A gazdálkodó ember az év legfontosabb ünnepéhez közeledve átgondolja gazdaságának idei legfontosabb eseményeit, eredményeit és felmerült problémáit is. A gazdálkodási év zárása egyben az új év tervezését is jelenti, a kezdődő hosszú téli hónapok remek alkalmat adnak arra, hogy átgondoljuk a jövő évi teendőket, hogy felkészülve és tervszerűen végezhessük majd munkánkat – írja a nak.hu.
Egy szokás, ami soha nem megy ki a divatból
Mint írják az összegzés és tervezés mellett nem feledkezhetünk el a karácsonyi ünnepekre való készülődésről és ráhangolódásról sem. Ilyenkor sokunkban merül fel a kérdés, hogy állítsunk-e karácsonyfát? Természetesen igen!
Emberemlékezet óta állítunk fát karácsonykor, melynek szokása generációról generációra adódik át, és biztosan állíthatjuk, hogy ezen szokás soha nem megy ki a „divatból”. S hogy miért éppen fenyőfát állítunk karácsonykor annak is megvan a magyarázata: a fenyőt, mint növény fajt, jellemzően örökzöld növények alkotják. A zöld növény életet jelent az ember számára, az örökzöld pedig az örökélet szimbóluma. Mérsékelt égövünkön az örökzöld növények, melyek télen is megőrzik a leveleiket és zöld színüket, már ősidők óta az élet és a túlélés szimbólumai voltak. Így valószínűsíthető, hogy Jézus születésének és feltámadásának jelképeként is értelmezhetők az örökzöldek.
A hazai fenyőtermesztők munkája talán sokak számára ismeretlen, ezért érdemes egy kis betekintést nyerni abba tevékenységbe, melynek eredménye olyan nagymértékben járul hozzá az ünnep meghitt hangulatához – olvasható a nak.hu cikkében.
Felejtsük el a műfenyőt!
A karácsonyfáknak szánt fenyőket nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem ültetvényeken nevelik, tehát a karácsonyfa nevelése ugyanolyan jellegű mezőgazdasági tevékenység, mint pl. a paprika termesztése, azzal a különbséggel, hogy a termés betakarítására több évet is kell várni.
A karácsonyfa-termesztés Magyarországon döntően három megyében, Zala, Somogy és Vas vármegye néhány településén zajlik. Jellemzően azért ezen megyékben alakult ki az üzemszerű termesztésük, mert a fenyő számára itt biztosítottak a környezeti feltételek.
A Nyugat-Dunántúl e területein rendelkezésre állnak a kötött, de savanyú talajok, melyet a fenyők igényelnek, a nagyobb természetes csapadékmennyiség és főként a magasabb páratartalom, melyek mind kedveznek a fenyőknek.
Az értékesítésig nagyjából 5–10 évet kell várni, fajtól és mérettől is függően. A legkelendőbbek az 1–3 méter magas fenyők, a kivágott fák helyére pedig minden évben új csemeték kerülnek elültetésre. Ezáltal egyfajta körforgás valósul meg, mely lehetővé teszi, hogy minden évben legyen kivágásra alkalmas fenyőfa. A legkelendőbbek a lucfenyők, melyek kevésbé tartósak, de cserében a legjobb illatúak, az ezüstfenyők, melyek gyönyörű kék színűek, és a nordmann fenyők, melyek tűlevelei nem hullanak, így nagyon tartósak.
A karácsonyfáknak szánt fenyőket nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem ültetvényeken nevelik – fotó: flickr.com
A vágott fenyőket tehát direkt erre a célra telepítik, ráadásul kivágásukig is több éven át termelik és frissítik számunkra a levegőt, vagyis az élet alapját, oxigént állítanak elő. Ugyanez nem mondható el a műanyagból készülő műfenyőről, mely szinte csak káros anyag előállításával gyártható.
Ráadásul ma már megoldott az élőfenyők ünnepek utáni elszállítása és feldolgozása is, azaz a teljes körforgás elérhető és biztosított: összegyűjtést követően égetésük során villamos energiát termelnek számunkra, illetve egy részükből feldolgozás után fenyőmulcs lesz, így tovább javítják a környezetünket – írja a nak.hu.
A „legzöldebb és legkörnyezetbarátabb” megoldásnak ma egyértelműen az élő fenyőt nevezzük
A karácsonyfa ültetvényekről kiszedett gyökeres földlabdás fenyő feldíszítése és lakásban tartása az élő növény szempontjából kockázatos választás. Korábban sokan azért választották ezt a típust, hogy karácsony után a kertjükben tudjanak gyönyörködni a fenyőben, a kiültetést követően azonban csalódniuk kellett.
Ennek oka, hogy a fenyőket a karácsonyfa ültetvényeken nem iskolázzák és nem ültetik át megfelelő időközönként, így a földlabdában nem tud kialakulni elegendő jó gyökérzet. Ezért kiültetésük rendkívül kockázatos, döntően sikertelen. Azt tanácsoljuk, hogy karácsonyfának válasszunk vágott fenyőt, a kertünket pedig tavasszal kiültetett, díszfaiskolában vásárolt, többször iskolázott (átültetett), földlabdás fenyővel díszítsük – hívja fel a figyelmet a nak.hu.
Miután gondoskodtunk a karácsonyfa beszerzéséről, ne feledkezzünk el növényeink szükség szerinti teleltetéséről sem. A lombhullató növényeinkkel általában nem szokott különösebb gond lenni, jól viselik a hazai teleinket. Ugyanakkor az örökzöld növényeink teleltetése jellemzően nagyobb odafigyelést igényel.
Ugyanis esetükben az az élettani helyzet áll elő, hogy örökzöld leveleik miatt a tél folyamán is folyamatosan párologtatnak. Ha száraz a talajuk és emiatt nem tudnak vizet felvenni, akkor a levélen keresztüli párologtatásuk miatt gyakorlatilag kiszáradhatnak. Sokan tévesen fagykárnak tulajdonítják, de jellemzően fiziológiai kiszáradás a pusztulás oka. Erre különösen az edényben tartott örökzöld növények érzékenyek, így a tél folyamán is (fagymentes időben) szükség szerint öntözni kell ezeket a növényeket – tanácsolják.
Az utóbbi időben az enyhe teleknek köszönhetően egyre nagyobb teret hódít a mediterrán növények tartása. Sok helyen már igen nagyméretű dézsákban nevelnek növényeket, melyek mozgatása, teleltetése nem egyszerű feladat. Gondoljunk például a majd minden házikertben és teraszokon tartott leanderekre.
Ezen növények és a hasonló fajok teleltetése összetett folyamat. Amíg nincs tartósan fagyos időszak, addig viszonylag jól bírják. Azonban egy tartós fagyos időben a cserép földje átfagy, vizet nem tud felvenni, örökzöld levelei párologtatnak és tavaszra a növény kiszárad, elpusztul.
Teleltetésükre megoldást jelenthet, ha a dézsájukat vastagon és teljesen betakarjuk jól szigetelő anyaggal, védve a gyökérzetet az átfagyástól, majd a tartósabb lehűlések idején több rétegben fátyolfóliával takarjuk be a növényeket. Ezzel csökkentjük a párologtatást, védelmet biztosítunk a hideg ellen, de légzésükben nem akadályozzuk a növényeket.
Fenyővásárlás estén lehetőleg a minél közelebbi helyről, Magyarországról származót válasszuk, mellyel a helyi termelőket, családokat és gazdaságokat támogatjuk! – tanácsolja a nak.hu.
Indexkép: pixabay.com