Egy friss kutatásban közel 70 ezer svéd férfit és nőt kérdeztek meg étkezési szokásaikról és életmódjukról 1997 és 2009 között. A vizsgált alanyok közötti szív- és érrendszeri betegségek előfordulását a nemzeti egészségügyi nyilvántartásokból gyűjtötték össze 2019-ig.

Három kategóriában vizsgálták a svédek cukorfogyasztását: cukros italok, édességek és olyan természetes édesítők önmagukban, mint a méz vagy a kockacukor.

A cukros italok nagyobb rizikót jelentettek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, mint például a péksütemények. Az édes italokat fogyasztók esetében nagyobb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik több péksüteményt fogyasztottak. Meglepő módon nem azoknál volt a legkisebb a rizikófaktor, akik a legkevesebb cukrot fogyasztották – írja a noklapja.hu.

Az eredményeknél olyan tényezőket is figyelembe vettek, amelyek még befolyásolhatják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását: az életkort, a nemet, az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a testmozgást és a testtömegindexet.

A kutatók azt próbálták kideríteni, milyen faktorok játszhatnak még szerepet abban, hogy kinek hogyan reagál a cukorra a szervezete.

A kutatók azt is feltételezik, hogy azok, akik kevésbé édesszájúak, más egészségtelen étellel vittek be olyan tápanyagokat, amelyek negatívan hatottak a szívükre. A svédek például nagyon sokat nassolnak két főétkezés között, mégsem rossz azoknak az eredménye, akik sok édességet esznek.

A nassolásaik során összegyűlnek, kávéznak, és közben édes süteményeket csipegetnek; elképzelhető, hogy a társas érintkezés volt jó hatással a kutatási alanyok egészségére, vagy az, hogy a süteményekből a rostok és a zsírok miatt lassabban szívódik fel a cukor.

süti

Nem szükséges teljesen lemondani a cukorról ahhoz, hogy megőrizzük a szívünk egészségét? – fotó: Shutterstock

Az biztosan kijelenthető, hogy az üdítőkben található cukor indokolatlanul sok, ráadásul folyadékból sokkal gyorsabban kerül a véráramba, mint szilárd ételből.

A kutatók úgy vélik, nem szükséges teljesen lemondani a cukorról ahhoz, hogy megőrizzük a szívünk egészségét, de a mindennapi cukorbevitelt mindenképpen csökkenteni kell, ugyanis lényegesen több cukrot viszünk be, mint ami szükséges a szervezetünk működéséhez.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi 6, a férfiaknak 9 teáskanál hozzáadott cukrot ajánl.

Indexkép: Shutterstock