Ha közeleg az ősz és a fűtési szezon, sokunk számára ismerős a száraz bőr érzése. Sokaknak a keze szárad ki hamarabb, de vannak, akik az egész testükön érzékelik a száraz, kellemetlen érzést. Számtalan krém létezik, amelyik enyhíteni tudja a bőrszárazságot, azonban, ahogyan sok minden másban, úgy ebben is számíthatunk a szobanövényeink segítségére.

A szobanövények ugyanis nem csak díszítik az otthonunkat, de tisztítják a levegőt, némelyik segít a penészedés kiküszöbölésében, és van olyan is, amelyik a levegő szárazságát képes enyhíteni. Ha pedig nem olyan száraz az otthonunk levegője, úgy a bőrünk szárazsága is enyhülhet. A szobanövények tehát nem csak szépek. Nagyon is hasznosak számunkra, így ügyeljünk az igényeikre, és gondoskodjunk róluk.

Ezek a növények segítenek, hogy ne száradjon ki a bőröd

Az angol Királyi Kertészeti Társaság kutatói szerint bizonyos szobanövények segítenek csökkenteni a téli bőrszárazságot. A szobanövények párologtatása során ugyanis a levegő páratartalma nő, vagyis hasonló hatást érhetünk el, mint amikor párásító berendezést használunk.

vitorlavirág

A vitorlavirág számára fontos a párás levegő, de cserében a dohányfüstöt is segít megkötni. Fotó: Shutterstock

Így a legjobb választás, ha olyan szobanövényeket tartunk, amelyek nagyobb vízigényűek, így jóval többet is párologtatnak. Az sem árt, ha ehhez még a levélfelületük is nagy. Nem véletlen, hogy a kísérletek során legeredményesebbnek a vitorlavirág és a szobaborostyán bizonyult, de előkelő helyen zárta a kutatást az aranypálma és a zöldike is.

A vitorlavirág kibontott vitorlákkal siet a segítségedre

A vitorlavirág igazán kedvelt szobanövény, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen nagyon szép, ráadásul a levegőt is tisztává varázsolja. Még penészedés esetén is számíthatunk rá, és még az otthonunk azon részein is jól érzi magát, ahol csakis a művirágoknak lenne esélye.

A vitorlavirág akár 1 méter széles és magas növénnyé is megnőhet. Levelei lándzsa alakúak, virágai nem valódi virágok, csak úgynevezett fellevelek, melyek körbeveszik a torzsavirágzatot. Ezek a levelek akár 6 hétig is megmaradnak, alakjuk pedig olyan, mint egy vitorla, innen is kapta a növény a nevét. Arra viszont mindenképp oda kell figyelni, hogy leveleinek nedve bőr és nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz.

A vitorlavirág azon túl, hogy megszűri a levegőt, képes a dohányfüstöt is megkötni. A vitorlavirág, vagy más néven békeliliom, még a gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődik, és márciustól egészen szeptemberig virágzik. Közvetlen napfénynek ne tegyük ki, mert azt nem kedveli. Azokban a helyiségekben is nagyon jó választás, ahol kevés a fény.

A vitorlavirág csökkenti a levegő szén-dioxid tartalmát, és egyéb, káros anyagok kiszűrésére is képes. A 18-25 Celsius-fokos szobahőmérséklet az ideális számára és a hideg víz helyett mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, azonban októbertől januárig elég ritkábban meglocsolni.

Tavasszal és nyáron nem elég öntözni, ekkor kéthetente tápoldatra is szüksége van. Mivel kedveli a párás levegőt, annak egy részét képes magába is szívni, emellett nagyon fontos szerepet játszik a penészspórák számának csökkentésében. Szereti, ha leveleit időnként vízzel spricceljük, azonban ügyeljünk rá, hogy ilyenkor ne nyissuk rá az ablakot, nehogy megfázzon.

Fontos, hogy sok vízre van szüksége, ezért a talaja mindig legyen nyirkos, de soha ne álljon pangó vízben. Átültetésére és szaporítására is a február és a március az ideális. Tőosztással és magról is szaporítható. A "B" típusú virágföld a jó választás a számára.

A vitorlavirág már előre jelzi, ha túl száraz az otthonunk levegője, ezzel is segít, hogy ne kelljen a bőrünk kiszáradásától szenvednünk. A levelei ilyenkor megbarnulnak és elszáradnak. De a vitorlavirág hasonlóan reagál akkor is, ha nagyon kevés fény éri, és akkor is, ha túl sok tápanyagot adtunk neki.

Az is előfordulhat, hogy sérült a vitorlavirág gyökérzete. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy ne maradjon pangó víz a vitorlavirág cserepében, hiszen az könnyen gyökérrothadást tud okozni. Ezért nagyon fontos, hogy legyenek lyukak a cserép alján, ahol el tud távozni a pangó víz.

borostyán

A szobaborostyán kiváló légtisztító és a levegő sem lesz száraz tőle. Fotó: Shutterstock

Nem árt, ha kavicsot helyezünk a cserép alá, hiszen így egészen biztosan nem érnek a gyökerei a vízbe. Ha nem ügyelünk erre, és gyökérrothadás lép fel, vágjuk le róla az elpusztult gyökereket, langyos vízzel áztassuk le a gyökeréről a földet, mossuk ki alaposan a cserepet, és új földdel töltsük meg azt, majd ültessük bele a vitorlavirágot. Ezután két hétig tartsuk árnyékos helyen, hogy új gyökerek tudjanak fejlődni.

Ha nem öntözzük eléggé, akkor azt nem csak a bőrünk szárazságán fogjuk észrevenni, hanem azon is, hogy megtámadhajták a vitorlavirágot a pajzstetvek. Fontos, hogy a vitorlavirág ne kerüljön az ablakba, ha ott tűző napfény érheti, és a radiátor mellett sem fogja jól érezni magát.

A szobaborostyán is szereti a vizet

A szobaborostyán nagyon szereti a vizet, így ha a plafon környékén gyakran jelenik meg penész, egyszerűen lógassuk le a szobaborostyánt a plafonról, és kitűnően meg fogja kötni a nedvességet.

A szobaborostyán egy igazán szép kúszónövény, amelynek szárain kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, és ezek képesek megtapadni szinte bármilyen felületen, legyen az tapéta, ajtó vagy éppen az ablakkeret. Minél tarkább és színesebb leveli vannak a borostyánnak, annál világosabb és melegebb helyre van szüksége, de mindig tartsuk távol a  közvetlen napfénytől.

Fontos, hogy mindig tartsuk nyirkosan a földjét, és soha ne hagyjuk kiszáradni a gyökérlabdát. Azt is nagyon kedveli, ha rendszeresen permetezzük vízzel, és mivel rendkívül jól párologtat, így segít, hogy ne érezzük száraznak a bőrünket.

A takácsatkák és a pajzstetvek gyakran károsíthatják, a pára miatt pedig a gombás megbetegedésektől is védeni kell.

Ha tehát az otthonunkban száraz a levegő, tartsunk párát kedvelő növényeket, hiszen ha biztosítjuk számukra a kedvező nedvességet, akkor a bőrünk sem fog olyan hamar kiszáradni az otthonunk száraz levegője miatt.