"A meteorológusok szerint a hónap végére már hűvösebbre fordul az időjárásunk, véget ér az indián nyár. Felgyorsul a lombhullás, indíthatjuk az őszi lemosó permetezést és feltölthetjük a komposztkereteket. „Túl sok permetezést ajánlok” – hallom gyakran a kertbarátoktól. Többször utaltam arra hogy én csupán javaslatot adok, de csak a kertjében dolgozó, azt jól ismerő kertbarát tud dönteni arról, hogy el kell-e kezdeni a permetezést. Ő ismeri a növényei fogékonyságát, a kertje mikroklímáját és a saját fizikai, anyagi lehetőségeit.

Ő dönt arról is, hogy milyen szintű fertőzöttséget enged meg a terményeiben. Van, akit pl. nem zavar, ha sok férges almát szüretel, mert ezeket is fel lehet használni. Akár friss fogyasztásra, de befőzésre és cefrének is alkalmas lehet. Ebben az esetben érthető módon kihagyja az ajánlott permetezési fordulót és természetesen akkor sem fog permetezni, ha unokák játszanak a fák között" – írja Zsigó György, idei utolsó kertbarátoknak szóló felhívásában.

lemosó permetezés

Őszi lemosó permetezés – fotó: Zsigó György/NMNK

"Mindezeket bevezetésnek is szántam az őszi lemosó permetezés ajánlásához. Akinél az idén vagy a korábbi években gondot okoztak azok a károsítók amik a fákon, bokrokon telelnek át, azoknak érdemes elvégezni ősszel a lemosó permetezést.

Most azokban a kertekben javaslom a lemosást, ahol tavasszal küzdeni kellett a tafrinával az őszibarackon, a monília fajokkal a csonthéjasokon és az almatermésűeken, a varasodással az almán, körtén, a gnomónia gombával a dión, a málna vesszőbetegségeivel, a levéllikasztó gombával a csonthéjasokon és a baktériumokkal a dión és az almatermésűeken (tűzelhalás).

Ezzel már a következő évi termést védik, a tavasszal induló fertőzés erejét csökkenthetik. Réztartalmú készítményekkel, az erős lombhullásnál már indíthatják is a permetezést.

Tavasszal, rügypattanáskor majd a pajzstetvekre, az atkákra, a levéltetvekre és a lisztharmatra koncentrálhatnak azok a kertészek, akiknél ezek korábban gondot okoztak és a fásrészeken vagy a rügypikkelyek alatt telelnek át. De ezekről majd jövőre… Tehát a kertek többségében ősszel a rezes, rezes-olajos és tavasszal az olajos vagy a kénes-olajos kombinációt ajánlom lemosásra. Bőséges lémennyiséggel dolgozzanak, a permetlének a legkisebb kéregrepedésbe is be kell folynia. A permetlé a kertészeket is elérheti, őket is védeni kell! A növényvédő szerre előírt védőeszközök felsorolását megtalálják a készítmény címkéjén.

A fertőzött ágak, gyümölcsmúmiák eltávolításával, a lemosás előtti kéregkaparással, a kártevőket áttelelésre csábító hernyófogó övekkel és a beteg levelek eltávolításával is sokat tehetünk a jövő évi termés érdekében" – tanácsolja a növényorvos.

"Az egészséges, jó táperőben lévő növény jobban tűri a károsítók támadását. A növények nem csak kapaszkodnak a talajban, hanem a tápanyagot és a vizet is onnan veszik fel. Mindenkinek ajánlom, hogy néhány évente végeztesse el az ágyásának a talajvizsgálatát. Általában javaslatot is adnak a laboratóriumok az elkövetkező évek trágyázására. A facsemeték és a szőlő telepítése előtt is fontos lenne megismerni annak a gyökérközeli talajrétegnek a tulajdonságait, ahova az ültetés után már nem „nyúlhatok le”.

Az őszi trágyázások torzíthatják az eredményeket, ezért a mű vagy szervestrágyák kiszórása előtt kell megvenni a talajmintát és eljuttatni az Önök által kiválasztott laboratóriumba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál 3.200,- Ft az ún. szűkített talajvizsgálat. Hasonló áron dolgozhat a többi labor is.

komposzt

Komposztálás – fotó: Zsigó György/NMNK

"Értékes „terményünk” a lehullott lomb is. A komposzt tápanyagot szolgáltat, talajszerkezetet javít, elősegíti a vízmegkötést és hasznos mikroszervezeteket juttat vissza a talajba. Úgy vélem, hogy aki megteheti, annak a kertbarátnak kötelező komposztálni.

Számtalan oktatóanyagot, előadást találhatnak az interneten is. Kezdőknek pl. a Humusz Szövetség oldalán, az alaposabb tájékoztatást keresőknek pl. Megyeri Szabolcs honlapján. A beteg, már penészpárnás terméseket inkább ne tegyék a komposztrakásba. Inkább ássák el vagy a kommunális hulladékkal együtt szállíttassák el" – olvasható a cikkben.

moníliás gyümölcs

A beteg, már penészpárnás terméseket ássuk el – fotó: Zsigó György/NMNK

"Október 8-án az országos előrejelző hálózatunk csapdáiban gyakorlatilag nullára csökkent a befogott gyümölcsmolyok és a diólegyek száma. Köszönöm a gyümölcskártevők csapdáit kezelő kollégáim munkáját!

Reider Imrénének, Csillag Anitának, Mészáros Lászlónak, Csordás Csabának, Bodó János Károlynak és Gálóczhi-Tömösváry Róbertnek! Radácsiné dr. Hári Katalin adjunktus (MATE Budai Campus Rovartani Tanszék) pedig szakmai vezetőként kiválóan értékelte és pontosan továbbította a keddenként beérkező rajzási adatokat. Szponzoraink nélkül sem jöhetett volna létre ez a munka, nekik is köszönöm a segítségüket!

"Idősebb Plinius római polihisztor a 37 könyvből álló Természetrajzában így ír a kertészkedés áldásos hatásairól:

„De Herkulesre! Milyen kevés költségbe kerülnek a kert terményei, és mégis mennyire alkalmasak arra, hogy jóllakassanak! Itt nincs az az elégedetlenség, amely mindenütt uralkodik.”

Táplálékot ad és megnyugtat. Akár ma is írhatta volna. Mi is szerencsések vagyunk, hogy kertészkedhetünk! Ezzel az idézettel búcsúzom Önöktől, az idén már nem írok több felhívást. Remélem találkozunk jövőre is!" – írja a szakember.