Gyerekkorunkban mennyiszer hallottuk, hogy edd meg a héját is, hiszen abban van a vitamin. Utána jöttek azok az irányzatok, hogy jobb mindent megmosni és meg is hámozni, hiszen a káros vegyi anyagok ott lehetnek a gyümölcsök héjában. Majd újabb nézetként azt hallhattuk, hogy mindegy, hámozzuk vagy sem, ha nem jókor kezelték vegyi anyagokkal, az bizony benne marad a gyümölcsben akkor is, ha meghámozzuk.
A legjobb megoldás pedig az, ha a gyümölcs a saját kertünkben terem, hiszen akkor pontosan tudjuk, mivel volt, vagy éppen nem volt kezelve. Így az alma héja egészen biztosan nem veszélyt tartogat, hanem számtalan előnnyel szolgál a számunkra. De nem csak a héja. Hiszen tudjuk, napi egy alma még az orvost is távol tartja.
Ezért hasznos az alma héja
Ahogy a borsó meg a héja is nagyon közel állnak egymáshoz, az alma is akkor az igazi, ha a héjával együtt fogyasztjuk el. Vannak olyan süteményreceptek, amelyekhez kifejezetten hámozott almát kell használni, és néhány gyerek is sokkal könnyebben fogyasztja el a meghámozott és szeletekre vágott almát, mint a héjast.
Ha megmarad az alma héja, semmi esetre se kerüljön a szemétbe. Akár önmagában is elrágcsálhatjuk, hiszen igazán finom, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. De próbáljuk ki úgy is, hogy az almahéjat átforgatjuk egy kis fahéjas-cukros olvasztott vajban, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és közepes hőmérsékleten, 15-20 percen át sütjük. Rögtön kész is a házi almachips.
De akár a kulacsunkba is tehetünk pár almahéjat. Öntsük fel vízzel, és rögtön kész a finom, almás hűsítő. Vagy akár még teát is főzhetünk belőle. Ehhez a lehámozott almahéjat tegyük egy bögrébe, dobjunk mellé egy fahéjrudat vagy 1-2 szem szegfűszeget és forrázzuk le vízzel. Miután kiázott, ízesítsük mézzel.
Ha megmarad az almahéj, használjuk fel, mert nagyon finom és egészséges. Fotó: Shutterstock
De akár mehet a megpucolt alma a sütibe, a héját pedig vékony csíkokra vágva belekeverhetjük a salátába. Az almahéj azonban nem csak enni és inni tökéletes, hanem még természetes tisztítószerként is bevethető. Az almában található savak segítenek feloldani a makacsabb szennyeződéseket is, ezért az odaégett ételt is könnyedén el tudjuk tüntetni a serpenyőből a segítségével. Ehhez töltsünk az edénybe vizet, tegyük bele az almahéjakat, és 30 percig alacsony lángon melegítsük az edényt. Hamarosan feljön a leégett szennyeződés és könnyedén tisztítható az edény.
Az alma héja rostban gazdag, ami hosszú időre eltelít, így nem érzünk éhséget, ha elfogyasztjuk. Ráadásul a rostok hozzájárulnak a máj egészségének megőrzéséhez is, segítenek a csontok védelmében, sőt, a cukorbetegek számára is előnyösek, hiszen segítik az emésztést.
Az almahéj kvercetint tartalmaz, ami egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, és a tüdőt és a szívet is megvédi. Kutatások igazolják, hogy az alma héjában lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és növelik az érrendszer rugalmasságát, ami elengedhetetlen a szív egészsége érdekében. Az almahéj számos antioxidánst is tartalmaz, ezért fontos eszköz a kezünkben a rákmegelőzés szempontjából.
Mivel az almahéj magas rosttartalma miatt hosszabb ideig eltelít, megakadályozza a túlevést így csökken a kalóriafogyasztás és a testsúly is. Emellett az alma héjában lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami szintén súlycsökkenést eredményez.
Az A-, C- és K-vitamin mellett az alma héjában olyan esszenciális ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, melyek hozzájárulnak a szív, az idegek, az agy, a bőr és a csontok egészségéhez. Az alma héja kiváló bőrradírként is. Arctisztítás után dörzsöljük át vele a bőrünket, úgy, hogy a gyümölcshús felőli része érjen az arcunkhoz. Az almában lévő savak gyengéden megtisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, sőt, még a keringést is serkentik. Az almával történő bőrradírozás után mindenképp mossuk le alaposan, és hidratáljuk is a bőrünket.
