Ha van valami, amit Hajdúböszörmény lakói szívükön viselnek, az a hagyomány. Ez a város mindig is büszke volt a múltjára, legyen szó építészetről, szokásokról vagy éppenséggel az ízekről. Nem véletlen, hogy a Civilek a Lakóhelyért Egyesület húsz HÍR védjegyet gyűjtött be.

Mi is az a HÍR védjegy?

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztérium jegyezte be még 2002-ben. A programban az elismerést olyan ételek nyerhetik el, amelyek történeti és kulturális értéket képviselnek. A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján idén már 238-ra nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.

A Civilek a Lakóhelyért Egyesület – a program egyik csúcstartójaként – az idei termelői közösségek napján dr. Nagy Imre elnök vezetésével ételkóstolót tartott Hajdúböszörmény híres finomságaiból. Ezek között található a település ikonikus süteménye is, a Böszörményi lakodalmi béles, amely nem csupán egy recept, hanem egy darabka történelem.  A több mint százéves receptúra alapján készülő sütemény olyan, mint egy időkapszula, amely a régi családi összejövetelek, lakodalmak hangulatát idézi meg. „Ez nem pékségi termék, hanem igazi házi sütemény. Régen a családok közösen készítették lakodalomra, disznótorra, ma pedig tanfolyamokat szervezünk, hogy minél több ember elsajátíthassa a receptet." – mesél lelkesen a lakodalmi fogásról Nagy Imre. „Olyan ez, mint a franciáknál a croiassant, csak vaj helyett zsírral készül, és kevésbé híres. Még...!"

hir-vedjegy-civilek-a-lakohelyert-egyesulet

Böszörményi sütőasszonyok: Mirkóné Fehér Judit és Szabó Lajosné, és az egyesület elnöke, dr. Nagy Imre a X. Termelői Közösségek Napján - fotó: Agroinform

Hogyan őrzik az ízeket? – a böszörményi sütőasszonyok titkai

Az egyesület ötven tagja között tizenhét minősített sütőasszony található. Ők azok, akik az összes védjegyes sütemény elkészítését mesterfokon elsajátították az évtizedek alatt. „Ahhoz, hogy valaki minősített legyen, meg kell tanulnia a védjegyes sütemények receptjeit, és el kell sajátítania a készítésük pontos technikáját – meséli az egyesület vezetője. – Ez azért fontos, mert bármelyik bemutatón garantálni tudjuk a minőséget."

A sütemények készítése azonban nem csupán múltidézés. Az egyesület tanfolyamokat szervez, ahol a résztvevők, akár fiatalok, akár idősek, megtanulhatják a hagyományos recepteket. Egyik alkalommal akkora volt az érdeklődés, hogy három csoportot kellett indítaniuk. „Volt olyan család, ahol az anyós, az anyuka és a lány is részt vett – meséli a vezető. – A családfő pedig csak annyit mondott indoklásképp: biztosra akarok menni, hogy valaki megtanulja."

Sütősuli: a hagyományok továbbadása a fiataloknak és a rászorulóknak

Az egyesület egyik legnagyobb sikere a „Sütősuli" program, amely általános iskolás gyermekek és hátrányos helyzetű családok számára ad lehetőséget, hogy elsajátítsák a hagyományos ételek készítését. A foglalkozások során a gyerekek formaruhában, sapkában gyúrják a tésztát, tanulják a technikákat, és persze kóstolják az elkészült finomságokat.

„Az általános iskolásoktól a szülőkig mindenki találhatott benne valami érdekeset. A gyerekek például formaruhában, sapkával álltak a konyhapult mögé, és boldogan gyúrták a tésztát. A legutóbbi programban pedi cigány és kárpátaljai magyar szülőket is bevontunk. Az egyik foglalkozáson hagyományos cigánykáposztát készítettünk, amely hatalmas sikert aratott" – büszkélkedett a sikerekkel dr. Nagy Imre.

És hogy mi a következő lépés? A Civilek a Lakóhelyért Egyesület továbbra is őrzi és népszerűsíti Hajdúböszörmény ízeit. Az egyesület által kiadott kétkötetes Böszörményi nagymamák finom süteményei, ételei receptkönyv hét kiadást ért meg. E mellett a sütési bemutatók, és a tanfolyamok mind azt a célt szolgálják, hogy ezek a hagyományok soha ne merüljenek feledésbe. A helyi alapanyagok használata, a régi receptek felelevenítése és a közösségi tanulás mind hozzájárul ahhoz, hogy a hagyományok élővé váljanak.

A programokat pályázati forrásokból valósítják meg, jórészt az Agrárminisztérium támogatásával.

Index- és OG-kép: Agroinform