Ha még nem járt le a tej, mégis megromlott, arra figyelmeztetni tud majd minket a VibMilk névre hallgató alkalmazás, melyet az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) kutatói fejlesztettek ki. Az app az okostelefon beépített vibrációs funkciójával észleli a tej romlását, a doboz felnyitása nélkül.

A tej baktériumokat tartalmaz, amelyek idővel szaporodnak. Ez természetes folyamat, és nem feltétlenül káros az egészségre. Egy bizonyos idő elteltével azonban a baktériumok a tejet túró, tejsavó és víz keverékévé alakítják. Ez megváltoztatja a folyadék viszkozitását és pH-értékét: 6,6-ról (friss) 4,4-re (romlott). A romlott tejnek kellemetlen a szaga, és gyomorpanaszokat okozhat. Általában a doboz kinyitásával meg lehet mondani, hogy jó-e még a tej, a csomagolás megbontása után azonban a tej más baktériumoknak is ki van téve, ami felgyorsítja a romlást.

Míg a pasztőrözést és az ultramagas hőmérsékletű (UHT) kezeléseket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a baktériumok terjedését, ezek az eljárások nem mindig sikeresek.

Mivel az említett bomlási folyamat megváltoztatja a folyadék fizikai tulajdonságait, és különböző rezgésjeleket kelt, elegendő a tejesdobozra helyezni a mobilt, és hagyni rezegni. A rezgések átkerülnek a kartondobozra és a benne lévő tejre. Az okostelefon IMU érzékelőjének segítségével a VibMilk a rezgések alapján ki tudja számítani a tej sűrűségét és konzisztenciáját. (A legtöbb okostelefon rendelkezik ilyen érzékelővel.) A VibMilk a 23 lehetséges pH-érték egyikeként jeleníti meg az eredményt, ami jelzi, hogy a tej még iható-e vagy már romlott.

A négy, kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonnal végzett tesztek 98,35 százalékos pontosságot mutattak a helyes pH-érték meghatározásában. A friss tej felismerésekor a pontosság 100 százalékos volt.

A kutatók tovább szeretnék finomítani módszerüket, ezért egyelőre még csak egy kísérleti alkalmazásról van szó, ami még nem tölthető le az alkalmazásboltokból.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock