TasteAtlas oldal ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban több mint 10 ezer étel és ital található meg. A regisztrált tagok pontozhatják az egyes tételeket aszerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb., a szerkesztőség pedig időről időre megjelentet egy-egy ranglistát egy általuk választott tematika mentén.

A TasteAtlas most a magyar ételekre fókuszáló listát bocsátott szavazásra. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit tartanak az olvasóik a legrosszabb magyar ételnek. Összesen 45 magyar fogásra lehetett szavazni.

Az első helyen a pacal végzett, amely a maximálisan adható 5 pontból átlagosan 3,1 pontot kapott. Az eredmény nem igazán meglepő, tekintve, hogy a legtöbben hazánkban sem hajlandók megenni, mert bizarrnak, furcsának vagy egyenesen visszataszítónak tartják, pedig számos jótékony hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy bármennyire is népszerűtlen étel a pacal, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik: feszesebb lesz tőle a bőr, nem kopik a porc, és a bélgyulladás ellen is véd.

pacal

A külföldiek szerint a pacal a legrosszabb magyar étel – fotó: Shutterstock

A második helyezett pedig a mákos tészta lett, amely 5 pontból átlagosan 3,1 pontot kapott.

A cikk megemlíti, hogy nem is biztos, hogy magyar fogásról van szó, csupán annyi tekinthető bizonyosnak, hogy a mákos tészta Közép-Európából indult útjára, de hogy pontosan honnan, az nehezen visszafejthető. Ugyanúgy eszik Csehországban és Szerbiában is.

"Előkelő helyezést" kapott a listán a fentieken kívül – több más étel mellett – a Stefánia vagdalt, a borleves, a kókuszkocka, a vadas marha, a haltepertő, a rakott palacsinta és a krumplileves is.

Nemrégiben egyébként a New York Times is közölt egy cikket a mákos tésztáról recepttel együtt, így az egész világ megismerhette ezen ételünket, ráadásul a lap úgy írt róla, mint könnyedén és gyorsan elkészíthető egzotikumról. Azt írták: „Ez a mákos tésztaétel már a 16. században a parasztok által kedvelt, szerény étel volt. Megfizethetőségének és vonzerejének köszönhetően gyorsan nőtt a népszerűsége, mígnem egész Magyarországon, Kelet- és Közép-Európa egyes részein elterjedt."

mákos tészta

A második helyezett a legrosszabbnak tartott magyar ételek listáján a mákos tészta lett – fotó: Shutterstock

Az írásban megjegyzik, hogy az étel íze nagyban függ a tészta minőségétől, és arra is figyelmeztetnek, hogy mindenképpen ellenőrizzük a mák szavatosságát felhasználás előtt, mert könnyen avasodik.

A Földközi-tenger keleti vidékein őshonos mák a török hódoltság idején kerülhetett a Kárpát-medencébe, a török gasztronómia sok más alapanyagával együtt.