Ha van kertünk, akkor szerencsés esetben van almafánk is. Mert az alma az a gyümölcs, amelyiket szinte mindenki szereti. Akinek pedig nincs saját almafája, az is gyakran szerez be nagyobb mennyiségű almát, "szedd magad" akciókban. Így gyakran előfordul, hogy sok alma áll a rendelkezésünkre.
Persze egy részét el lehet tenni a kamrába, a másik részéből készíthetünk lekvárt, befőttet, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, de ha még ezek után is nagyobb mennyiség marad meg, abból bátran készítsünk almalevet.
Ennek a finom, friss italnak ugyanis nincs párja, különösen, ha saját magunk szedtük és készítettük. Így ráadásul még a gyerekek is könnyen és gyorsan juthatnak vitaminhoz. Azok a gyerekek is, akik nem szeretik a gyümölcsöket és zöldségeket.
Így készíts gyorsan finom almalét
A legjobb a hidegen préselt almalé, hiszen így marad meg az italban a legtöbb értékes vitamin és tápanyag. Ha van gyümölcsprésünk, akkor pedig pillanatok alatt készen is leszünk vele. 1,5 kiló almából körülbelül 1 liter ivólére számíthatunk.
Almalé formájában a gyerekek is szívesen fogyasztják ezt a finom gyümölcsöt, és így hozzájutnak a benne lévő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Fotó: Shutterstock
Ha almalét szeretnénk készíteni, jó, ha lédús gyümölcsfajtát választunk, mint például a Fehér Klára, vagy az Idared. Minél érettebb az alma, annál édesebb lesz a belőle készült ital. Ha kicsit savanyúbb gyümölcslevet szeretnénk, azonnal szüreteljük le az almát, amint megérett. A fáról lehullott almát ne hagyjuk sokáig a fűben, hiszen egyrészt megromlik, másrészt veszít nedvességéből.
Az almákat alaposan mossuk meg. Csak egészséges almákat használjunk fel, azonban, ha az ütődéstől barna foltok vannak rajta, nyugodtan használjuk fel, de a rossz részeket vágjuk ki az almából.
Az almákat daraboljuk fel, és héjjal együtt mehet a gyümölcsprésbe, amely először összezúzza a gyümölcsöt, majd kipréseli belőlük a levet. Amennyiben nincs gyümölcsprésünk, akár a húsdarálót is használhatjuk erre a célra. A lényeg, hogy nyomjuk át az almát, mert úgy tudjuk kipréselni belőle a legtöbb levet.
A pasztőrözéshez öntsük az almalevet sterilizált üvegekbe úgy, hogy a palackokat egészen a nyak kezdetéig töltsük meg. Ezután tegyük az üvegeket egy vízzel teli edénybe, és melegítsük 80 Celsius-fokra a vizet, hogy minden nem kívánatos mikroorganizmus megsemmisüljön, de az almalében maradjanak a fontos vitaminok és tápanyagok. Miután az almalé habozni kezd, tegyük a tiszta kupakot az üvegekre. Amikor a hab a palackban leülepszik, vákuum keletkezik, amely lezárja az üveget. Sötét, hűvös helyen sokáig el tudjuk tárolni az elkészült almalevet, felbontás után pedig a hűtőben tároljuk.
Így is remek az alma
Gyerekkoromban amikor náthás voltam, a nagymamám csodálatos reszelt almát készített nekem. A héjával együtt lereszelt almára egy citrom levét facsarta, és hogy ne legyen túl savanyú, szórt rá egy kis kristálycukrot. Még most is érzem azt a semmivel sem összehasonlítható, varázslatos ízt. Egészen biztos, hogy Mama reszelt almáját életem végéig meg fogom őrizni az emlékezetemben és a szívemben. De ha a kamrában is meg szeretnénk őrizni, arra is van mód.
Ehhez mossuk meg az almát, majd reszeljük le a héjával együtt. Főzzünk ki befőttes üvegeket, töltsük beléjük a lereszelt almát, és öntsük a tetejére a reszelés során keletkezett levet. Adjunk mindegyik üveghez egy evőkanálnyi citromlevet, majd tegyük a lezárt üvegeket dunsztba, a forrástól számított 20 percen keresztül. Hagyjuk a dunsztolásra használt edényben kihűlni az üvegeket és már mehetnek is a kamrába.
De akár almabort is készíthetünk. Kilónként számoljunk 1 kg cukrot és 5 liter vizet. Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki és reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük nagy üvegbe, és öntsük rá a vízben feloldott cukrot. Takarjuk le egy konyharuhával, és tartsuk szobahőmérsékleten 8-10 napig, amíg a fő erjedési szakasz lezajlik. Ekkor szitán át kell szűrni és addig tartani, amíg teljesen letisztul. Az érési folyamat 3-4 hét alatt fejeződik be, ekkor lehet lefejteni és palackozni az elkészült almabort.
Ezért együnk sok almát
Az alma dúskál rostban és vitaminokban. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. A benne található pektin kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést, és a koleszterinszintet.
Az alma akár nyersen, akár almalé formájában is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Fotó: Shutterstock
Magas káliumszintje a vérnyomást csökkenti, nyáltermelő hatása pedig segít csökkenteni a fogszuvasodást. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében.
Ősszel jön el az almafa ültetésének ideje
Amikor eljön az ősz, vele eljön a gyümölcsfa ültetésének ideje is. Az almafa kedveli a napos, világos helyet. Nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. Ha bőséges termést szeretnénk, és el akarjuk kerülni a korai gyümölcshullást, ne feledkezzünk meg az öntözéséről sem.
Almafát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. Az almafa számára készített ültető gödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. A gödör aljába tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd tegyünk rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel. Az almafacsemetét egyenesen állítsuk a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé, majd a tömörítés után alaposan öntözzük meg az almafacsemetét.
Almában gazdag kertet kívánunk!