A mézeskalács, habár egész évben készíthető, leggyakrabban karácsonykor jut eszünkbe. Csodás illata ilyenkor bejárja az otthonunkat, és az íze is elképesztően finom. A mézeskalács készítésének hagyománya évezredes múltra tekint vissza, habár akkor még nem úgy készítették, mint manapság.
Mivel akkor még nem ismerték a cukrot, mézzel készítették el, így az első mézeskalács mézből, lisztből, vízből kevert kása volt, amelyet forró kövön szárítottak. Sőt, már akkoriban is használtak agyagformákat, amelyekkel különféle alakokra formálták a tésztát. A mézeskalácsokat azóta is különböző formájúra készítjük, és szépen fel is díszítjük mindegyiket. És habár azt gondolhatnánk, hogy a díszítésük nagyon is bonyolult, szerencsére ez nem így van.
Ismerd meg a mézeskalács történetét
A mézeskalácsot már az ókori görögök is ismerték, ám ők a vallási rituáléik során áldozásra használták. Az ókori rómaiak is szívesen fogyasztották, a 13. századtól pedig vallási témájú mézeskalács figurák készültek, és a „mézesbábosság" tiszteletbeli szakmának számított. Később a mesterek mézesbábos céhekbe tömörültek. Ekkor alakult ki a mézeskalács díszítésének és ajándékozásának hagyománya, amely Németországból indulva, Anglián keresztül jutott el hazánkba.
A mézeskalács sütése családi hagyomány szokott lenni karácsonykor. Fotó: Pixabay
Hazánk első mézeskalácsos céhei német és osztrák hatásra a 17. században alakultak ki, míg a ma is ismert, tükrös szíves mézeskalácsokat a 19. században kezdték el készíteni, melyet sokan vásárolnak még ma is szerelmi ajándékként búcsúkon és vásárokon.
Így készíts rögtön puha mézeskalácsot
Nem kell már hetekkel előre elkészíteni a mézeskalácsot ahhoz, hogy finom puha legyen. Ezzel a recepttel már azonnal ehető. A mézeskalácshoz szükség lesz 50 dkg lisztre, 15 dkg porcukorra, 15 dkg margarinra, 2 tojásra, 1 dl mézre, 1 púpozott teáskanál szódabikarbónára, 1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverékre és egy csipet sóra.
Először melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Keverjük össze a hozzávalókat, és dolgozzuk puha tésztává, majd nyújtsuk ki lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centiméter vastagságúra. Szúrjuk ki különféle formájúra, majd süssük összesen 10 percig. Ekkor eléri a megfelelő állagot és nem lesz kemény. Amikor kihűlt, díszítsük ízlés szerint.
Így díszítsd egyszerűen a mézeskalácsot
A mézeskalács azon túl, hogy nagyon finom, a készítése is remek, családi program. Itt aztán előkerülhet a kreatív énünk, és még a család legkisebbjeit is be tudjuk vonni az ünnepi készülődésbe, ha részt vehetnek a mézeskalácsok dekorálásában.
A gyerekek is ki tudják venni a részüket a mézeskalács dekorálásában. Fotó: Pixabay
A díszítés pedig nem olyan nehéz, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk tudjuk meg az nlc.hu cikkéből. A lényeg, hogy a tökéletes mézeskalácsokhoz tökéletes cukormáz kell.
A cukormáz hozzávalói:
- 20 dkg porcukor
- 1 tojás fehérje
- 1 csipet só
- pár csepp citromlé
- pár csepp vanília kivonat
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel, majd amikor egyenletesen fehér, félkemény a hab, akkor kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot, és verjük tovább. Közben csepegtessük hozzá a citromlevet és a vaníliát, és nagyjából három adagban szórjuk hozzá a porcukrot.
Amikor már szép, fényes a hab, adhatunk hozzá pár csepp ételfestéket, így színes díszítéseket is tudunk készíteni. A kész habot azután habzsákba töltjük, de ha nincs habzsákunk, akkor egy zacskó is tökéletes lesz, amelyiknek a betöltés után levágjuk a csücskét.
Miután beletöltöttük a mázat a zacskóba, tekerjük meg a zacskó száját úgy, hogy ne maradjon benne levegő, és már készen is állunk a díszítésre.
Ha kezdők vagyunk még a díszítésben, rajzoljuk körbe a használt formákat egy papírlapon, és ott rajzoljuk be, hogyan szeretnénk majd feldíszíteni a mézeskalácsot. Így nem akkor kell kitalálnunk, amikor a habzsák a kezünkben van. Fontos, hogy megfelelő technikával díszítsünk. Érintsük a zacskó kivágott csücskét a mézeskalácshoz, majd amikor elkezd jönni belőle a máz, lassan emeljük fel, körülbelül egy centire, és ebből a magasságból próbáljuk a megfelelő helyre csorgatni a díszítést.
A díszítés után hagyjuk száradni a mézeskalácsot 2-3 órán át. Ha fel szeretnénk akasztani a mézeskalácsokat a karácsonyfára, akkor ezután színes kötözőszalaggal kössük át a süteményeket.
Mindenkinek jó készülődést, és finom mézeskalácsokat kívánunk!