Az előrejelzés előtt nézzük át gyorsan, a klimatikus adatok alapján mire is számíthatnánk az évnek ebben az időszakában!

A hőmérsékleti értékeket tekintve a középső őszi hónapunk még mentes az igazán nagy szélsőségektől, amennyiben az átlagos értékeket nézzük a hőmérsékleti diagramon, ám az is feltűnhet, hogy az éjszakai órákban már fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, sőt a hónap második felében akár keményebb fagy is előfordulhat.

A hónap legmagasabb hőmérsékletét, 32,9 °C-ot 1932. október 1-jén, Szerepen (Hajdú-Bihar vármegye) mérték. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -16.8 °C-ot 1920. október 31-én, Túrkevén (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) mérték. Érdekességként említjük meg, hogy a havi rekordokat tartó két település légvonalban egymástól csupán 33 km-re van (mindkettő az Alföld középső részén helyezkedik el).

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus hőmérsékleti adatok – ábra: MeteoPlaza

Csapadékosságát tekintve október a legszárazabb őszi hónap. No azért nem kell valami extrém dologra gondolni, hisz nem az ősz a legszárazabb évszakunk, és a havi átlagos csapadékösszeg közel jár az éves csapadékösszeg egy hónapra eső átlagos értékéhez (ami majdnem pontosan 50 mm), az októberi havi csapadékösszeg országos átlaga ugyanis 47 mm.

A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, a Dunántúl déli részén szokott esni a legtöbb (átlagosan 53-56 mm) és az Alföld északi vidékein a legkevesebb eső (sokéves átlagban 38 mm körüli érték).

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus csapadékadatok – ábra: MeteoPlaza

Ezek után lássuk, mit hozhat az idei október!

Október 1-6. között várható időjárás:

Csendes idővel indul a hónap, ami nem tart sokáig, hisz a hét közepén térségünk felett kialakuló ciklonrendszer igen nedves levegőt szállít fölénk délnyugat felől. Több napon keresztül számíthatunk ismétlődő jellegű esőre, záporra, zivatarra. Ez alatt a pár nap alatt a Dunántúlon, annak is a délnyugati részén várható a legtöbb csapadék itt a legtöbb helyen megközelíti, többfelé meg is haladja majd a teljes havi csapadékmennyiséget a szerdától péntekig terjedő időszakban lehulló csapadék. Természetesen hazánk más vidékei sem maradnak ki az égi áldásból, azonban az ott lehulló mennyiség jelentősen elmarad a dunántúlitól.

időjárás-térkép

A Közép-Európa felett kialakuló, több középpontú ciklonrendszer okoz csapadékos időt a Balkán-félsziget tágabb környezetében. – ábra: MeteoPlaza

Nemcsak csapadékos, hanem hűvös is lesz ezekben a napokban időjárásunk. Nem lesz nagy a napi hőingás, hisz aránylag enyhék lesznek az éjszakák (10 fok körül lesz az éjszakai minimum), de napközben nem emelkedik magasra a hőmérséklet, hűvösek lesznek a nappalok, az ország nagy részén mindössze 13-15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, kivéve a délkeleti területeket, ott ennél több fokkal magasabbra emelkedhet délutánra a hőmérséklet.

A hét végére elvonulnak a csapadékfelhők, valamivel melegebb levegő érkezik fölénk, így a hét végén a korábbiaknál már szárazabb, naposabb és melegebb időnk lesz. Nagy melegre azonban ekkor sem számíthatunk.

Október 7-13. milyen időre számíthatunk?

A hét első felében csapadékmentes idő várható, akár több órás napsütéssel is. Emiatt emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, a hét elején még csak 20 fok, a hét közepén viszont többfelé már 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

A hét második felében teljes fordulat várható az időjárásban, több front vonul át felettünk, melyből különösen a hét végén érkező hoz majd kiadós csapadékot. A hidegfront hullámot vet térségünk felett, így a hét utolsó napján akár özönvízszerű esőzés is kialakulhat.

időjárás-térkép

Észak-Európa felett lesz annak a hatalmas kiterjedésű ciklonnak a középpontja, ami a hét végén alakítja kontinensünk nagy részének időjárását. – ábra: MeteoPlaza

