A naspolya a kertekben kettős célt szolgálhat. Májusban nyíló fehér virágainak, molyhos, lándzsás leveleinek, sűrű lombjának és formás alakjának köszönhetően szépen díszíti a kertünket, míg fanyarkás, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcse akkor válik fogyaszthatóvá, amikor más gyümölcsök már rég letermettek. Így a tél felé közeledve igazi ajándék a kerttulajdonosoknak.
Ősszel levelei narancssárgára színeződnek, ezzel is díszítve a kertünket – A szerző felvétele
A naspolya igénytelen növény, és viszonylag kevés gondozást igényel. A mérsékelt éghajlatú tájak növénye, így hazánk klímája is kitűnő számára. Száraz és nedves talajon egyaránt megél. Sőt, a betegségekkel szemben is ellenálló, egyedül a tűzelhalás (Erwinia amylovora) veszélyeztetheti, amely ellen a beteg vesszők levágásával védekezhetünk. Ezenkívül más metszést nem is igényel a fa, csak fiatal korában, míg kialakítjuk a végleges koronaformát.
Mikor válik fogyaszthatóvá a naspolya gyümölcse?
Barna színű almatermése nyersen élvezhetetlen. A naspolya termésének addig a fán kell maradnia, amíg teljesen be nem érik. Sőt, amolyan túlérett állapotban a legjobb leszüretelni, amikor a héja sötétbarnává válik, és könnyen leválik a megpuhult gyümölcshúsról. Ez általában az első fagyos éjszakák következtében szokott megtörténni, október végén vagy november elején.
A naspolya gyümölcse éretlenül világosbarna színű és kemény – A szerző felvétele
Mit készítsünk belőle?
Mivel nem sokáig tárolható, a naspolya leginkább a gyümölcsválaszték bővítésére szolgáló szezonális gyümölcs. A termésnek csak a gyümölcshúsa fogyasztható, a héja és a magja nem.
A gyümölcshús állaga és illata is lekvárszerű, íze fanyar, édes és borra emlékeztető. Leginkább nyersen fogyasztják, de mivel egy egészséges naspolyafa képes akár 40-50 kg gyümölcsöt is teremni, szükség lehet a gyümölcs feldolgozására, ezáltal megmentve az adott évi termést.
A naspolyafa gyümölcséből készíthetünk lekvárt, zselét vagy gyümölcslevelet, de remekül illik süteményekbe is. Sőt, vadételeinket naspolyamártással is feldobhatjuk.
Éretten a gyümölcsök sötétbarnára színeződnek és megpuhulnak – A szerző felvétele
Hogyan készül a naspolyalekvár?
Magas pektintartalmának köszönhetően kiváló lekvár (és zselé) készíthető naspolyából. Ráadásul nagyon egyszerű, habár kis türelmet igénylő módon készül belőle a lekvár.
|