A penész sajnos a legtöbbünk életében okozott már komoly problémákat. Akár az élelmiszereken megjelenő, akár az otthonunkat megtámadó penészről van szó, egyik sem dobja fel a napunkat. Az otthonunkban megjelenő penész nem csupán esztétikai problémákat okoz, de rendkívül egészségtelen is. A penésznek számos egészségügyi kockázata van, hiszen többek között irritálhatja a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is.

Különösen a téli időszakban hajlamos megjelenni a falakon és a nyílászárók környékén. De vajon csak a vegyi anyagok jelentik a megoldást a penészre? Szerencsére nem. A szódabikarbónára ugyanis nem csak akkor számíthatunk, ha a penészedés miatti idegeskedés okozta gyomorfájdalmat akarjuk enyhíteni vele. De a szódabikarbónán kívül még a szobanövények is tehetnek a penészedés ellen. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

De mi is az a szódabikarbóna

A szódabikarbóna igazi csodaszer. A nátrium-hidrogén-karbonát - nátrium-bikarbóna, ismertebb nevén a szódabikarbóna, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll, a működésének lényege pedig, hogy a savakat semlegesíti, és közben szén-dioxidot szabadít fel.

Mivel a gyomor égését a gyomorsav túltengése okozza, a nátrium-hidrogén-karbonát semlegesíti a gyomorsavat is. Ugye ismerős, hogy nagyszüleink, szüleink sokszor már előre elfogyasztották a szódabikarbónát, és utána ették meg a gyomruk számára nehéz ételeket, hiszen a szódabikarbóna kiváló gyomorégés ellen. Felnőttek esetében fél teáskanálnyi szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár hideg vízben, mely adagot két óránként ismét bevehetjük.

A szódabikarbóna az otthonodban is jó szolgálatot tesz

A szódabikarbóna azonban még ennél is többet tud. Segít az otthonunk tisztántartásában, és még a penész ellen is be tudjuk vetni.

1. Ha penész jelenik meg az otthonunkban, bátran fordulhatunk a szódabikarbónához. Szórjuk a penészes felületre, majd öntsünk rá egy kevés ecetet. Alaposan súroljuk át a területet, majd töröljük le a szódabikarbónával együtt a penészt. Ha a penész a falon jelenik meg, akkor töltsük az ecetes szódabikarbónát egy kevés vízzel összekeverve egy szórófejes flakonba, majd fújjuk be vele a penészes falfelületet.

2. De a rovarcsípések esetében is nagyon sokat segít a nátrium-hidrogén-karbonát, hiszen  hatékonyan képes enyhíteni a rovarcsípés utáni bőrirritációt, a viszketést, a bőrpírt és a fájdalmat. Keverjünk össze 3 teáskanálnyi szódabikarbónát egy teáskanál vízzel, az így kapott masszával pedig dörzsöljük be a csípéseket.

szódabikarbóna

A szódabikarbóna igazi csodaszer az otthonunkban és a kertben is. Fotó: Shutterstock

3. Sőt, még fogkrém helyett is kiváló, hiszen régen gyakran használták a szódabikarbónát a fogak tisztítására és a száj fertőtlenítésére. A szódabikarbóna öblögetőként való alkalmazása megnöveli a nyál pH-értékét, mely így ellenállóbb lesz a baktériumok kialakulásával szemben. A protézisek, fogszabályzók vagy más szájjal érintkező tárgyak is beáztathatók a szódabikarbónába.

4. Ha pedig dezodorra van szükségünk, abban is számíthatunk a szódabikarbónára. Akár önmagában, vagy kókuszolajjal/shea vajjal/kukoricakeményítővel keverve képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat.

5. Még a hajmosásnál is használhatjuk a szódabikarbónát, hiszen segít eltüntetni a különböző hajformázók maradványait a hajszálakról, így ha a samponunk mellé egy kis szódabikarbónát is szórunk a kezünkbe, és így mossuk meg a hajunkat, a hajunk tisztábbá és kezelhetőbbé válik.

Ha pedig fénylő hajat szeretnénk, tegyünk egy tál meleg vízbe egy teáskanál szódabikarbónát, és ebbe áztassuk be egy időre a hajkeféinket, fésűinket, majd öblítsük le azokat tiszta vízzel, és szárítsuk meg.

6. Fürdéskor tegyünk fél bögre szódabikarbónát a fürdővízbe, így a bőrünk igazán puha lesz. Ha pedig 3 evőkanál szódabikarbónát feloldunk egy nagy tál meleg vízben, kiváló lábáztatót kapunk.

7. A takarításban is sokat segít a szódabikarbóna. Gyönyörű lesz a kád, a csap, a mosogató és a csempék, üvegek, ha az áttakarításukhoz egy keveset szórunk belőle egy nedves szivacsra, és átdörzsöljük vele azokat. Azonban fontos, hogy utána alaposan öblítsük át , és töröljük szárazra őket.

