Böszörményi Sándor haltenyésztő különleges vállalkozásba kezdett: tokhalakat, azon belül is főként kecsegéket nevel, célja pedig nem kisebb, mint elérhető árú hazai kaviárt előállítani, elérhető áron. A története gyerekkori szenvedéllyel indult – mindig is vonzotta a horgászat, halászat, különösen az olyan ősi halfajok, mint a tokhalak. A tokfélék porcos testfelépítésükkel már a dinoszauruszok idejében is jelen voltak és lényegében azóta sem változtak. Egy barátjától kapott néhány tokhalat, amelyeket kerti tóban nevelt, és ezek a halak remekül érezték magukat a tiszta, oxigéndús vízben. Ekkor született meg benne a gondolat, hogy komolyabban is érdemes lenne ezzel foglalkozni.


– A kedvenc fajtám a tokhalak közül a kecsege, ami hazánkban őshonos, és bár kényes halnak számít – főleg oxigénigénye miatt –, rendkívül erős az immunrendszere, így gyakorlatilag nem igényel gyógyszeres kezelést – mondta kérdésünkre Böszörményi Sándor. – A halakat átfolyóvizes rendszerben tartjuk: a vizet a Túr folyóból nyerjük, majd szűrés után visszajuttatjuk a természetbe. A rendszer fenntartható és a vízminőséget negyedévente akkreditált laboratóriumban ellenőrizzük. A halak tápanyagellátását a világ egyik legjobb halelesége, a Coppens biztosítja.

tokhal

Böszörményi Sándor egy méretes vágótokkal – forrás: Agroinform

A szakember jelezte: a haltenyésztés végső célja a kaviártermelés. A kecsege öt év alatt válik ivaréretté, két éves korban ultrahangos készülékkel különítik el a hímeket és a nőstényeket. A nőstényeket megtartják, a hímeket pedig feldolgozzák és értékesítik éttermek számára. Az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak, a halak húsát kifejezetten kedvelik a fogyasztók. Bár a fővárosi éttermek részéről kevés érdeklődést tapasztalt, a vidéki éttermek – például a timári halsütő, a Tokaji Bonchidai Csárda, Poroszlói Fehéramur vagy a Tiszacsegei Csege Csárda – visszajáró vásárlók.

– A kecsegekaviár aprószemű, de rendkívül ízletes – jelentette ki Sándor, aki szerint ez a világ egyik legjobb kaviárja. – Többféle tokfaj kaviárját is kóstoltam már, de a kecsegekaviár íze és állaga kiemelkedő, nem hiába az orosz cárok fő kaviárja volt. A cárok szlogenje ez volt: „Legyen kecsege kaviár, kolibri tojás és őzvaj az ünnepi asztalon". Az országban legfeljebb tízen foglalkozunk tokhaltenyésztéssel és ebből csak ketten-hárman dolgoznak kecsegével ilyen rendszerben.

tokhal

A víz külön-külön be- és kivezetése biztosítja a megfelelő minőséget minden medencében – forrás: Agroinform

A gazdaságban még található vágótok, lénai tok és viza is, tömegfajokkal, mint a ponty vagy a keszeg, nem foglalkozik. Ezek árát kiszámíthatatlannak tartja és immunrendszerük is jóval gyengébb. A kecsege ezzel szemben stabil, különleges, és monopolhelyzetet is kínál a piacon. A gazdaság két és fél hektáron terül el, több medencével csőköteges ülepítő berendezéssel és egy növényágyas szűrőtóval. A víz külön-külön be- és kivezetése biztosítja a megfelelő minőséget minden medencében. A területet korábban üdülőövezetnek szánták, de a régi folyómederbe sokáig szemét került, amit el kellett takarítani. A hely adottságai azonban kiválóak voltak, így alakult ki a mostani halgazdaság.

tokhal

Kecsege, előkészítve sütéshez – forrás: Agroinform

Böszörményi Sándor egyébként korábban biogyümölcs-termesztéssel foglalkozott, 160 hektáron indult, de a piac visszaesése és az időjárás kiszámíthatatlansága miatt felhagyott ezzel. Pálinkát is főzött, és dolgozott az autópályák irányítástechnikájában is. Alapvégzettsége szobafestő, de mindig vonzotta a természet, a föld, a víz. S mint megtudtuk tőle: a haltenyésztés az első olyan tevékenység az életében, amit igazán szeret.

tokhal

A lénai tok húsa egyszerűen gyönyörű! – forrás: Agroinform

– A halakat a telepen 3500 forint + áfa áron lehet megvásárolni, ami nagyjából egy szinten van a süllő árával. Reményeink szerint a kaviártermelés és a füstölt halak előállítása komoly bevételi lehetőséget kínál, főként az ünnepi időszakban. A célom, hogy a kaviárral és a prémium minőségű füstölt halakkal tovább erősítsem a vállalkozásom, és méltó helyet szerezzek a magyar haltermékeknek a gasztronómiában – mondta a szakember.

Azt is hozzátette: nagy öröm számára, hogy a Jóisten gondoskodik az utánpótlásról gyermekei és unokái révén. Kisunokája, Mátyáska is nagyon szereti a tokhalat, már 3 évesen vizát és kecsegét kért marcipánból a születésnapi tortájára...

– Dicsőség mindezért Istennek! – mondta végül Böszörményi Sándor, aki szerint az életben semmi nem történik véletlenül.

Indexkép: Böszörményi Sándor