A tojás mostanság központi téma, ha az élelmiszerek árszintjeiről van szó. Megkérdeztünk egy termelőt, hogy mindent összevetve mennyi egy tojás árából a tiszta bevétele? Nos, a helyzet rosszabb, mint gondolnánk.
A hajdúszoboszlói Kovács Károly családi vállalkozásban, a fiaival tart 4000 tojóhibridet mélyalmos technológiával. Növénytermesztéssel és bérmunka-szolgáltatással is foglalkoznak, a tojástermelő szegmenst két fia indította el. Egyikük azonban nemrég más keresőtevékenységet választott magának, mert a vállalkozás már nem biztosít annyi bevételt, hogy a családon kívül az egy 8, illetve a két 4 órás munkavállaló bérét is finanszírozni tudják belőle.
– Azt tudom mondani, hogy a mostani árszint megfelelő a termelőknek, legalábbis olyan szinten, hogy nem veszteséges a munkánk, a megélhetéshez elegendő bevételt hoz – bocsátotta előre Kovács Károly. – De csak ennyi, semmi több, meggazdagodni már nem lehet belőle. Épp most kényszerültünk rá egy 9 százalékos áremelésre, mivel a kormány is ennyivel emelte a minimálbért. Ezt a költségelemet sajnos, nem tudjuk "benyelni", muszáj áthárítanunk a vevőkre. Az S méretet nyolcvan, az M-est 90, az L-est pedig 100 forintért adjuk. Van XL-es is, az 120 forintba kerül. Úgy vélem, még így sem irreálisan drága, hiszen mi mélyalmos technológiával dolgozunk, ami többe kerül, mint a ketreces. Ha jól emlékszem, a teljes hazai termelésnek körülbelül 20 százaléka mélyalmos.
S hogy hogyan, milyen elemekből tevődik össze ez az árszint? A tojótápból egy tyúk napi adagja 10-12 dekagramm. A termelési költség körülbelül 50 százalékát teszi ki a takarmány. Erre rakódik még rá az összes többi, a tojótyúk ára, a szalmáé, az istálló üzemeltetési költségei, az állatorvos díja, a tojástartók költsége, az üzemanyag, a bérköltség és még sorolhatnánk. Mindent összevetve a végén minimális haszna marad a termelőnek.
– Olyan 10 százalék körüli és jövedelmi szinttől függően, ha vállalkozóként foglalkozik az ember tojástermeléssel, ebből még adózik is – fogalmazott Kovács Károly. – Épp ezért mi kereskedők részére nem is értékesítünk, csak végfelhasználóknak, közvetlen fogyasztóknak, illetve nevesebb éttermeknek. Másként ennyi se maradna...
Érdemes felidézni: 2023
Indexkép: Pixabay