Ugye, milyen csodálatos, ha kertes házban élhetünk? Van egy gyönyörű kertünk, amelyikben örömmel dolgozunk azért, hogy minél szebb, minél élhetőbb legyen. Hogy bőséges legyen benne a termés, szemet gyönyörködtetők a virágok, és amikor néha jut rá idő, egy pihentető oázis legyen a számunkra. De mi történik akkor, ha a szomszéd ezt nem egészen így gondolja? Ha lassan csak bozótvágóval lehet megközelíteni már a kertkapuját is?

Ezt tedd, ha szomszéd kertje a gaztól zöldebb, mint a tiéd

Hiába ápolod a kerted, ha a szomszédod nem teszi meg ugyanezt, akkor sajnos az esztétikai probléma nem az egyetlen, amelyik fel fogja ütni a fejét. A gazok is ezt fogják tenni. Márpedig tudjuk, hogy a gyomoknak nem szokása tiszteletben tartani a telekhatárokat. Nem is beszélve arról, hogy az elvadult kertekben el tudnak szaporodni különféle kártevők, akik szintén tiszteletüket fogják tenni a kertedben, házadban. De mit lehet ilyenkor tenni?

kert gyom

Nem kell belefáradni abba, hogy a szomszéd gyomos kertjét kell nézned! Tehetsz ellene! Fotó: Shutterstock

Az első lépés természetesen az, hogy megpróbálunk higgadtan beszélni a szomszéddal, és megkérni, hogy tartsa rendben a kertjét, hiszen az nekünk is gondot okoz. A legtöbbször azonban sajnos szép szóval nem megyünk semmire. Ekkor megpróbálhatunk a jog eszközeihez nyúlni. Azonban általános jogszabály nem rendelkezik erre az esetre vonatkozóan.

Vannak olyan, az egész országra érvényes jogszabályok, amelyek az emberek biztonságát vagy egészségét veszélyeztető gyomnövényekre, mint amilyen például a parlagfű, vagy fás szárú növényekre vonatkoznak. Ezekre a szabályokra vonatozóan érdemes felkeresni a helyi jegyzőt, hiszen a polgármesteri hivatal intézkedhet a gazos kerttel kapcsolatban. Az intézkedés a figyelmeztetéstől a kényszerkaszálásig terjedhet. Annak is érdemes utánajárni, hogy milyen egyéni rendeletek érvényesek a lakóhelyünkön, amelyek esetleg kötelezik az ott lakókat a kertjük rendbetételére.

Amennyiben nincs szerencsénk, és nincs erre vonatkozó szabályozás a lakóhelyünkön, lehetőségünk van birtokvédelem kérésére. Ugyanis a tulajdonosi jogoknak is van egy korlátja. A törvény szerint a tulajdonos a birtoka használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné - tudjuk meg az ezermester.hu írásásból.

A tulajdonosnak azt a kötelességét, hogy tartózkodjék más, különösen szomszédai szükségtelen megzavarásától, más joggyakorlásának megsértésétől vagy veszélyeztetésétől, szomszédjognak nevezik, mely szabályok megsértése esetén birtokvédelmi eljárás megindítását kérhetjük a szomszéd ellen. Ezt a területileg illetékes jegyzőnél vagy bíróságnál kell indítani.

A birtokvédelmi eljárás megindítása egy formanyomtatvány kitöltésével kezdődik, amelyik általában letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról. Ezután be kell fizetni az illetéket, és várni 15 napot, ugyanis ennyi a jegyző eljárási határideje.

Az eljárásban lehetőség van szemlére, személyes meghallgatásra, vagy akár tanú meghallgatására is. A jegyzői határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

Származhat hasznunk abból, ha lusta a szomszéd?

Azonban lehet, hogy nem csak kárunk származhat abból, ha a szomszéd nem a kertgondozás híve. Vannak, akik úgy vélik, az elhanyagolt kertek hozzájárulnak a természet biodiverzitásának növeléséhez. Való igaz, hogy sokan a fű helyett már vadvirágokat tartalmazó réti keveréket vetnek, így a gyep helyett virágos rét díszíti a kertjüket, de ezt nem lehet összehasonlítani azzal, amikor valakinek a kertjében méteres gazok vannak.

A gondozott, ám természetközeli kertek különféle beporzókat vonzanak, és rejtekhelyet biztosítanak a fészkelő madarak számára. Az elhanyagolt kert azonban csak kárt okozhat. Persze megoldás lehet egy jó nagy, átláthatatlan kerítés is. De csak óvatosan ezzel, hiszen a kerítés is bőven adhat okot a szomszéddal a konfliktushelyzetre!

Ne legyen a jószomszédi viszonyból iszony

A jó szomszédság alapja a jó kerítés, ebben mindannyian egyetérthetünk. Azonban mi a helyzet akkor, ha valami átlóg a kerítésen? Vagy áthullik? Vagy omladozik a kerítés?

kert kerítés gyom

A gyomos kert a tulajdonosa, és a környezete számára sem szívderítő. Fotó: Shutterstock

Egyáltalán, kihez tartozik a közös kerítés? A hatályos kormányrendelet egyértelműen rendelkezik róla. A telek tulajdonosa az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani a kerítést. Azonban a helyi önkormányzat eltérhet ettől, így minden esetben érdemes utánanéznünk, hogy a lakóhelyünkön melyek az érvényes szabályok. De vajon hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

Habár a megfogalmazás nem igazán egyszerű, leggyakrabban az utcáról nézve az utcafront, a jobb oldali kerítés, és a hátsó kerítés jobb oldali fele a mi felelősségünk. Természetesen a legjobb megoldás, ha a szomszédok megállapodnak, és közösen végzik a közös kerítésekkel kapcsolatos feladatokat.

Mit tehetsz, ha áthullik a szomszéd gyümölcse?

Feltételezzük, hogy a szomszéd ugyanúgy gondoskodik a gyümölcsfáiról, mint te, így semmi más nem jön át a kertjéből, csak néhány ág, és némi gyümölcs. Azonban az ősszel áthulló levelek feltakarítása már nem annyira vonzó lehetőség, mint ahogyan az sem, ha a te kerítésedre támaszkodik a szomszéd fája, bokra, vagy hozzátok szalad át a futónövénye.

Önhatalmúlag nem állhatunk neki levágni az átlógó ágakat. Csak akkor vagyunk jogosultak az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok veszélyesek számunkra, vagy ha az ingatlanunk rendes használatát akadályozzák, és habár erre felhívtuk a növény tulajdonosának figyelmét, ő azt nem távolította el.

Ekkor a növény eltávolítását akár bírósági úton is követelhetjük. A telkünkre áthulló gyümölcsöt akkor szedhetjük fel, ha annak felszedését a gyümölcsfa tulajdonosa elmulasztotta. Vagyis, kötelesek vagyunk eltűrni, hogy a gyümölcsfa tulajdonosa a hozzánk átlógó és áthulló termést leszüretelje és elszállítsa, természetesen csak abban az esetben, ha mi beengedjük a kertünkbe. Ha ezt a fa tulajdonosa nem teszi meg, megtehetjük mi.

A legjobb megoldás persze az, ha úgy ültetjük és gondozzuk a fáinkat, növényeinket, hogy azok a telken belül maradjanak, és még árnyékot se vessenek a szomszéd kertjére, hiszen így talán el tudjuk kerülni a konfliktust. A valóságban azonban már egy kész, fákkal és növényekkel teli kertet szoktunk kapni, amikor lakóhelyet váltunk, így mindig az adott körülményeket kell figyelembe venni, és a lehető legjobb megoldást megtalálni a szomszéd és a növényeink között.