Most még teljesen időben vagy, ha az új-zélandi spenót vagy a sóska másodvetésében gondolkodsz. Egyik sem melegigényes, így az enyhe telet némi takarás segítségével könnyedén átvészelik és kora tavasszal máris friss zöldségfélét tálalhatsz a családi asztalra. De hogy melyiket válaszd? Mindkettő más a maga nemében, de megpróbálunk minél több információval ellátni, hogy a legjobb döntést hozhasd meg!
Az új-zélandi spenót
Kevés gyerek szereti a spenótot, de idővel általában rájövünk, hogy mennyire finom tud lenni.
Az új-zélandi spenót igazi közönségkedvenc, hiszen olyan könnyű termeszteni, hogy a gyakorlat nélküli, kezdő kertészkedők is bátran elkezdhetik. Ennek ellenére mégsem fordul elő túl sok kiskertben. De ő nem hagyja magát! A tokból kiszóródó magjai akár emberi beavatkozás nélkül is kikelnek. Így ha egyszer végre betette a lábát a kertedbe, akkor nem hagyja, hogy elűzd onnan!
Félreeső helyet keress nekik, mert hamarosan behálózza szálaival a környezetét. Mindegy neki, milyen talajba veted, de a tápanyagok nincsenek ellenére. Az augusztusban elvetett magok tavasszal kelnek ki, és máris fogyasztható ez az igazán finom zöldség.
A spenót egészséges és finom – fotó: 123rf.com
Ellentétben a hagyományos spenóttal, ami gyorsan felmagzik, és akkor már nem fogyasztható, ha első vetésben termeszted az új-zélandi spenótot, az egész nyáron és ősszel el fog látni magával téged. A szárazságot is jól tűri, úgyhogy ha szeretnénk sem tudnánk semmi rosszat felhozni vele kapcsolatban.
A spenót csupa erő és egészség, nem véletlenül lett tőle Popeye is annyira izmos. A spenót bővelkedik vasban, folsavban és magnéziumban. Közel 30%-a fehérje, és szinte teljesen zsírmentes. Gazdag antioxidánsokban és magas a K, A, B2, B6, E és C-vitamin tartalma.
Magas karotinoid- és klorofill-tartalma segít a különféle rákos megbetegedések megelőzésében. Ezen kívül – alacsony energiatartalmának köszönhetően – jó szolgálatot tesz a fogyókúrázóknak. Segíti a gyomorműködést és az emésztést.
A benne lévő fitonutriensek segítenek a szemünk egészségének megőrzésében, és gyulladáscsökkentő, daganatellenes, csonterősítő és immunrendszert támogató hatásuk is van.
Magas oxalát tartama miatt azonban nem ajánlott nyersen fogyasztani. Szintén emiatt ne fogyasszák azok, akik hajlamosak vesekő képződésre.
A menzán evett, furcsa színű, állagú és ízű főzeléknek kevés köze van az igazi spenótoz. Adjunk hát neki egy újabb esélyt, mert nem csak egészséges, hanem nagyon finom is!
Készíthető belőle főzelék, párolva kitűnő körete lehet a húsoknak, és még pizzára téve és azon megsütve is nagyon finom. A fokhagyma a legjobbat hozza ki belőle, így ne spóroljunk vele a főzéskor.
A sóska
A sóska jellegzetes savanyú ízét a benne lévő oxálsavnak köszönheti. Szintén ennek köszönheti étvágyserkentő hatását is.Viszont sajnos emiatt okozhat vese- és húgyhólyagkövet az arra érzékenyeknek.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a skorbut ellen is nagyon hatásos.
Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, magnéziumot és A-vitamint tartalmaz.
A sóska íze nagyon jellegzetes – fotó: 123rf.com
Régen vértisztítóként használták. Erősíti az immunrendszert, de emellett vizelethajtó és nyákoldó hatása is jelentős. Márciustól egészen késő őszig szedhető. Magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően igazán frissítő, élénkítő hatású.
Sok helyen fűszernövényként is használják. A hűvösebb, esősebb időben leszedett sóska íze enyhébb, mint a száraz időszakban begyűjtötté. Kitűnő főzelékek és szószok készíthetők belőle, de levesek és omlettek készítéséhez is gyakran felhasználják.
Így vesd el ősszel a sóskát és a spenótot
- Először is tedd rendbe az ágyásokat, ahova vetni fogod őket. Távolítsd el a gyomokat, a tarackot, ásd fel a földet, és egyengesd el a talajt.
- Ha igazán jót akarsz nekik, akkor megajándékozod őket egy kis nitrogéntartalmú műtrágyával.
- A vetés mélysége 2-4 cm legyen, a tőtávolság pedig 3-5 cm.
- Ne ijedj meg, ha a vetést követő héten nem látsz még semmiféle mozgolódást. Ezek a magoncok ugyanis elég ráérősek. Szívesen töltik az idejüket a puha földben, így mindenféle ijedt kapkodástól mentesen, ráérősen mutatják csak meg magukat.
- Figyelj oda az öntözésre, a gyomtalanításra, a talajlazításra és a tápoldatozásra.