A következő napokban csapadékos időjárásban lesz részünk, maradnak a felhők felettünk. Vasárnap vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, de az ezt követő napokban már egyre inkább esőre, záporesőre van kilátás. Az idő végre enyhülni látszik.

Vasárnap: ónos eső és havazás

A hét utolsó napján erősen felhős vagy borult, esetleg párás idő várható. Délutántól nyugat felől átmenetileg szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan halad kelet felé, estére már a keleti határrészről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, a főváros, valamint az Észak-Alföld környezetében tartós havazásra van kilátás. Az ország többi részében inkább havas esőre, esőre kell számítani. Kora délelőttig átmeneti ónos eső még előfordulhat.

A szél főleg az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg, a magasabban fekvő helyeken friss havat hozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható, azonban nyugaton, Sopron környékén akár +7 fok is lehet.

Hétfő: ködös és esős hétkezdés

A kevésbé felhős tájakon újból erősen megnövekszik a felhőzet, de délután nyugati felől szépen lassan csökkenni kezd. A köd napközben ritkul csak meg. Szórványosan még hétfőn is lehet eső, zápor, északkeleten hó, havas eső, néhol ónos eső sem kizárt. Több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél.

A minimum-hőmérséklet -4 és +1 között alakul, a havasabb Dunakanyarban és az Északi-középhegységben hidegebb lesz. Hajnalra enyhülhet az idő. Napközben -1 és +10 fok között várható, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb, nyugaton a magasabb értékeket.

Kedd: irány a szabadba, napsütés következik

Rövid időre legalábbis. Kedden pár órára a legtöbb helyen kisüthet a nap, majd nyugat felől vastag, összefüggő felhőzet érkezik. Az ország északkeleti felén szórványosan várható záporos jellegű csapadék (de ónos esőre is számítani kell), majd nyugat felől egyre többfelé elered az eső. Időnként megélénkül a nyugatias szél.

A minimum -4 és +4 fok között várható, napközben pedig +3 és +11 fokra van kilátás. Északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket, míg délen valamivel melegebb lehet.

Időjárás helyzet Európában

A kontinens nagy részén nyugodt az idő. Az északkeleti-keleti tájakon anticiklon terül el, a délnyugati rész fölé szintén egy magasnyomású zóna nyúlik be. Számottevő mennyiségű csapadék csak a nyugat felől érkező ciklonok hoznak, amiből eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat, de néhol ónos eső sem kizárt.

A hőmérséklet viszont elég változatosan alakul. Míg a mediterrán vidéken és a nyugati partoknál 10-15 fokok vannak, addig északkelet felé haladva egyre inkább a 0 fok a jellemző, még napközben is.

A Kárpát-medence időjárását okklúziós frontok határozzák meg a következő 36 órában. Főként a ma érkező okozhat kiadósabb csapadékot. A délnyugati tájakon ónos eső okozhat fennakadásokat, északon és északkeleten pedig havazásra számíthatunk.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.