Télen sem szabad lemondani a gyümölcsökről és zöldségekről, sőt, a szervezetünknek ilyenkor van csak igazán nagy szükséges a vitaminokra és ásványi anyagokra. Ilyenkor ugyanis jóval több vírus támadhat meg bennünket, ráadásul kevesebbet vagyunk a friss levegőn, és még a kedvünk is rosszabb, hiszen rövidebbek a nappalok. De az sem mindegy, hogy a vitaminok milyen finom gyümölcsből származnak. Egy savanyú mandarin például nem igazán dobja fel a hangulatunkat. Azonban erre is van megoldás! Egy nagyon egyszerű trükk és egy kis víz segítségével édessé tudjuk változtatni!

Így legyen édes a savanyú mandarin

Tedd élvezetessé a mandarint, még akkor is, ha savanyú! Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint két tál vízre. Tölts egy tálba meleg, körülbelül 40 Celsius-fok hőmérsékletű vizet, a másikba pedig hideg vizet. Először a meleg vízbe helyezd a mandarinokat és hagyd ázni 10-15 percig, majd néhány percre tedd őket a hideg vizes tálba.

mandarin vizes héjjal

A mandarinból egy kis víz segítségével édeset tudsz varázsolni. Fotó: Shutterstock

Néhány perc múlva a mandarinok már nem savanyúak, hanem édesek lesznek - tudjuk meg a life.hu cikkéből. De ha nem szeretnél dolgozni vele, akkor vannak arra is tippjeink, hogy választhatod ki már a megvásárláskor, melyik az édes mandarin.

Így vásárolj édes mandarint

Először is fontos, hogy tudjuk, honnan származik a mandarin. A legédesebbek a Spanyolországból vagy Marokkóból származó mandarinok, az ottani éghajlat miatt, így ha lehet, ezeket válasszuk. De a mandarin héját is érdemes szemügyre venni. Minél halványabb vagy zöldesebb a mandarin héja, annál éretlenebb, így biztosan nem édes az íze. A gyümölcs súlya is fontos. Az édes mandarin a kis mérete ellenére is nehéz, hiszen belül lédús. Ha könnyű a mandarin, akkor már sajnos ki van száradva.

Ha a kacshoz kapcsolódó része barna, szintén nem lesz öröm elfogyasztani a mandarint. Ennek ugyanis élénk narancssárgának kell lennie. Amikor olyan mandarint látunk, amin rajta van a levele, az szintén árulkodó lehet. Ha a levél száraz és kemény, akkor a gyümölcs már nem lédús, így nem érdemes megvenni.

Ezért egyél sok mandarint

A mandarinban sok a C-vitamin, az antioxidáns, erős gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul még a stressz káros hatásait is képes csökkenteni. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, de emellett sok B-vitamin, folsav, kalcium, vas, kálium és réz is megtalálható benne.

A mandarin elősegíti az emésztés megfelelő működését, melynek oka az igen magas rosttartalom. Emellett köptető hatása is van, így kitűnő a téli, megfázásos időszakokban is. A benne található bioflavonoidoknak köszönhetően baktérium- és vírusölő, de emellett még vérzéscsillapító hatása is igen jelentős.

A mandarin fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és segíti a vér és a máj megtisztítását, emellett pedig a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is hatásos. Sőt, még a fogyásban is segít, hiszen nagyon kevés benne a zsír és a kalória. Ha pedig mandarint eszünk, még a kedvünk is sokkal jobb lesz, hiszen az agyban lévő neurotranszmitterekre annak finom illata igen jó hatással van, így nem csupán a testünket, de még a lelkünket is felfrissíti.

A mandarin olaja segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetünkből, és tisztítja a vért. A gyomorba jutva a mandarin illóolaja egyensúlyban tartja a gyomor és epesavat, emellett nyugtatja a gyomrot.  Serkenti az emésztést, segít egyensúlyban tartani a bőr nedvesség- és zsírtartalmát, de még a hasmenést is képes megszüntetni.

mandarin kosárban

A mandarin nagyon egészéges és még a héja is hasznos. Fotó: Shutterstock

A mandarin tele van nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, például kalciummal, amely erősíti a csontokat és gondoskodik az egészséges fogakról is. De a bőrönk is hálás lesz a mandarinért, hiszen ez a gyümölcs igazi C-vitaminbomba, és a bőr számára fontos béta-karotin is található benne, amely segíti a sejtek regenerálódását. Napi három-négy mandarin fedezi a napi C-vitamin szükségletünk egyharmadát.

Erre használd a mandarin héját

De a mandarin nem csak finom, édes és egészséges. Tudunk még valamit, ami miatt még jobban meg fogod kedvelni! A mandarinnak ugyanis a héja is nagyon hasznos. A mandarinhéj olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek segítségével könnyedén el tudod távolítani a konyhai zsírfoltokat. Töröld át a héjjal a foltot, majd töröld át vizes és száraz ronggyal, és máris tiszta a felület.

De a mandarin illóolajai antimikrobiális tulajdonságokkal is bírnak, így a héja segít a baktériumok, gombák és a penész eltávolításában is, emellett pedig igazán kellemes illatot hagy maga után. Azonban a molyok számára ez az illat egyáltalán nem vonzó, így ráadásul még a molyoktól is megszabadít minket.

Mandarinban gazdag napokat kívánunk!