Agrár-EDIH agrárdigitalizációs szaktanácsadó képzés kezdődött Gödöllőn a KKV szektort segítő agrárszaktanácsadók részére, amelyben a NAK is aktív szerepet vállalt. A program során az A-EDIH tanácsadási módszertan és tanácsadási eszközök alkalmazását ismerhették meg a résztvevők, melyeket a gyakorlatban is kipróbálhattak – írja a nak.hu.

digitalizáció

A NAK szakértője által tartott előadásban az I2connect szaktanácsadói adatbázis és interaktív innovációs módszerek kerültek bemutatásra – fotó: pixabay.com

Mint írják az oktatás egyik célja az, hogy jó alapot nyújtson az agrárdigitalizációs technológiák megismeréséhez, használatához, a másik pedig az, hogy bemutassa azt a módszertant a szaktanácsadóknak, aminek segítségével fel tudják mérni a saját ügyfeleik agrárdigitalizációs képességeit, melyek ismeretében testreszabott ajánlásokat fogalmazhatnak meg részükre.

A szeptember végén megtartott képzésnek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Gödöllőn adott otthont, ahol a NAK is képviseltette magát. Az első napon a „Tanácsadási módszertan és tanácsadási eszközök alkalmazása a szaktanácsadói gyakorlatban” című szekcióban több szaktanácsadáshoz kapcsolódó EU-s projekt is bemutatásra került.

Ilyen például:

  • a RAMONES Szaktanácsadási szolgáltatás nyilvántartása, szerződéskezelés, naplózás, monitoring, értékelés;
  • a CAPTIVATE Fenntarthatóságértékelés (FAO SAFA, SMART, CAPTIVATE);
  • a FAIRSHARE digitális szaktanácsadási eszköztár;
  • a ClimateSmartAdvisor – digitális eszköztár;
  • az Organic FarmKnowledge platform Carbon Farming CE- Karbon kalkulátor;
  • a FARMSTool Terepi adatfelvételezés, adatgyűjtés, kérdőívezés, feldolgozás, a WiseFarmer - Hasznos mobil applikációk az agráriumban;
  • a FAO-AZ – Fedezeti hozzájárulás (gross margin) kalkulátor, benchmarking (összehasonlító) eszköz.

A NAK szakértője által tartott előadásban az I2connect szaktanácsadói adatbázis és interaktív innovációs módszerek kerültek bemutatásra. A második napon a gazdálkodók által használt főbb digitális rendszerek áttekintésére került sor, míg a harmadik képzési napon a mezőgazdasági e-Kormányzati rendszereket ismerhették meg a szaktanácsadók.

Az agrárdigitalizációs szaktanácsadás elsajátításával a tanácsadó elsősorban a mezőgazdasági tevékenységek hatékonyságát képes elősegíteni. Napjainkban az innovatív adatgyűjtési és elemzési megoldások használata egyre fontosabb a hazai agráriumban, arról nem is beszélve, hogy ismeretük jó alapot adhat a közelgő precíziós pályázatokban való sikeres részvételhez is – írja a nak.hu.

A teljes program az alábbi helyen érhető el: Agrár-EDIH Szaktanácsadói képzés - Gödöllő

További információ az alábbi linken olvasható: A-EDIH Facebook oldal