Van aki rá sem tud nézni a csípős ételekre, míg mások minden zokszó nélkül falatoznak belőle, sőt dicsekednek is azon képességükkel, hogy jól bírják a paprika erejét. Ha te is a  bátrak táborába tartozol, akkor érdemes megpróbálkoznod a paprika termesztésével is, hiszen így mindig "kéznél" lesz, ha éppen csípősre vágysz – írja a greendex.hu.

chili

A magokban halmozódik fel a csípősséget okozó kapszaicin jelentős része – fotó: pixabay,com

A chili Európában csak a 15.-dik században honosodott meg, de az eredete lényegesen korábbra tehető – őshazájában, Közép-Amerikában, már az időszámításunk előtti 7500-ban is ismerték.

Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. A pikáns, csípős, fűszeres ízvilág még napjainkban is jellemzi gasztronómiájukat. Fogyasztják frissen, szárítva, és fűszerként feldolgozva is.

Sokféle chili faj létezik, amelyek mind küllemükben, színükben, mind csípősségükben különböznek egymástól. Általában megállapítható: minél kisebb a termés annál csípősebb, hiszen a magokban halmozódik fel a csípősséget okozó kapszaicin jelentős része.

A paprika csípősségét a benne található kapszaicin mennyiségének meghatározásával az úgynevezett Scoville-skála segítségével határozzák meg – amely nullánál kezdődik (ide tartoznak a csípmentes paprikafajták – zöldpaprika, kaliforniai paprika), és a tiszta kapszaicinnál ér véget. Az alábbi táblázatban a paprikák csípősségük szerint vannak rangsorolva:

SHU

Példa

15 000 000-16 000 000

Tiszta kapszaicin

8 600 000–9 100 000

homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb.

5 000 000–5 300 000

Paprika spray

855 000–1 463 700

Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli

350 000–580 000

Red Savina habanero

100 000–350 000

Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika

50 000–100 000

Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika

30 000–50 000

Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese)

10 000-23 000

Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika

2 500–8 000

Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Cseresznyepaprika, Tabasco szósz

500–2 500

Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika

100–500

Pimento, Peperoncini, Banán paprika

0

Cubanelle, Aji dulce, TV paprika

A chilipaprikák fűszeressé és különlegessé teszik az ételeket, de emellett számos olyan kedvező élettani hatással is rendelkeznek, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában. A chilipaprika:

  • emésztésserkentő, illetve az alkohol fogyasztás során megóvja a gyomor nyálkahártyáját.
  • elősegíti a zsírégetést
  • külsőleg használva vérbőség fokozó, vérkeringés élénkítő hatással bír. hatására megnövekszik a hőtermelés
  • kiváló hajhullás ellen is,
  • alkalmas fájdalomcsillapításra, alkoholos kivonata hatásos bedörzsölő szer reuma estén
  • megfázás esetén fertőtlenítő hatásának eredményeképpen segíti a gyulladt nyálkahártyák regenerálódását
  • létfontos ásványi anyagok forrása, van benne a kálium, a foszfor és a kalcium, a béta-karotin, a bioflavonoidok semlegesítik a szabad gyököket, védelmet nyújtanak a rák ellen
  • javítja a keringést, emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztás
  • magas provitamin-tartalmuk védi a hámszövetet
  • elűzi az álmosságot és felfrissít
  • A kapszaicines kenőcsök, és tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumás ízületi gyulladást,  és a neuropátia tüneteit.

chili

Minél erősebb egy chili, annál hosszabb a tenyészideje – fotó: pixabay.com

Hogyan fogj hozzá a termesztéséhez?

Válassz jól chilifajtát! Nem lesz egyszerű, hiszen rengeteg fajta van, sokféle hibrid, színváltozat és forma vár rád, könnyű elveszni a paprikarengetegben. Jó támpontot jelenthet a kapszaicintartalom, azaz, hogy mennyire legyen erős a paprika?

Ha nagyon, akkor dönts egy 500 000 SHU-értékű paprika mellett! Ha azt akarod, hogy szinte minden sejted lángoljon tőle, akkor válassz egy 1 000 000 SHU körülit!  De ha a „kellemesen csíp" kategóriát szereted akkor ne menj a 100 000–200 000 SHU fölé!

Tenyészidő szempontjából jó ha tudod, hogy vannak későn és a nagyon későn érő típusok – minél erősebb egy chili, annál hosszabb a tenyészideje. Az is lényeges kérdés, hogy mire szeretnéd használni: az enyhébb verziók – mondjuk, amilyen a jalapeno – kiválóan savanyíthatók. Az erős, lángoló fajták (mint amilyenek a habanerók) kiválóak szósznak.

chili

A chili feldolgozása alatt használj kesztyűt, és ne nyúlkálj a szemedhez – fotó: pixabay.com

Chili termesztése magról

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő fajtát, következhet a vetés, csíráztatás, palántanevelés, amit akár a konyhában és a konyhaablak párkányán is megvalósíthatsz. Kis cserepekbe tégy palántaföldet, ebbe ültesd bele a magokat kb. 1 cm mélyre, majd spricceld le őket vízzel, takard le fóliával, hogy a páratartalom és a meleg elegendő legyen. A magoknak a csírázáshoz nincs szükségük fényre, csak rendszeres napinkénti öntözésre.

Ha a magok kicsíráztak, lekerülhet róluk a fólia, és következhet az ablak és a fény. Most következik a nehezebb rész! Optimális feltételek mellett a paprikák belelendülnek, gyorsan palántaformájúvá fejlődnek és nagyjából 20 centis korukra érik el a kiültethető kort.

Ezzel azonban célszerű megvárni a május végét, mert a paprika nem nagyon szereti a hideget, és hamar elpusztul. A palántákat még ezután is szoktatni kell a naphoz és szélhez,  a tűző napon ugyanis a levelek megéghetnek. Fontos a fokozatosság, aminek hála életképes, erős növényeket kapsz majd.

Mit szeret a chili?

Szakemberek szerint a laza szerkezetű talaj az, ami a legjobban megfelel a palánták számára, ahogy az öntözés is lényeges szempont: legyen folyamatos, pláne, ha aszályosabb az idő, de legyünk óvatosak a túlöntözéssel is, mert éppannyira káros, mint a szárazság.

Ültesd olyan helyre a palántákat, hogy az legyen némileg árnyékos, félárnyékos, mert ott fejlődtek legjobban. Fontos a megfelelő tőtávolság is: ha messzebb kerülnek egymástól, kevesebb tápanyag-utánpótlásra van szükségük.

Érdemes mulcsolni, ugyanis azzal a gyomokat is távol tartod, ésa nedvességet is meg tudod tartani. A termések már zölden is szüretelhetők: a jalapeno esetében például kifejezetten tanácsos így szüretelni. Sokkal erősebbek az érettebb, piros, sárga, barna vagy fehér chilik, amit szüreteléskor érdemes figyelembe venni. A szüret ideje általában július és augusztus.

Megszívlelendő tanács: a chili feldolgozása alatt használj kesztyűt, és ne nyúlkálj a szemedhez! Készíthetsz belőle szószokat, mártásokat, savanyított vagy őrölt ízesítőket.  Aki a pikáns ízre, illatra szavaz, az inkább használjon kevesebbet a chilikből!