Vásárolod a palántát, vagy te magad veted el a magokat? Ha magad veted, akkor sajnos már biztosan találkoztál a palántadőléssel. Azonban ez ne vegye el a kedved az otthoni palántázástól, hiszen a palántadőlést meg lehet előzni, ha pedig már itt a baj, van lehetőség a kezelésére is. Ismerd meg, mit tehetsz ellene és semmiképp ne mondj le a saját palánta neveléséről. A saját veteményes ugyanis jót tesz az egészségednek, és a családod egészségének is. Ráadásul még büszkeséggel is tölt el.
Mi az a palántadőlés?
Sajnos ismerős látvány lehet, amikor a kikelt palánták szára elkezd barnulni, majd elvékonyodik, a palánta pedig elfekszik a talaj felszínén. A palántadőlést mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafajok jelenléte és elszaporodása okozza. A gombáknak kedvez a levegőtlen, savanyú kémhatású talaj, és a túlságosan meleg hőmérséklet.
A palántázásnál kulcsfontosságú a megfelelő talaj. Fotó: Shutterstock
Ezt a nagy károkat okozó betegséget leggyakrabban a Pythium spp., a Rhizoctonia s., az Alternaria a. és a Fusarium spp. együttesen okozzák. A kórokozók többsége a talajból fertőz, de akár a maggal együtt is terjedhet. A gombák a talaj felső, sekély rétegében szaporodnak, ráadásul amennyiben megfelelőek számukra a körülmények, nagyon gyorsan. Azonban, ha a talaj felső rétege száraz, nem képesek kifejlődni és terjedni. A csíranövények kibújása után, a szikleveles kortól 2-4 leveles palántakorig alakul ki a palántadőlés betegsége.
A legjobb védekezés a támadás
Természetesen a legjobb, ha nem kell kezelni a palántadőlést, mert esélye sincs annak, hogy felüthesse a fejét a palántáidnál. Ehhez nagyon fontos, hogy biztosítsd a palánták számára a következőket.
1. Tökéletes talaj
Soha ne használj olyan virágföldet, amelynek nem ismered az eredetét, vagy amelyben már neveltél előtte növényt. Ha a kertből használod fel a virágföldet a palántáid számára, akkor azt mindenképp fertőtlenítsd, mielőtt elvetnéd a magokat.
Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy konyhai sütőre. Ebben melegítsd fel a földet 60-80 Celsius-fokra, hogy elpusztuljanak a benne lévő spórák. A gőz hatását a föld befedésével tudod biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyd kihűlni a talajt, majd 1-2 napos pihentetés után már vetheted is bele a magokat.
A hőkezelés ráadásul a kórokozók mellett a kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja, de soha ne használj 100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet, mert az teljesen tönkreteszi a talaj szervesanyag tartalmát. Miután elvetetted a magokat, szórj a talaj tetejére homokot, vagy apró, zúzott követ. Ezeken képes lesz lefolyni az öntözővíz, így a növény szára jóval rövidebb ideig marad nedves, így nincs kitéve a gombák támadásának. Ha teheted, szórj egy kis fahéjat is a föld tetejére, amely segít a kórokozók elpusztításában.
2. A jó vízelvezetés
Nagyon fontos, hogy a palánták soha ne álljanak a vízben, ugyanis ez a gombás megbetegedések melegágya. Ügyelj rá, hogy rendszeresen öntözd őket, de a víz el tudjon távozni a palántázó edényből, és semmiképp se álljon a palánta pangó vízben.
3. Alacsony hőmérséklet és páratartalom
Sem a magas hőmérséklet, sem a magas páratartalom nem kedvez a palántáknak. Miután a magok kikeltek és látod a szikleveleket, mindenképpen fontos, hogy csökkentsd a páratartalmat. Ebben segítségedre lehet egy ventilátor, amelyet állíts a legkisebb fokozatra. Így folyamatos légmozgás áll rendelkezésedre, amely nagy segítség lehet a palántadőlés kialakulásával szemben.
4. Megfelelő mennyiségű fény
Ha nem áll megfelelő mennyiségű fény a palánták rendelkezésére, nem fognak kellőképpen fejlődni és így egészen biztosan nem lesznek képesek egészégesek és erősek maradni.
A palánták számára biztosítani kell a megfelelő körülményeket. Fotó: Shutterstock
5. Védekezés
Ha vegyi védelmet szeretnél, használd a Dithane M45 2%-os oldatát, és azzal öntözd be a palántát. A rizoktóniás palántadőlés ellen a mankoceb hatóanyagúak 0,3%-os oldatával alaposan be kell öntözni a földet. Fontos, hogy a kezelés előtt a föld száraz legyen, és legalább 1 napot várni kell a következő öntözéssel. Ha inkább a természetesség híve vagy, öntözd meg a nevelőágy talaját zsurlóteával.
Így nevelj egészséges palántákat
Ahhoz, hogy a rengeteg, palántázásra fordított idő és munka megtérüljön, a lehető legjobb körülményeket kell biztosítanod a palántáid számára. Nézz utána, mielőtt belekezdenél, hogy az általad vetni kívánt növények milyen hőmérsékleten csíráznak. Ha ezt az állandó hőmérsékletet nem tudod számukra biztosítani, inkább bele se kezdj az adott növény palántázásába. Ez a hőmérséklet minden növénynél más, de általában a palánták 20-24 Celsius-fokos, egyenletes hőmérsékletet igényelnek.
Ez azonban még nem elég, hiszen a palántáknak megfelelő mennyiségű fényre is szükségük van, továbbá kellő nedvességre és tápanyagra. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, a magok csírázása le fog lassulni, a csíranövények elpusztulhatnak, a palánták pedig gyengék lehetnek, amelyek jóval fogékonyabbak a különféle megbetegedésekre.
Sajnos a magok is fertőzöttek lehetnek, így nagyon fontos, hogy mindig ellenőrzött, kereskedelemben forgalmazott vetőmagokat használj. Ráadásul a legtöbb vetőmagot csávázva árulják, amely során a mag felszínére növényvédő szert juttatnak, így az akkor fejti ki a hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. Nem kell félni, hiszen ez a szer csupán a mag körül fejti ki hatását, a mag ettől még nem tartalmaz semmilyen káros, vegyi anyagot.
Jó palántázást kívánunk!