Ez a többszörösen telítetlen zsírsav számos élelmiszerben megtalálható. Egy kutatás most megvizsgálta, van-e összefüggés az ómega-3 zsírsav és az emberi élettartam között, és kiderült, hogy elsősorban a 65 év felettiek egészségmegőrzésében van különösen fontos szerepe.

Az ómega-3 zsírsavak jótékony hatásai

Az ómega-3 zsírsavak – melyeket a szervezetünk nem tud előállítani – energiát biztosítanak számunkra, továbbá olyan eikozanoidok képzésére használja fel a testünk, melyeknek kulcsszerepe van a gyulladások megelőzésében, ezáltal olyan betegségek megakadályozásában, amelyek hatással vannak a szervezet szív- és érrendszerére, a tüdőre, valamint az immun- és endokrinrendszerre.

Egyes tanulmányok szerint az ómega-3-ban gazdag étrend összefüggésben áll a rák és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével, valamint a főként ízületi gyulladással és fájdalommal járó autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis tüneteit is mérsékeli.

Amikor a kutatók próbáltak fényt deríteni arra, hogy milyen szerepet játszik az ómega-3 az emberek várható élettartamában, több mint kétezer résztvevő életét követték nyomon, elemezve a laboreredményeiket, tizenegy éven át. A vizsgálatban részt vevőket négy csoportra osztották:

• magas ómega-3-szinttel rendelkező emberek, akik nem dohányoztak
• magas ómega-3-szinttel rendelkező emberek, akik dohányoztak
• alacsony ómega-3-szintű emberek, akik nem dohányoztak
• alacsony ómega-3-szintű emberek, akik dohányoztak

Az eredmények szerint azoknak az embereknek volt a legmagasabb a várható élettartama, akiknek magas volt a vérében az ómega-3-szintjük, és akik nem dohányoztak. A magas ómega-3-szinttel rendelkező dohányzók, valamint az alacsony ómega-3-szinttel rendelkező nem dohányzók túlélési becslései szinte azonosak voltak. A várható élettartama azoknak az embereknek volt a legrövidebb, akiknek alacsony volt az ómega-3-szintjük, és dohányoztak.

omega-3

Egyes tanulmányok szerint az ómega-3-ban gazdag étrend összefüggésben áll a rák és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével – fotó: Shutterstock

Tehát amennyiben az olajos halakat beiktatjuk az étrendünkbe, megemelkedik az ómega-3 zsírsavak szintje a vérben, ami akár öt évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot.

A rendszeres dohányzás viszont kb. 4,7 évet vesz el a várható élettartamból, azaz majdnem annyival rövidíti meg az életünket, mint amennyivel meghosszabbíthatja a magas ómega-3-szint.

Ómega-3-ban gazdag ételek

Érdemes tehát egészségünk érdekében növelni szervezetünk ómega-3-szintjét. Nagyszerű ómega-3 zsírsavforrást jelentenek például a tengeri halak, mint a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering, valamint a lenmagolaj, a szójabab, a repceolaj és a chiamag.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock