A mogyorót (Corylus avellana) az ember réges-rég magához szelídítette, Kínában már az időszámításunk előtti 3000 környékén keletkezett kéziratokban is az öt szent táplálék között említették – olvasható a Zaol.hu-n. Már az ókori görög és a római mitológiában, valamint a Bibliában is szóba kerül, kiemelve rendkívüli tápértékét, és gyógyító képességét. Különféle írásokban évszázadokra visszamenőleg találunk a mogyoróra vonatkozó utalásokat, szinte mindenütt a bölcsesség és az inspiráció szimbólumának számított.

Egyenes vesszői kiváló száranyagnak számítanak, s például íjak készítésére is használják, mégis inkább sós és édes ételekkel egyaránt harmonizáló íze miatt termesztik a mogyorót, kakaóval, csokoládéval kombinálva gyakran keverik desszertekbe, pralinékba vagy a sokak kedvencének számító Nutellába és a Frangelico likőrbe. Olaját étolajként hasznosítják, a mogyoróvajat kellemes és tápláló kenőcsként ismerik. A legtöbb fajtája ősz elején érik, bár az élelmiszerboltban egész évben kapható natúr vagy különbözőképpen feldolgozva, akár saját olajában tartósítva is. A világ legnagyobb mogyorótermelője Törökország, az évi 776 ezer tonna termésük jelentős részét egyetlen vállalat, a Ferrero vásárolja fel a mogyorókrém gyártásához.

mogyoró

A világ legnagyobb mogyorótermelője Törökország, de nálunk lenne létjogosultsága a termelésnek – fotó: pixabay

A kedvelt héjas gyümölcsöt natúr akár patikaszerként is fogyaszthatjuk, napi 4 deka elropogtatásával már jelentősen csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát. Valóságos vitaminbomba, gazdag B1-, B2., C- és E-vitaminban, és bővelkedik az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokban: kalciumban, káliumban, vasban, foszforban és magnéziumban.

A törökmogyoró (Corylus colurna) akár 30 méter magasra is megnövő fa. Ennek termése is tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, szintén magas a tápanyagtartalma is. Sok benne a kálium, a nátrium viszont kevés, így segíti a vérnyomás csökkentését. A mogyoróban található egészséges zsírok segítik a táplálékokból a zsírban oldódó vitaminok, az A-, a K, a D, és az E-vitamin felszívódását, antioxidánsai, például az E-vitamin, segítik megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől. A törökmogyoró különösen jót tesz szívünk egészségének, rengeteg egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyek jó irányba befolyásolják a rossz és emelik a jó koleszterin szintjét. Bioaktív anyagai, mint például a flavonoidok és más fitokemikáliák gyulladáscsökkentő erővel bírnak, az E-vitamin, a lutein és a zeaxantin védik a szemet a napfény által okozott oxidatív károsodástól és az életkorral összefüggő degenerációtól, továbbá csökkentik a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának esélyét.