítható – fotó: Pixabay

Tudományosan bizonyított gyógyhatása nincs, de alkalmazzák enyhe hányingerre vagy a megfázás tüneteinek csökkentésére; kalcium- és magnéziumtartalma magas. Az ízeket teljesen átalakítja, és nagyon sokféleképpen alkalmazható: nyersen, pirítva és főzve, italban és ételben, sósan, savanyúan és édesen is.

A gyömbér aprítása, vágása, tartósítása

A fiatal példányokat nem muszáj meghámozni, a vastagabbakat viszont érdemes. Ehhez a legalkalmasabb eszköz a kiskanál, amellyel könnyen lekapargatható a héj még a gödrökből is.

Sokan reszelik a gyömbért, ami nem könnyű feladat; éles reszelő kell hozzá, és a rostokra merőlegesen kell mozgatni a gyömbért a reszelőn, így a rostokat sikerülhet keresztülvágni. Jobb inkább éles késsel darabolni, de nem mindegy, hogyan: a deszkára helyezett gyömbért rostjaira merőlegesen kell felszeletelni, majd a szeleteket egymásra fektetni, és így gyufaszálakra, majd apróra vágni. Vannak, akik egy kevés vízzel leturmixolják, majd lefagyasztják. A japán szusigyömbérhez pedig hajszálvékony gyömbérszeleteket vágnak, amelyeket cukros, ecetes lében pácolnak.

A gyömbér felhasználási módjai

A zöldségek közül legjobb párja a sütőtök, a cékla, a répa és a káposzta, de nagyszerűen párosítható gombával és paradicsommal is. Egy megszokott öntetet teljesen új tulajdonságokkal képes felruházni.

Turmixokhoz, smoothie-khoz is adható, de gyümölcsös desszertekhez, édességekhez is. A mézeskalács és a gyümölcskenyér nélkülözhetetlen összetevője. A gyömbéres méz pedig igen egyszerű édes alaprecept, mely rendkívül sok mindenhez használható kiegészítésként.

A főételekben ugyan általában kiegészítő adalék, de egyes fogásokban főszereplő is lehet, amely minden egyéb íz fölött uralkodni fog.

Szokatlan módon való alkalmazása – például fokhagyma helyett használjuk – teljesen új ételeket és ízeket eredményez.

Levesekbe is bátran tehető, akár egy húslevest is remekül fel lehet dobni vele, sőt tálaláskor is tehetünk egy kevés aprított gyömbért a tányérba, és ha erre merjük rá a forró levest, egészen páratlan ízélményben lehet részünk.

Forrás: telex.hu