De az alma héja és a magháza is nagyon hasznos, hiszen ha felfőzzük őket, mintha lekvárt készítenénk, majd leszűrjük, magas pektintartalmú főzetet kapunk, amit felhasználhatunk például gyümölcslekvárok sűrítésére. Ha pedig végképp nem tudunk vagy akarunk mit kezdeni az alma héjával, tegyük a komposztba.
Legyen saját almafád
A kert egyik ékessége lehet az almafa. Amennyiben eddig még nem jutott eszünkbe, hogy a mi kertünkben is legyen, de van számára elég hely, adjunk neki helyet, hiszen nagyon is megéri.
1. Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ilyen helyet válasszunk neki a kertedben. Arra is ügyeljünk, hogy amikor eléri teljes méretét, ne legyen zavaró, így ne ültessük a kerítés közelébe, de a ház ablakai elől se takarja el a fényt, és gondoljunk a lehulló gyümölcsökre is, így érdemes ezeket a szempontokat figyelembe véve kiválasztani a számára és számunkra legideálisabb helyet.
2. Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli.
3. Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal van. Az ültető gödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazzunk talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.
Az almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyeljünk oda a folyadékpótlásra. Rendszeresen öntözzük az almafát.
Ezt tedd, ha több az alma a fa alatt, mint rajta
Ne álljunk értetlenül, mikor az alma hullik éretlenül. Amikor azt látjuk, hogy az alma éretlenül hullik le a fáról, akkor az első dolog, amit tennünk kell, hogy kiderítjük, mi lehet az oka. Főleg, mert hogy van olyan ok, ami teljességgel természetes, így nem kell aggódnunk miatta.
1. Ha nem ritkítottuk meg az almafán a termést, akkor a korai gyümölcshullás oka a természetes gyümölcsritkulás. A túl sok almával ugyanis nem bír el a gyümölcsfa. Ilyenkor az almák kisebbek, ízetlenebbek lehetnek, a nagy súly alatt pedig még az is előfordulhat, hogy letörik az almafa ága.
2. Fontos még a nitrogén pótlása is, hiszen akár a nitrogénhiány is okozhatja az idő előtti gyümölcshullást. Ezt komplex műtrágyával lehet orvosolni, azonban a mennyiséget nagyon vegyük komolyan, mert a túladagolás is gyümölcsvesztéshez vezethet.
Tudtad, hogy az alma héja még bőrradírnak is kiváló? Sőt, még az odaégett ételeket is segít eltávolítani a serpenyőből? Fotó: Shutterstock
3. Az öntözés nagyon sok esetben csak a veteményesre és a virágoskertre terjed ki, pedig a gyümölcsfáinknak is óriási szüksége van a folyadék utánpótlására. Gondoljunk csak bele, mekkora mennyiségre lenne szükségük ahhoz, hogy a hatalmas koronájukat és a rengeteg, rajtuk termő gyümölcsöt el tudják látni folyadékkal. Kiváló segítséget nyújthat az öntözőzsák használata, mely nagy mennyiségű vízzel látja el a fát.
4. Sajnos gyakran betegség vagy kártevő húzódik meg a gyümölcshullás mögött. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az almafa megfelelő időben történő permetezéséről sem. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy pontosan kövessük a csomagolásán feltüntetett utasításokat és soha ne permetezzünk például a beporzás idején.
5. Az almafa gyümölcshullását okozhatja az is, ha a virágzás ideje alatt nem megfelelő volt a beporzás, így érdemes a fa közelébe csalogatni a beporzást végző rovarokat. Ültessünk az almafa közelébe olyan növényeket, amelyek odavonzzák a beporzókat, és ne használjunk rovarirtó szereket az almafa körül. Az sem árt, ha két hétnél gyakrabban nem vágjuk a füvet, mert úgy is sok hasznos rovar fogja felkeresni a kertünket.
Egyél naponta legalább egy almát
Az almát már gyerekkorunkban megismerjük és megszeretjük, hiszen ott van az uzsonnánk mellé csomagolva, vagy éppen ivólé formájában visszük magunkkal, de a nagyi almáspitéje is feledhetetlen. Később akár bor formájában is fogyasztható, de befőttként, lekvárként és teaként is megállja a helyét. Húsok mellé is kiváló köretnek, de egy kis mézzel megbolondítva kiváló desszert lehet belőle, nem is beszélve a pongyolába bújtatott formájáról, amelyik szintén igazán finom. Sőt, szárított formában még chipsként is igencsak érdemes fogyasztani.
Nem is csoda, hogy olyannyira kedvelt, hogy hazánkban egy személy átlagos évi almafogyasztása eléri a 25 kg-t. Magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.
Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, amely a héjával együtt történik.
Együnk hát minél több almát, és adjunk neki helyet a kertükben is.