Október 14-20. közötti várható időjárás:

A kiadós csapadékot hozó légörvény ugyan kelet felé elhagyja térségünket, ám nyomában északnyugat felől érkezik egy újabb, emiatt igen változékony időben lesz részünk a héten, gyakori csapadékkal. Szinte nem lesz olyan nap a héten, amikor nem várható eső, hol több, hol kevesebb helyen számíthatunk majd esőre, záporra, helyenként zivatarra. Az időjárási frontok sem tartós melegedést, sem drasztikus lehűlést nem tartogatnak számunkra, emiatt aránylag kiegyenlített lesz a hőmérséklet ezen a héten.

időjárás-térkép

Több középpontú ciklonrendszer alakul ki kontinensünk felett – ábra: MeteoPlaza

Ilyen időre számítsunk október 21-27. között:

A mediterrán térségben képződő, majd felettünk megerősödő ciklon hoz újabb csapadékot térségünkbe. Kezdetben mindenütt eső várható, majd a hét közepén megérkező sarkvidéki, fagyos levegő hatására már nemcsak a szomszédos országok magasabb hegyeiben, hanem nálunk, az Északi-középhegységben is előfordulhat havas eső, havazás.

időjárás-térkép

A Kelet-Európa fölé sodródó ciklon utat enged a sarkvidéki eredetű, fagyos levegőnek – ábra: MeteoPlaza

Fokozatosan csökken a hőmérséklet is, hűvösebbek lesznek a nappalok, és egyre hidegebbek lesznek az éjszakák. Mivel a hét végéig folyamatos lesz a hideg levegő utánpótlása, emiatt a hét utolsó napjaiban már nagy területen számíthatunk fagypont alatti minimum-hőmérsékletre. Az északnyugati áramlással érkező nedves léghullámokból a hét végén már síkvidéken is kialakulhat havazás, hózápor (elsősorban éjszaka), de emellett napközben még jóval fagypont felett alakul a hőmérséklet, így akkor esőre van inkább esély.

Október 28-31. közötti várható időjárás:

A hónap utolsó napjaiban a kontinens nyugati vidékei felett örvénylő ciklon hatására, ismét délnyugatira vált az áramlás iránya, enyhébb, de továbbra is nedves levegő áramlik fölénk. Emiatt több alkalommal számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, és újból a 20 fokot ostromolja majd többfelé is a hőmérő higanyszála.

időjárás-térkép

A Nyugat-Európa felett kialakuló ciklon enyhe időt hoz a Kárpát-medencébe – ábra: MeteoPlaza

Nem tart a kellemes, meleg idő sokáig, mert a hónap utolsó napján megérkezik a ciklon hidegfrontja is, ami mögött ismét fagyos levegő érkezik majd fölénk a következő napokban...  Ez a történet azonban már a novemberre tartozik.

Összefoglalás:

Kimondottan hűvös, csapadékos időt hoz október első hete. A hét közepén sokfelé várható csapadék, sőt a Dunántúlon akár egy egész havi mennyiség is eshet. A hét végétől pár napig nyugodtabb, egyre kellemesebb hőmérsékletű, amolyan „vénasszonyok nyara"-szerű idő várható. Rövid életű lesz azonban az „indián nyarunk", mert a következő hét második felében ismét csapadékosra, hűvösebbre fordul az idő.

A hónap közepén hőmérsékleti szélsőségektől mentes, de továbbra is csapadékos időben lesz részünk.

A hónap harmadik dekádjában kapunk egy kis ízelítőt a télből, az eső mellett, főként éjszaka, már több helyen lehet havazás is. Az éjszakai minimum-hőmérséklet ekkor már nagy területen csökkenhet fagypont alá.

A hónap utolsó napjaiban – átmenetileg – tovatűnik a fagyos, helyenként télies idő, visszatér a kellemes hőmérsékletű ősz, de továbbra is számíthatunk csapadékra.

A hónap során lehulló kiadós mennyiségű eső miatt már a talaj mélyebb rétegeibe is nagyobb mennyiségű csapadék szivárog, jelentősen csökkentve a nyári aszály okozta kiszáradást.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)

Indexkép: Shutterstock