Ahogy telnek az évek, egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mit eszünk. Negyven felett a szervezetünk tápanyagszükséglete változik, és bizonyos élelmiszerek különösen fontosak az egészségünk megőrzése szempontjából. Most megmutatjuk azt a 10 szuperélelmiszert, amelyet érdemes beépítened a napi étrendedbe!

1. Bogyós gyümölcsök – az antioxidáns-bombák

Az eper, áfonya, málna és szeder tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és rostokkal. Alacsony kalóriatartalmuk miatt bűntudat nélkül fogyaszthatók, miközben segítenek a koleszterinszint csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.

2. Keményítőmentes zöldségek – a vitaminbázis

A spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, a sárgarépa, a rukkola, a paprika és még számos keményítőmentes zöldség igazi vitaminbomba. Magas rosttartalmuk elősegíti az emésztést, és ásványianyag-tartalmuk is jelentős. Rendszeres fogyasztásuk csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

3. Baromfihús – az izomerősítő fehérjeforrás

A csirke és a pulyka kiváló fehérjeforrások, amelyek segítenek az izomzat fenntartásában és az energiaszint növelésében, továbbá az emberi szervezet számára esszenciális aminosavakat tartalmaznak. Ráadásul vasban, cinkben és B-vitaminokban is gazdagok!

4. Hal és tengeri herkentyűk – az ómega-3-szupersztárok

A lazac, tonhal és garnélarák tele van ómega-3 zsírsavakkal, amelyek támogatják a szív és az agy egészségét. Gazdagok D-vitaminban, jódban, B-vitaminokban, kalciumban, foszforban, cinkben, vasban, káliumban és magnéziumban is. A heti kétszeri halfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

5. Avokádó – az egészséges zsírok királya

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek segítenek a koleszterinszint szabályozásában és az energiaszint fenntartásában. Emellett segíti a szív egészséges működését, fokozza a vitaminok felszívódását a szervezetben, és rengeteg B-, C-, E- és K-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

avokádó

Az avokádó rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz – fotó: Shutterstock

6. Olívaolaj – a mediterrán csoda

Az olívaolaj nemcsak az ételek ízét dobja fel, hanem csökkenti a gyulladásokat, és támogatja a szív egészségét. Segít kordában tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, nagyszerű K- és E-vitamin-forrás. Emellett kiváló antioxidáns-forrás is, amely a hosszú élet egyik titka lehet!

7. Hüvelyesek – a rostban gazdag táplálékok

A lencse, csicseriborsó és a bab rengeteg fehérjét, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, ami elősegíti a jóllakottság érzését, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Remek vas-, cink-, magnézium-, kálium- és B-vitamin-forrást is jelentenek. Rendszeres fogyasztásuk segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

bab

A hüvelyesek rengeteg fehérjét, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak – fotó: Shutterstock

8. Diófélék és magvak – a tápláló nassolnivalók

A mandula, dió, kesudió, napraforgómag és egyéb magvak tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például B- és E-vitaminnal, továbbá rostokkal és fehérjékkel. Bár magas a kalóriatartalmuk, kutatások szerint nem járulnak hozzá az elhízáshoz, sőt támogatják az egészséges testsúly fenntartását. Magas a kalcium-, kálium-, vas-, cink- és magnéziumtartalmuk is, és rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

9. Teljes kiőrlésű gabonák – az energianövelők

A teljes kiőrlésű gabonafélék remek B-vitamin-, vas- és rostforrások. Segítenek az energiaszint egyensúlyban tartásában, a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentésében, és támogatják az emésztést. Folsav-, vas-, magnézium- és káliumtartalmuk is jelentős.

10. Tejtermékek és növényi alternatívák – a csontok védelmezői

A  tejtermékek rengeteg fehérjét, kalciumot, D-vitamint, foszfort, jódot és B-vitamint tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Különösen jótékony hatású például az alacsony zsírtartalmú tej, a túró, a görög joghurt vagy a natúr kefir.

Összegzés

Negyven felett még fontosabb, hogy tudatosan állítsuk össze az étrendünket. Ezek az élelmiszerek nemcsak finomak, hanem rengeteg egészségügyi előnnyel is járnak. Érdemes őket beépíteni a mindennapokba, hogy hosszú távon is fittek és energikusak maradhassunk!

Forrás: vince.hu

Indexkép: Shutterstock