8. Ha odaégett az ételmaradék a sütőajtóra, szórjunk rá egy kevés szódabikarbónát, nedvesítsük be vízzel, és hagyjuk egy éjszakán át hatni. Reggel dörzsöljük át, majd öblítsük le és töröljük az ajtót szárazra. De a mikrohullámú sütő kitakarítására is kiváló ez a módszer.

9. A szódabikarbónának még a padló sem tud ellenállni. Tegyünk a felmosóvízbe fél bögre szódabikarbónát, és mossuk fel a padlót. Utána öblítsük át tiszta vízzel. Nem csak tiszta, de fényes is lesz tőle a padló. De a bútorokat is foltmentessé és tisztává varázsolhatjuk, ha nedves szivacsra szórunk belőle, és átdörzsöljük vele azokat. Utána öblítsük le és töröljük szárazra a bútorokat.

10. Ha nem jó a hűtőszekrény illata, tegyünk az egyik polc hátsó részére egy nyitott tégelyben szódabikarbónát, hogy semlegesítse a kellemetlen szagokat. De még a vágódeszkáról is eltüntethetjük vele a szagot és a szennyeződést. Ehhez szórjuk rá a szódabikarbónát, dörzsöljük át vele, majd öblítsük le. Sőt, a kuka aljára szórt szódabikarbóna segít, hogy ott se legyen olyan nagyon büdös. A mosogatóba és a lefolyóba szórjunk fél bögrével belőle, majd öntsük le vízzel, hogy ott is semlegesítse a szagokat.

szódabikarbóna penész ellen

A penész ellen is kiváló tisztítószer a szódabikarbóna. Fotó: Shutterstock

11. Szórjunk a szőnyegre szódabikarbónát, és hagyjuk rajta állni, ha tudjuk, fél napig. Ezután porszívózzuk fel. Így a szőnyeg, és a porszívó is szagtalanná válik. Sőt, még a rossz szagú cipőkből is könnyedén eltüntethető a szag, ha jól összerázunk bennük szódabikarbónát, és úgy hagyjuk, amíg nem használjuk azokat. Azonban felvétel előtt mindenképpen alaposan rázzuk ki a port belőlük.

A kertben is hasznos a szódabikarbóna

A szódabikarbónát nem csupán a házban, még a kertben is kiválóan tudjuk hasznosítani.

A szódabikarbóna például természetes gombaölő szer. Ehhez keverjünk el 4 teáskanál szódabikarbónát 4 liter vízben. A keveréket felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, de a szőlő termésén és levelein is, amikor a fürtök kezdenek megjelenni.

Kiváló a lisztharmat ellen is a szódabikarbóna. A betegség számos növényt érinthet, de a rézvirágot, nebáncsvirágot, tököt, uborkát különösen károsítja. Keverjünk össze 1 evőkanál  szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. A keveréket hetente alkalmazzuk. Ügyeljünk rá, hogy ne a napos, meleg órákban permetezzünk.

De még a rózsabokrok is számíthatnak a szódabikarbónára, hiszen megvédi őket a lisztharmattal szemben. Keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát fél teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál keserűsóval, 4 liter vízben. Ez a mennyiség elegendő négy rózsabokorra.

Sőt, a járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna elpusztítja az ott kihajtott gyomokat, és nem engedi, hogy újak nőjenek ki. Még a tarack ellen is kiváló. Ehhez a tarackot locsoljuk meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá egy jó adag szódabikarbónát, és a tarack pár napon belül el fog pusztulni. Azonban a fűre vigyázzunk, arra ne jusson belőle.

A káposztaféléket károsító hernyók ellen is kiváló. Ehhez keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és a lisztet, majd a keverékkel hintsük meg a fejes káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a keveréket a levelekről, majd 1-2 nap alatt elpusztulnak. Ha még ezek után is marad hernyó a káposztán, ismételjük meg a kezelést.

A paradicsom megédesítésére is kiváló a szódabikarbóna. Ha azt szeretnénk, hogy igazán édes legyen a paradicsom, szórjunk egy kevés szódabikarbónát a növény töve köré.

A talaj pH-értékének ellenőrzésére is kiváló. Ehhez nedvesítsük meg a talajt, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha a szódabikarbóna pezseg, a talaj savas kémhatású, pH-értéke 5 alatti, így kiválóan fel tudjuk mérni, hogy milyen növények fogják jól érezni magukat a kertünkben.

A kerti kártevők nem szeretik a szódabikarbónát, így ha behintjük a kert földjét  szódabikarbónával, a nyulaknak, hangyáknak, ezüstös pikkelykéknek, csótányoknak és hasonlóan kártékony társaiknak nem lesz kedve a kertünkben maradni. A szódabikarbóna közvetlenül a meztelen csigára szórva is hatásos, azonban ügyeljünk rá, hogy a növényeke ne jusson belőle.

A szódabikarbóna igazi csodaszer, használjuk bátran!