Az esők érkeztével Ausztriában teljesen le kellett állítani a betakarítást, de ez nem befolyásolta a vöröshagyma nagybani piaci átlagárát – írja a fruitveb.hu.

hagyma

A belföldi értékesítés továbbra is stabil – fotó: pixabay.com

Mint írják, országszerte le kellett állítani Ausztriában a hagyma betakarítási munkálatait, mert a rekord mennyiségű csapadék miatt nem lehet a gépekkel a földekre menni, pedig a teljes terület több mint egyharmadán a termés még a szabad ég alatt van.

Az esetleges terméskiesésre vonatkozó becsléseket a hatóságok csak később adják ki, és jelentős minőségbeli romlásra is számítani kell.

Ez az átmeneti megtorpanás a szokásos szezonális kereslet kielégítésére nincs hatással, a belföldi értékesítés továbbra is stabil, és tovább nőtt az exporttételek iránti érdeklődés.

A múlt heti árszint nem változott, továbbra is 20-23 euró/100 kg között alakul a nagybani átlagár (ez a közepes méretű árura vonatkozik), ami a tavalyi árszintnél jóval alacsonyabb (kb. a fele), és már bőven a tavalyelőtti szint alatt helyezkedik el.

A várható méretproblémák miatt a nagyobb átmérőjű, egészséges tételekért jóval magasabb árakat kérnek a piacokon – írja a fruitveb.hu.