Egyes élelmiszerek a bennük lévő vegyületeknek köszönhetően nagyon fontos szerepet tölthetnek be a rákos betegségek megelőzésében. Ilyen például a pitypang is, amelyre sokáig csak gyomnövényként tekintettek, majd felfedezték áldásos hatásait. Zöld levelei olyan rákellenes vegyületeket tartalmaznak, mint például az alfa-karotin, az alfa-liponsav, a béta-karotin, a lutein vagy a zeaxantin – írja a divany.hu. De számos egyéb élelmiszer is segítségünkre lehet ebben. Lássuk, melyek ezek!
Szuperélelmiszerek, melyek segíthetnek a rák megelőzésében
Hüvelyesek
A bab, a borsó, a csicseriborsó és a lencse több szempontból is szuperélelmiszernek számít. Alacsony a zsírtartalmuk, azonban fehérje- és oldhatatlan rosttartalmuk magas, ami elősegíti az emésztést, ezáltal támogatva a bélrendszer egészségét. A kutatások azt mutatják, hogy a rostban gazdag növényi alapú ételek fogyasztása csökkentheti a vastagbél- és a végbélrák kockázatát.
A hüvelyesek több szempontból is szuperélelmiszernek számítanak – fotó: Pixabay
Brokkoli
A brokkoli és a keresztesvirágú rokonai, például a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta a bennük található molekulának köszönhetően – amely inaktiválja a különböző betegségek kialakulásában szerepet játszó géneket – csökkentik a rák kockázatát. A keresztesvirágúak közül a brokkoli a leggazdagabb rákmegelőző szulforafán molekula forrása.
A keresztesvirágúak közül a brokkoli a leggazdagabb rákmegelőző szulforafán molekula forrása – fotó: Pixabay
Gomba
A gombában lévő ergotionein egy olyan egyedülálló és erős antioxidáns, amely védi a sejteket. A gombák emellett olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek segíthetik az immunsejtjeinket abban, hogy optimális módon védjék az egészségünket.
A gombában lévő ergotionein egy olyan egyedülálló és erős antioxidáns, amely védi a sejteket – fotó: Pixabay
Dió
A dió lassítja a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a veserák növekedését, ráadásul magas a rost- és a fehérjetartalma, továbbá a szervezet számára fontos egészséges zsírokat tartalmaz. Az olajos magvak közül a dió tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat.
Zabpehely
A zabpehely védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben. A teljes kiőrlésű gabonák ugyanis tele vannak rostokkal, antioxidánsokkal és fitoösztrogénekkel, melyek nem csupán a rákkal szemben nyújtanak védelmet, hanem megelőzik a csontritkulást és a szívbetegségeket is.
Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a bulgur, a barna rizs, az árpa, a kukorica, a quinoa és a teljes kiőrlésű kuszkusz is.
Bogyós gyümölcsök
Az eper, az áfonya, a szeder és a málna is tele van a fitokemikáliákként ismert rákellenes növényi vegyületekkel, amelyeknek köszönhetően segítenek a rák megelőzésében. Ráadásul kalóriatartalmuk alacsony, így fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly megőrzésében is.
Az áfonya is jelentős szerepet játszhat a rák megelőzésében – fotó: Pixabay
Paradicsom
A paradicsomban lévő likopin főleg a gyümölcs feldolgozása után tudja kifejteni rákellenes hatását. Mivel a likopin egy zsírban oldódó tápanyag, a főzés segíti a felszabadulását.
Az étrendi tényezőkön kívül számos egyéb életmódbeli változtatással is tehetünk a daganatos megbetegedések ellen, ilyen például a dohányzás kerülése, a rendszeres testmozgás, a légszennyezésnek való kitettség minimalizálása, azonban a kiegyensúlyozott, változatos étrend jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
Indexkép: Pixabay