A gyümölcskenyér csodás sütemény, amelyik gyakran kap helyet a családok karácsonyi asztalán. Akkor is meg lehet sütni, amikor nincsenek friss gyümölcsök otthon, hiszen kiváló aszalt gyümölcsökkel. Ráadásul előre el lehet készíteni, így most még van időnk rá, hogy megsüssük, és az ünnep alkalmával már ne kelljen vele időt tölteni, csupán felszeletelni és megenni.
A gyümölcskenyér nem püspökkenyér
A gyümölcskenyér a német területeken élők számára igazi böjti sütemény volt, majd ebből vált a karácsony egyik legfinomabb süteményévé. A gyümölcskenyeret és a püspökkenyeret sokszor összekeverjük, de a kettő nem ugyanaz. A püspökkenyér, vagyis eredetileg Christstollen, egy német eredetű sütemény.
A gyümölcskenyér az ünnepi reggeliknek is a része lehet. Fotó: Pixabay
A története szerint a Saale-menti Namburgba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek az adventi böjt idején, melynek fehér cukorbevonata a pólyába tekert Jézusra emlékeztette az embereket. Manapság a két sütemény receptje összefonódott, azonban a különbség, hogy a püspökkenyeret gazdagon megszórják cukorral.
Készíts igazán finom gyümölcskenyeret
A hagyományos gyümölcskenyérhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 30 dkg liszt,
- 30 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 2 dl tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- fél csomag sütőpor.
Ezen kívül ízlés szerint adhatsz hozzá a következőkből:
- 10 dkg mazsola,
- 10 dkg mandula vagy dió,
- 10 dkg apróra vágott szárított gyümölcs,
- 10 dkg csokoládé feldarabolva.
A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. Ezután add hozzá a tejet, a sütőporral vegyített lisztet, illetve tetszés szerint a különböző gyümölcsöket és magvakat. Verd fel kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tésztába, nehogy a hab összetörjön.
Vajazz ki egy őzgerinc formát, szórd meg liszttel, és öntsd bele a tésztát. Amikor a massza benne van, ütögesd meg kicsit a formát, hogy sehol ne maradjon benne levegő. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vedd egy kicsit vissza a hőfokot, és süsd körülbelül 50 percig a gyümölcskenyeret. Nézz rá időnként, nehogy megégjen. Amikor elkészült, hagyd langyosra hűlni, és szórd meg porcukorral, vagy öntsd le csokoládéval. Ha beleteszed egy szép dobozba, kész is van a finom karácsonyi ajándék.
Az aszalt gyümölcsök nem csak finomak
Az aszalás során szinte minden víz távozik a gyümölcsökből, így igazán hosszan eltartható formában juthatunk hozzá a gyümölcsökhöz úgy, hogy azoknak a tápanyagtartalma koncentrált formában marad meg. Sőt, az aszalás következtében azonos mennyiségű aszalt gyümölcs akár háromszor több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazhat, mint a friss.
Az aszalt gyümölcsök finomak és egészségesek, készítsük el őket otthon! Fotó: Pixabay
Az aszalt gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen remek rostforrások, és antioxidánsokban, leginkább is polifenolokban gazdagok. A fogyasztásuk így támogatja az emésztőrendszer egészségét, javíthatja a vérkeringést, és még az oxidatív stressz hatását is csökkenti, így több krónikus betegség kockázatát is el tudjuk kerülni a fogyasztásukkal.
Éppen ezért, annak ellenére, hogy igazán bővelkednek tápanyagokban, a testsúlyunkat nem növelik meg túlságosan, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk őket. De azt vegyük figyelembe, hogy igen sok cukrot tartalmaznak. Ezért nagyon oda kell figyelni a mennyiségekre, hiszen ha nem jól fogyasztjuk, akár túlzott cukor- és kalóriabevitelt eredményezhetnek. Ennek a cukortartalomnak körülbelül 22–51 százaléka fruktóz, ami így negatív hatással lehet az egészségünkre, hiszen akár a súlygyarapodást, akár a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát is növelheti.
Ezen kívül arra is nagyon oda kell figyelni, hogy milyen forrásból származó aszalt gyümölcsöt fogyasztunk, illetve hogyan tároljuk azokat, ugyanis akár gombákkal, vagy egyéb módon fertőzöttek is lehetnek. Éppen ezért nem árt, ha a saját kertünkben termett gyümölcsöt mi magunk aszaljuk. Az aszalt gyümölcsök szulfitokat tartalmazhatnak, amelyek az arra érzékenyeknél gyomorgörcsöket, bőrkiütéseket és asztmás rohamokat is okozhatnak, így legyünk körültekintők a fogyasztásukkal.
A kedvenc aszalványaink
1. A mazsola az egyik leggyakrabban fogyasztott aszalvány. Nem csoda, hiszen nagyon finom, akár önmagában, akár különféle sütemények ízesítésére. A mazsola nagyon sok rostot és káliumot tartalmaz, de az átlagosnál jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Sőt, a mazsola képes szabályozni a vérnyomás mellett a vércukorszint hirtelen kiugrásait is, csökkenti a gyulladásos markereket és fokozza a teltségérzetet.
2. Az asztalt szilva szintén nagyon kedvelt. Kiváló a székrekedés kezelésére, gazdag rostokban, káliumban, béta-karotinban és K-vitaminban, és a mazsolához hasonlóan nagyon laktató. Az antioxidáns-tartalma révén szerepet játszhat a szívbetegségek megelőzésében, bórtartalma pedig a csontritkulás elleni küzdelemben is segíthet.
3. A datolyában sok a rost, a kálium, de még a vas is. Ráadásul, habár hazánkban nem túlságosan elterjedt, érdemes lenne megbarátkoznunk vele, hiszen az összes aszalt gyümölcs közül ez az egyik leggazdagabb antioxidáns-forrás. Mivel ennek az aszalt gyümölcsnek is alacsony a glikémiás indexe, fogyasztása nem okoz jelentős vércukorszint-ingadozást. Sőt, nem hogy ellenjavalt lenne, kifejezetten ajánlott a várandós hölgyek számára, hiszen elősegítheti a méhnyak tágulatát és csökkentheti az irányított szülés szükségességét.
A gyümölcskenyér tehát igazán finom és egészséges, így nem éri meg kihagyni.