A magyar spárga jó minősége miatt továbbra is kiemelkedően keresett mind a hazai piacon, mind a külpiacokon. Ennek ellenére az utóbbi években egyértelműen csökken a termesztésre használt terület nagysága. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legfrissebb körképe szerint idén is a megszokott menetrend szerint, április közepén indult a szüret - írják közleményükben.


Csökkenő termőterület, növekvő export

A hazai spárgaszezon a többéves átlaghoz igazodva idén is április közepén vette kezdetét, az első szedések már húsvét környékén megtörténtek. Az elmúlt évtized során jelentősen visszaesett a hazai spárgatermesztés területe, 2023-ban már alig haladta meg az 1000 hektárt. Ezzel párhuzamosan a betakarított mennyiség is csökkent, 2024-ben 3,7 tonnára esett vissza. A csökkenés oka főként a munkaerőhiány, hiszen a spárga termesztése rendkívül munkaigényes, és az utóbbi időszakban egyre nehezebbé vált elegendő és megfelelően képzett munkaerőt találni. Különösen a kisebb gazdaságok számára jelent ez komoly kihívást, megoldásként pedig a gépesítés lehet a jövő útja.

Földrajzi elhelyezkedés és piaci struktúra

A spárgatermesztés döntően a Homokhátság régiójára koncentrálódik, a legnagyobb területek Bács-Kiskun és Csongrád, kisebb mértékben Hajdú-Bihar és Békés vármegyékben találhatók. A termelés döntő részét 4-5 nagyobb termelő adja, akik elsősorban exportra értékesítenek, míg kisebb gazdák inkább a hazai piacra termelnek. Mindezek ellenére az export mennyisége folyamatosan nő: míg korábban a betakarított spárga közel felét vitték külföldre, 2024-re már háromnegyed részét exportálták.

A spárga típusai és termesztési sajátosságai

A spárga megjelenése szerint négy fő típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még nem bukkan elő a földből, a napfény hatására válik lilássá, majd zölddé. A spárga laza, humuszos homoktalajon fejlődik a legjobban, innen könnyebb is betakarítani. A friss spárga áprilistól június végéig érhető el, konzerv formában viszont egész évben.

Egészséges, trendi és praktikus

Az európai és hazai fogyasztók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges életmódra, így nő az érdeklődés a kalóriaszegény, rostban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek iránt – mint amilyen a spárga. A tudatos vásárlók felismerik a spárga táplálkozási előnyeit, beleértve a magas vitamintartalmat (A-, B- és C-vitaminok, folsav) és az ásványi anyagokat.


Míg korábban főként friss formában árusították, ma már egyre több feldolgozott terméket találni a boltok polcain: konzerv, fagyasztott, savanyított vagy pácolt formában. Népszerűek a szeletelt, előmosott és főzésre kész kiszerelések is, amelyek a gyors és kényelmes ételkészítést támogatják.

A spárga tárolása és fogyasztása

A spárgahajtás értékes tápanyagforrás, különösen annak feje, amely a legpuhább és legízletesebb része. A szár alsóbb része rostosabb, enyhén kesernyés lehet. A friss spárgát hűtőben, nedves konyharuhába tekerve 2-3 napig lehet tárolni, de a legfinomabb frissen elkészítve.

Indexkép: NAK/Lévai Zsolt