Arról már egy ideje hallani, hogy erdeinkben pusztul a lucfenyőállomány, de a házikertekben is elindult valami hasonló folyamat a tuják körében. S évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a jelenség, melynek legfőbb oka a klímaváltozás. Egyes szakemberek szerint nem a vízhiány vezet a pusztulásukhoz, hanem az alacsony páratartalom, ami miatt a növények meggyengülnek, gombabetegségek és rovarkártevők támadják meg őket. Sajnos, a helyzettel nem lehet mit kezdeni, el kell engednünk a tujákat és vele együtt még valószínűleg néhány örökzöldet. Ez a természet rendje, a folyamatos átalakulás, változás és az ehhez való alkalmazkodás.

Nekünk is alkalmazkodnunk kell: ami nem terem meg az új klimatikus körülmények között, azt nem kell erőltetni. Olyasmivel foglalkozzunk és azt ültessünk, aminek van értelme, jövője, létjogosultsága az új helyzetben is. (Nincs értelme kísérletezni a buxussal, más néven puszpánggal se, ugyanaz a sors vár rá, mint a tujákra...)

babérmeggy

Nemcsak a lombjával, hanem a termésével is díszít a babérmeggy – forrás: Pixabay

A babérmeggy a tujához hasonlóan télen-nyáron zöldellő, örökzöld cserje, mely az utóbbi évek tapasztalatai alapján kiválóan tűri a szárazságot és a hőséget. Bőrszerű levelei esztétikusak, nagyok, fényesek és gyönyörű zöldek, hasonlítanak a babérlevélre (erről kapta a nevét is), ráadásul a bokor némi nyírással történő ösztönzésre nagyon jól zárul.

Talaj iránt igénytelen, fagytűrése kiváló, betegségekkel szemben ellenálló, kártevője nincs – szóval minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel sajnos, a tuja már nem. Tökéletes sövény nevelhető belőle, évi kétszeri nyírással akár 50 centiméteres növekményt is hozhat. Ha az a cél, hogy sövényt neveljünk belőle, a tőtávolság 80 centiméter legyen, így a bokrok egymásba nőnek, jól záródnak, viszont nem nyomják el egymást.

Szomoru Miklós kertészmérnök, az "Egy kertész kertje"-blog szerzője (akinek csodálatos, közel egy hektáros ökokertjét bemutattuk az Agroinform YouTube-csatornáján, lsd. alább) azt is elmondta munkatársunknak, Horváth Jankának, hogy az sem mindegy, milyen babérmeggyet ültetünk a kertbe a tuja helyett. A szakember a 'Genolia' fajtájú babérmeggyet javasolja, mert ez egy igen gyorsan nő, sűrűn elágazik, felálló ágrendszerű és oszlopos habitusú.