A fánk története

A fánk szinte mindenhol jelen van a világon, de minden országban más formában és ízvilágban készül. Története több évszázados múltra tekint vissza. De honnan ered, és hogyan vált világszerte ilyen népszerűvé?

A fánk története az ókori Egyiptomig és Görögországig vezethető vissza. Ezekben a kultúrákban már ismerték a forró olajban sült tésztát, amelyet mézzel vagy édes szirupokkal ízesítettek.

A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor sós töltetlékkel, például gombával vagy húsokkal töltötték meg a nyers fánktésztát, és úgy sütötték ki.

Egy történet szerint Marie Antoinette királyné egy karneválon ismerte meg a fánkot, amikor megszökött az udvari bálról, és jelmezben elvegyült a mulatozó nép között. Ezalatt megéhezett, és egy utcai árustól vásárolt fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy a kísérőjének meg kellett vennie egy egész kosárnyit az édességből. A karnevál után a fánksütő mestert a palotába rendelte, hogy megtudja a fánk receptjét, ami aztán a királyi lakomák kedvenc finomságává vált. A fánk mai formája valószínűleg a 19. század elején alakult ki.

Egy legenda szerint az Egyesült Államokban 1847-ben egy amerikai hajó nagy viharba került, és a kormánykerék küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit végül így sütöttek ki; ezt követően hódította meg az egész földrészt a lyukas fánk.

Magyarországon a 19. században terjedt el, és egyre többen fogyasztották a farsangi időszakban. A legismertebb farsangi fánk a szalagos, mely nevét a barna fánkon körbefutó fehér csíkról kapta. De kedvelt fánkunk még a csöröge, a forgácsfánk és a rózsafánk is.

A világ fánkjai

Amerikai doughnut: Az amerikai fánk a világszerte legismertebb verzió. Kör alakú, lyukkal a közepén, és általában élesztős tésztából készül. Olajban sütik ki, majd cukormázzal vagy csokoládéval vonják be, és gyakran színes szórócukorral díszítik.

fánk

Az amerikai fánk a legismertebb verzió – fotó: Pixabay

Francia beignet: Ezt az élesztős tésztából készülő, párnára hasonlító desszertet sok porcukorral meghintve tálalják. Kívül ropogós, belül lyukacsos, dagasztani és szaggatni sem kell, csak négyzetekre vágni.

Olasz bomboloni: A bomboloni egy krémes töltelékkel megtöltött, gömb alakú fánk. Általában vaníliás vagy csokoládés krém van benne, a tetejét pedig cukorral szórják meg. Különösen Toszkánában népszerű, ahol egy forró espressót isznak mellé.

Spanyol churros: A churros nem a klasszikus értelemben vett fánk, de hasonlóan olajban sült édesség, mely égetett tésztából készül. Csillag alakú csőről formázzák, majd forró olajban sütik aranybarnára. Spanyolországban és Latin-Amerikában gyakran csokoládémártásba mártogatva fogyasztják.

churros

A churrost gyakran csokoládéba mártogatják – fotó: Shutterstock

Lengyel pączki: A lengyel farsangi hagyományok elmaradhatatlan eleme. Neve kis csomagocskákat jelent, melyek édes tölteléket tartalmaznak.

Holland oliebollen: Általában karácsony környékén fogyasztják ezt a mazsolával, aszalt ribizlivel, almával vagy kandírozott citrushéjjal készülő fánkot.

Indiai balushahi: Az Észak-Indiában, Pakisztánban és Nepálban készült balushahi különlegessége, hogy joghurttal készül, így könnyű, légiesebb állagú, illetve nem olajban, hanem ghíben, azaz tisztított vajban sül.

indiai fánk

Az indiai balushahi – fotó: Shutterstock

Izraeli sufganiya: Ezt a fánkot hagyományosan zselével töltik meg, de napjainkban gyakran valamilyen különleges ízt kap, például pezsgőkrémet vagy pisztáciát.

Vietnámi báhn rán: A rizslisztből készülő tésztából apró golyókat formáznak, és ezeket olajban kisütik. A tészta belseje kissé nyúlós és ragadós. Sós és édes változata is létezik, az édeset általában feketebabpürével töltik meg.

Kínai youtiao: Nagyon hasonló a churroshoz: hosszúkás, olajban sült tészta, melyet inkább sósan fogyasztanak, reggelire pedig általában félbevágják és megtöltik, mint a szendvicset.

Ukrajnai pampuska: A pampuska tésztájába krumplit is tesznek, és sósan fogyasztják; húsok mellé köretként is megállja a helyét, de fokhagymás szósszal meglocsolva is eszik.

Hawaii malasadas: Portugál telepesek által kerül Hawaiira, és az Azori-szigeteken is népszerűvé vált. Húshagyó kedden sütik és fogyasztják, citromhéjas cukorba vagy szárított szilvaőrleménybe forgatják.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock